NRK Meny
Kommunalreform.,
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Kommunesammenslåing

Oppsummert

Antallet kommuner skal reduseres fra 428 til 358. Over 90 kommuner har sagt seg villig til frivillig sammenslåing, men 32 kommuner blir til ni ved bruk av tvang. Antall fylker halveres. Første sammenslåing skjer i 2020.

 • 23 kommunenavn klare

  Kommunaldepartementet har i dag fastsatt navn på 23 av de nye kommunene etter sammenslåingene. Blant de helt nye navnene er Midt-Telemark, Lillestrøm, Senja, Sunnfjord, Stad, Hustadvika, Kinn og Bjørnafjorden. De fleste får eksisterende kommunenavn.

 • Ny kommune får hete Sunnfjord

  Sunnfjord blir navnet på den nye kommunen etter sammenslåingen av Førde, Naustdal, Jølster og Gaular. Dermed får de ta et fogderinavn som egentlig omfatter et større område i Sogn og Fjordane. Departementet har valgt å se bort fra Språkrådets syn.

 • Velger selv kommunevåpen

  Over hundre kommuner skal slå seg sammen de neste årene, og nå er loven endret slik at kommunene selv kan få bestemme hvordan kommunevåpnene skal se ut. Godkjenningen av Kongen i statsråd oppheves.

 • KrF lar Leka og Bindal forbli

  KrF påfører regjeringen et kommunereform-nederlag når partiet sier ja til at de to kommunene likevel ikke må tvinges til sammenslåing. Det gir flertall i Stortinget for at Leka og Bindal får mulighet til å be om reversering, melder Aftenposten.

Laster kart, vennligst vent...

SJEKK KARTET: Hvilke kommuner blir stående alene, og hvilke slår seg sammen?

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no