Hopp til innhold
Strekninga fra Sør-Tjora i Sola, der det skal bygges firefeltsvei i Transportkorridor vest
Foto: Statens vegvesen

Kommuneøkonomi

Oppsummert

Sola i Rogaland kommer ut på topp på NHOs liste over de kommunene i landet som best legger til rette for lokalt næringsliv. Oslo er nummer 2 og Bærum nummer 3. På bunn av lista havner Ibestad, Utsira og Nesseby.

  • Lønner seg at hyttene blir mykje brukt

    Det er usikkert kor mykje kommunane kan tene på fritidsbustadar i framtida. Ein årsak er at helseutgiftene kan komme til å auke fordi fleire eldre vil vere meir på hytta.
    Det viser ein rapport som Menon Economics har gjort for Innlandet Fylkeskommune. Rapporten skal hjelpe kommunane til å planlegge i framtida.

    Det er varer og tenester som hyttefolket kjøper i lokalmiljøet ved hytta, som betyr mest for verdiskapinga. – Jo oftare hyttene er i bruk, jo høgare blir den lokale verdistiginga, seier prosjektleiar Kari Klynderud Sundfør i Innlandet fylkeskommune.
    – Auka bruk og oppgradering av dagens hytter, vil vere positivt, både for lokaløkonomien og klimagassutslepp, legge ho til.

    Det er kommunane Trysil, Ringebu, Øyer og Øystre Slidre(bildet) som er med i undersøkinga.

    Beitostølen
    Foto: Frode Meskau / NRK
  • Solid overskudd i Sauda

    Sauda kommune hadde et overskudd i fjor på 90 millioner kroner. Ifølge avisa Ryfylke har kommunen aldri tidligere hatt et så stort overskudd.

    I januar i fjor fryktet kommuneadministrasjonen at underskuddet skulle bli 68 millioner kroner. Men sparetiltak i kommunen, høyere renteinntekter, utbetaling fra premiefondet til KLP og at kommunen vil beholde mesteparten av overføringene fra staten, ga i stedet et solid overskudd.

    Pengene settes inn på fond, sier ordfører Håvard Handeland.

  • Våler er ute av Robek

    I kveld kunne kommunestyret i Våler markere at kommunen er ute av Robek-lista etter 2 år. Robek betyr at kommunen har dårleg økonomi og at Statsforvaltaren må godkjenne alle låneopptak og sjekke om årsbudsjetta er lovlege.
    Kommunedirektør Anniken Baksjøberget har leia arbeidet med å få økonomien i balanse. Ho seier til NRK at det er pengar nok i kommunen, men at dei må brukast på riktig måte. Omorganisering og effektivisering har vore dei viktigaste tiltaka.

    Nå står berre ei kommune i Innlandet i Robek, det er Åsnes.

  • Økte skatteinntekter til kommunene i 2023

    Skatteinntektene til kommunesektoren ble 252,2 milliarder kroner i 2023, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå.

    Tallene viser at kommunene fikk en ekstra skatteinngang på rundt tre milliarder kroner, sammenlignet med anslagene i statsbudsjettet for 2024, skriver Kommunal- og distriktsdepartementet i en pressemelding.

    – Dette er gledelige tall, som blant annet kommer av at vi har mange i arbeid, sier kommunal- og distriktsminister Erling Sande (Sp).

    (NTB)

    Endringer i regjeringen
    Foto: Lise Åserud / NTB

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no