skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
kommentar_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Kommentar Sist oppdatert 16:09
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Kampanjen mot Trygve Nordby

Mandagen ble en svart dag for alle som jobber for en liberal og human innvandrings- og asylpolitikk, skriver utenriksmedarbeider Haakon Børde.

Publisert 27.05.2006 14:33.
Av Haakon Børde

I Israel lever en mann som heter Avner Shalev. Han er leder av en israelsk institusjon som skal holde minnet levende om seks millioner jøder som ble utryddet i nazistenes folkemord under annen verdenskrig.

Israelske Avner Shalev, her med Tysklands forbundskansler Angela Merkel, har bedt Israels regjering gi asyl til såkalt ulovlige flyktninger i landet. (Foto: Baz Ratner/AP/Scanpix)
Denne mannen har skrevet brev til Ehud Olmert, Israels statsminister. Hans anliggende og krav er at Israel må gi asyl til flyktninger fra Darfur-området i Sudan. Et par hundre sudanere skal være i varetekt i Israel fordi de har tatt seg inn i landet på ulovlig måte.

Israel "må handle", skriver Avner Shalev, "for å forsvare æren og menneskerettighetene til flyktninger som har nådd vårt land", krever lederen av Yad Vashem, institusjonen som skal minne jøder og alle andre om historien, om den gang mange land stengte grensene for jødene mens tyskerne strammet tommeskruen.

Et liberalt UDI?

Var det noe sånt Utlendingsdirektoratet trodde det gjorde da det tolket en paragraf i utlendingsloven på en slik måte at 197 irakiske kurdere fikk midlertidig arbeids- og oppholdstillatelse? Er det snakk om en liberal tolkning av bestemmelser til beste for mennesker i en vond og vanskelig verden? Nord-Irak er kanskje roligere enn resten av Irak, men noen rosenhage er det ikke. Bare spør Mullah Krekar.

Det var i strid med utlendingsloven, utlendingsforskriften og politiske retningslinjer, tordnet en kommisjon som gransket direktoratet, og Erna Solberg, kommunalminister da kurderne fikk sine tillatelser, var forbannet fordi hun følte seg ført bak lyset, som hun leste ut av kommisjonsrapporten. Hun som hadde tolket bestemmelsen snevrere og bestemt at bare de av kurderne som hadde arbeid, skulle få oppholdstillatelse. 182 kurdere falt utenfor den kategorien. Ja, og Mullah Krekar, da.

Tidligere UDI-direktør Trygve Nordby får hard medfart i granskingsrapporten. (Arkivfoto: Morten Holm/Scanpix)

Nordby anmeldt

En rådgiver i Fremskrittspartiet - han heter Jan Fredrik Vogt - har anmeldt Trygve Nordby - han var sjef for direktoratet da kurderne fikk sine tillatelser - for "grov uforstand i tjenesten".

Ja, selveste Bjarne Håkon Hanssen, arbeids- og inkluderingsminister nå, vil vurdere å politianmelde Nordby. Skarpskodde jurister i regjeringsapparatet finmyser på kommisjonsrapporten for å finne ut om han skal inkluderes eller ekskluderes.

Rektor Trond Blindheim ved Oslo Markedshøyskole vil ha Trygve Nordby fjernet fra Norges Røde Kors der han er sjef nå. Fordi Nordbys ansikt fronter Røde Kors, er selve logoen til Røde Kors, som han sa i radioen. - Skulle like å vite om styreleder Thorvald Stoltenberg i Røde Kors angrer på å ha ansatt Nordby?

- Fallskjerm i staten

Nordbys etterfølger i direktoratet heter Manuela Ramin-Osmundsen. Hun går av etter to måneder fordi hun måtte ha visst om direktoratets opptreden i ytterkant av loven, som kommisjonen sa det. Denne damen, som Erna Solberg i sin tid vraket som sjef for det nye Integrerings- og mangfoldsdirektoratet til fordel for en partifelle, fikk ny jobb i Utenriksdepartementet i en nyopprettet stilling. Man kunne ha spådd det: Selveste Carl I. Hagen er ute etter hennes skalp - de rød-grønne ville ha kalt det en fallskjerm hvis det hadde skjedd i næringslivet, fnyser den tidligere partieieren.

- Svart dag

Kommisjonsrapporten kom mandag, og straks ble Utlendingsdirektoratet sentrum i et norsk indrepolitisk krangel om utlendinger. Mandagen ble en svart dag for alle som jobber for en liberal og human innvandrings- og asylpolitikk, som Arne Strand mente i Dagsavisen.

* Voldshandlinger i Irak i mars og april har drept 2 500 mennesker og drevet 85 000 på flukt fra sine hjem, melder FN;

* Over 7 000 afrikanere har greid å komme seg til Kanari-øyene i små, åpne båter til nå i år;

* 200 000 flyktninger fra Darfur er i det østlige Chad der den sudanske Janjaweed-militsen nå driver 100 chadere fra hjemmene sine hver dag.

Og så videre. Og så videre.

Orkan-styrken i stormen i og rundt Utlendingsdirektoratet er jo en flau liten fjert.

Og - hvor er Mullah Krekar, forresten?


 
Podkast. Ta med deg programmet
50 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no