skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
kommentar_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Kommentar Sist oppdatert 16:09
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Hverdagsrasisme

Herr Wimmer dypt inne i det katolske Bayern er pensjonist i Reisbach som dorf'en heter, der han har vært snekker i en drøy mannsalder.

Publisert 25.09.2004 16:26.

Av Haakon Børde

Herr Wimmer er 76 år gammel, men snekrer nok litt sånn dann og wann - når noen vil ha nytt tak i gangen utenfor badet, for eksempel.

Uten at jeg vet om Herr Wimmer passer på å ikke tjene mer i sin pensjonistfyrabend ut over pensjonen enn det politikere i 30-, 40- og 50-åra har satt som grense - uten å sette noen grense for hva folk i 30- og 40- og 50-åra kan tjene utover lønna.

Livet er OK, det

Nå vel. Herr Wimmer holder også dyr. Når jeg spør ham om han holder duer i det store buret bak snekkerverkstedet, svarer han at, nei, det var ekorn der, men de er alle døde nå.

Han synes livet er OK, gjør Herr Wimmer, og tar med barnebarnet på 4 på biltur.

Sønnen til Herr Wimmer har ikke dyr. Til gjengjeld har han skaffet seg en Deutz traktor fra 1954, en uslitelig maskin som han er stolt av og mer enn gjerne viser fram.

Hitler

Da Herr Wimmer var ett år eldre enn barnebarnet sitt, kom Hitler til makten i Tyskland. Javel.

Men da Herr Wimmers barnebarn var ett år gammelt, tok 19 suicidale islamister fire fly og styrtet dem fulle av passasjerer mot mål i USA. OK, OK, men det var ikke det dette skulle handle om!

Altså: Da Herr Wimmer var 10 år, tok Hitler Østerrike - Hitler var jo østerriker, så hvorfor ikke? Hitler tok Tsjekkoslovakia i samme slengen - selv om han overhode ikke var Sudet-tysker fra Böhmen, og da Herr Wimmer var 11, tok Hitler Polen - og polsk var han nå aldeles ikke. Hitler og resten av verden høstet Andre verdenskrig.

Tysk ungdom

Herr Wimmer var med i Hitler-Jugend - det var vanskelig, grensende til det umulige å unndra seg medlemskap i de statsbærende nasjonalsosialistenes ungdomsorganisasjon.

Og kanskje kan man se det som en prematur antydning av kjønnslikestilling at det var vanskelig, grensende til det umulige å holde seg unna Bund deutscher Mädel også, altså Forbundet av tyske piker.

Slik var det da, og for Herr Wimmer bar det rett fra Hitler-ungdommen via obligatorisk arbeidstjeneste til Wehrmacht, ordrett vernemakten, som etter de mange års angrepskrig mot Polen, Belgia, Nederland, Danmark, Norge, Frankrike, Jugoslavia, Sovjetunionen og hvor ikke, endelig var blitt en vernemakt siden Tysklands nederlag i Stalingrad og den allierte invasjonen i Normandie omsider brakte krigen til Tyskland og det endelig ble Wehrmachts oppgave å verne fedrelandet - hvilket burde være ethvert militært forsvars e n e s t e oppgave, for da ville det ikke finnes krig.

Ingen krigsinnsats for Herr Wimmer

16 år gammel og innrullert i vernemakten ble det ikke rare krigsinnsatsen for Herr Wimmer. Han ble trent opp i øvingsfly til å bli pilot i krigsfly.

Men - da opplæringen var over, fikk han vite at det ikke var noe Luftwaffe lenger. Herr Wimmer fikk ikke sjansen til å prøve seg på angrep mot fienden som daglig og nattlig bombet byene i landet hans.

Fangenskap derimot ble det for Herr Wimmer fra Reisbach i Bayern, og derfor er det jeg forteller om ham, nå altså en gammel mann som kan mimre - som skal ha lov til å mimre litt om noe av det viktigste som er skjedd ham i livet.

Amerikanere og negre

Etter Jalta- og Potsdam-avtalene mellom Stalin, Roosevelt og Churchill ble Bayern amerikansk okkupasjonssone. En bayersk by som heter Landshut på tysk, kom til å bli kalt Landshut de mange okkupasjonsåra.

17 år gamle Herr Wimmer havnet i amerikansk krigsfangenskap, og der ble han dårlig behandlet av amerikanerne, syntes han.

Amerikanerne er for Herr Wimmer de hvite. N e g r e n e, sier han 60 år seinere, behandlet oss bra, sier 76-åringen som siden da har hatt et godt liv i et land med stor materiell vekst.

Negrene, sier Herr Wimmer, slo ikke når vi ikke forsto hva de ville ha oss til å gjøre. Amerikanerne slo, sier han. Negrene delte ut sigaretter, sier Herr Wimmer.

Unggutten den gang i 1944, for alt jeg vet hjernevasket av Hitler-Jugend, Arbeitsdienst og Luftwaffe og ensrettet presse og radio - som gammel mann skjelner Herr Wimmer ennå mellom dem han kaller amerikanere og dem han kaller negre i den samme amerikanske hær.

Ingen av dem, verken amerikanere eller negre, hadde noen grunn til å ta med silkehansker på tyske soldater og soldatemner da de endelig fikk overtaket i Andre verdenskrig.

Hvor mange tusen amerikanere tyskerne hadde drept, var neppe klart for den enkelte okkupasjonssoldat. Og alle var de i sjokk over hva de hadde hørt om og sett i konsentrasjonsleirene.

Negrene var annerledes, sier Herr Wimmer gjentatte ganger i sin høye alder i trygg forvissning om ikke å skulle oppleve det samme en gang til.

Herr Wimmers samtid

Herr Wimmer har ingen teori eller forklaring på hvorfor han opplevde denne forskjellen, oppvokst som han er i en tid da regjeringen i landet hans aktivt og fundamentalistisk forfulgte flere folkegrupper - jøder i størst antall, men sigøynere like brutalt og åndssvake og sosialdemokrater og kommunister og alle andre mennesker de som hadde stjålet makten mente var skadelige og derfor overflødige.

Negrenes problem

Herr Wimmers negre kan ha hatt et problem når de ble satt til å vokte hvite fiender, vant som de var til å bli avkrevd underdanighet - sitte bakerst på bussen, ikke bade på den fineste stranda, ikke sitte på hvilken benk de ønsket og hva flertallssamfunnet ellers hadde funnet på av ydmykende regler.

Kanskje var det indoktrinert i Herr Wimmers negre i amerikansk uniform at de hadde å være respektfulle og ydmyke overfor hvite - a l l e hvite. Og så i 1945 fikk også negre i amerikansk uniform kommandoen over hvite mennesker å forholde seg til.

Jesse Owens

Når jeg bruker ordet neger nå, er det fordi Herr Wimmer bruker det. Han er barn av en tid da ordet var gangbart. Dessuten er Herr Wimmer barn av en tid som understrekte etniske forskjeller og gjorde noen folkeslag mer verdifulle enn andre.

Med undring kan Herr Wimmer ha notert seg at Jesse Owens gjorde rent bord i Berlin i 1936 under De olympiske leker: 100-meter, 200-meter, lengde og 4x100-meter stafett.

Og Jesse Owens var amerikansk neger, visste Herr Wimmer, afro-amerikaner, som vi sier nå.

Neger-niggerSvarte mennesker var negre den gang. Neger b e t y r svart. Men i amerikansk dagligtale var neger blitt til nigger - for det meste i sørstatene i USA der slaveriet varte lengst.

Ordet nigger er og var nedlatende. Det vakte harme i nord-statene og blant alminnelige, anstendige mennesker.

Kanskje var denne reaksjonen ikke mer enn å ta avstand fra rasist-pøbelen i Ku Klux Klan, denne skampletten i amerikansk historie, som så seint som i 1960-åra drev sin private justis så langt som til å lynsje, altså drepe, hvis det var m i s t a n k e om at svarte hadde ranet hvite, - eller enda verre, mistanke om svart overgrep mot hvit kvinne.

Den liberale reaksjonen mot de ekstrajudisielle overgrepene var ikke nødvendigvis uttrykk for overbevisningen om at pigmentforskjellen mellom mennesker er et overflatefenomen, bokstavelig talt.

Tyrkere og afrikanere

Herr Wimmer fortalte også at en tysk forretning i BMW-byen Dingolfing tjener gode penger på at noen tyskere i Bayern ikke vil handle grønnsaker hos den tyrkiske kjøpmannen.

Nei, de kjører lengre enn nødvendig for å kjøpe de samme grønnsakene mye dyrere hos den tyske kjøpmannen. Og så er det bare en konsonant som skiller tyrkere fra tyskere!

Afrikanske prostituerte strømmer til Oslo, fortalte Aftenposten forleden uke. Der dumper de prisene: De tar et par hundre kroner for en tur inn på rommet med "full service" - altså samleie - som norske prostituerte tar mellom 1.000 og 1.500 kroner for.

Det virker som om de svarte jentene mener de må ta mindre enn oss hvite, forklarer nestlederen i Prostituertes interesseorganisajon, PION.

Men - så er det jo mer enn en konsonant som skiller afrikanske kvinner fra norske menn.P2-kommentaren, NRK P2, lørdag 4. september kl 16.50 og søndag 5. september kl 20.20.

Siste saker:

 
Podkast. Ta med deg programmet
50 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no