skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
kommentar_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Kommentar Sist oppdatert 16:09
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Ingen frihet uten fornuft

Ved telefonavlytting og ransaking er det noen som får anledning til å bruke makt langt utover hva lover, rettigheter og anstendighet tillater. De sier det er til vårt beste. Men kanskje godtar vi for mye – når de kaller det sikkerhet og omsorg.

Publisert 20.01.2006 14:13.
Av Per Olav Reinton

USAs kongress tar opp den omfattende telefonavlyttingen som har vært etter 11.september 2001. Ifølge New York Times har overvåkningen skapt mye arbeid, men ikke avslørt en eneste terrorist i løpet av mer enn fem år. Avisen fulgte opp med en leder hvor de skriver at den resultatløse og omfattende overvåkingen av folks privatliv gir dem frysninger.

Frustrasjon blant overvåkere

Det er NSA – National Security Agency, som styres fra Det Hvite Hus – som sender en stadig strøm av e-postadresser og telefonnummer til FBI og ber dem overvåke, uten siktelser.

President George W.Bush sier at innsamlingen av e-post og telefoner er et viktig redskap i kampen mot terrorisme, men de som driver med dette har nok et annet syn. Når du får tusener av nummere du skal overvåke, og du ikke finner noenting, så blir du frustrert, sier de.

General Michael Hayden, som leder NSA, hevder at de har samlet informasjon på denne måten som de ellers ikke ville ha fått. Det er en påstand han sikkert kan stå inne for. NSA får rutinemessig inn data fra hele kloden. Fra Norge også, selvfølgelig. Men kilder i FBI sier til New York Times at de ikke kjenner til en eneste arrestasjon som er foretatt i USA eller i verden ellers på grunn av denne overvåkingen. Det har ikke avdekket noe Al Qaida-nettverk i USA heller.

Mot fornuften

Derimot bombet de landsbyen Damadola i Pakistan og drepte atten pakistanere, kvinner og barn for noen dager siden, uten å treffe den mannen de angivelig kom for å bombe livet ut av. Dette er fly som deltar i en styrke som kalles ”Enduring Freedom” – og som ikke er ment ironisk – og som følger opp Israels taktikk: slå først for å være sikker.

Full krig i Irak, ble startet – og legitimert – ved feilaktig etteretning om masseødeleggelsesvåpen og forbindelser med Al Qaida.

Det er nettopp dette som er kjernen ved de sikkerhetstiltakene som har utviklet seg de siste fem årene: de ligger vidåpne for maktmisbruk. Både folkerett og privatrett er satt ut av spill, ved behandlingen av fanger på Guantanamo og ved overvåking av e-post og telefoner – alt legitimert ved kampen mot terrorisme.

”Terrorisme” er blitt sementert som myte og tildekket fornuften. Det som skjer avslører ikke terrorister, men er fornedrende og farlig for oss.

Det er ingen grunn til å bli paranoid, men vurderingene må være fornuftige. Det er dette som har sviktet. Det finnes ingen frihet uten fornuft

Det troverdige er ikke alltid sant

Skillet mellom det som er sant og det som er usant er blitt visket bort under post-modernismen. Alt er gyldig, alle har sine ståsted, og de er alle like gode. Det gjelder bare å være troverdig og flink til å kommunisere, for alt er i grunnen like sant. Da er det åpnet for all slags løgn og bedrag i fri dressur.

I et samfunn hvor det snakkes om frihet frigjort fra fornuften, der finnes det ingen sannhet, ingen autoritet. Da settes alles interesser opp mot alle. Den som er flinkest til å markere seg vinner, og vinneren får rett.

Det var det fornuftige og det forståelige de la vekt på i opplysningstiden, som gjennomsyrer den amerikanske og den norske grunnlov, og tente de demokratiske ideer. Det er fort gjort å slukke ilden fra opplsysningstiden med bomber. Men mister vi fornuften, mister vi friheten.

Siste saker:

 
Podkast. Ta med deg programmet
50 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no