skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
kommentar_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Kommentar Sist oppdatert 16:09
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Reddet skinnet, ikke æren

TONY BLAIR: Når han nå drar på ferie håper han å ha lagt Irak-debatten bak seg. Men det kan han ikke regne med. (Foto: Stephen Hird/Reuters)
TONY BLAIR: Når han nå drar på ferie håper han å ha lagt Irak-debatten bak seg. Men det kan han ikke regne med. (Foto: Stephen Hird/Reuters)
Statsminister Tony Blair overlevde som ventet Irak-debatten i Underhuset, men blant velgerne står han svakere enn noen gang.

Publisert 21.07.2004 08:38.
SE OGSÅ:
ALT OM:
Av utenrikskommentator Jahn Otto Johansen

Dette var siste gang før sommerferien at motstanderne av Blairs Irak-politikk hadde sjansen til å stille ham kritiske spørsmål.

Spørsmålene haglet, både fra opposisjonen og Labour-representanter, men Blair avviste dem alle.

Tony Blair avviste alle beskyldningene i Underhuset. (Foto: PA)
Han hadde ikke gjort noe galt. All skylden, i den grad man kunne snakke om skyld, lå hos etterretningstjenesten. Den skal nå bli litt reorganisert for at eventuelle feil ikke gjentar seg i fremtiden.

Blair utnyttet Butler-rapporten for alt hva den var verdt.

Den frikjente Blair for beskyldningene om at han hadde løyet, men går man nærmere igjennom rapporten, ser man at hele beslutningsprosessen som førte til at britene gikk til krig, blir sterkt kritisert.

Butlerrapporten er mer hvitvasking enn renvasking.

Blair står på sitt

Tony Blair mener fortsatt at Saddam Hussein hadde masseødeleggelsesvåpen til tross for at en hær av først FN-inspektører og deretter amerikanske og britiske etterretningsfolk ikke fant noe som helst.

Å hevde at Saddam gjerne ville ha masseødeleggelsesvåpen, er noe ganske annet. Det var ikke usannsynlig at han i fremtiden på ny ville forsøke å skaffe seg slike våpen som FN-observatørene ødela etter Golfkrigen.

Men han hadde dem ikke da USA og Storbritannia gikk til angrep med nettopp den begrunnelse at disse våpen måtte ødelegges før de truet naboene og resten av verden.

Pyntet på rapportene

Men likevel fastholder Tony Blair at «etterretningsmaterialet levnet liten tvil om at Saddam Hussein hadde masseødeleggelsesvåpen».

Mange innen britisk ettertretningstjeneste og diplomati har protestert mot dette.

De mener å kunne påvise at alle motforestillinger mot de bastante konklusjoner ble fjernet underveis. Rapportene ble pyntet på, enten fordi Blair ville ha det slik eller fordi hans medarbeidere ønsket det.

De konservative stiller svakt

I Underhus-debatten spilte Blair ut sitt tunge retoriske skyts som rammet den konservative lederen Michael Howard så kraftig at denne ikke kom seg på bena igjen.

De konservatives kritikk av Blair virker ikke troverdig, og det demonstrerte også velgerne i de siste valgene. Både Labour og toryene gikk tilbake, mens liberal-demokratene gikk frem.

Liberal-demokratenes leder Charles Kennedy kom da også best fra debatten i Underhuset. Han sa han var stolt av de britiske soldatenes innsats, men skammet seg over oppdraget de hadde fått.

Men da hadde Blair og hans trofaste klikk allerede forlatt salen.

I avstemningen fikk Blair 255 ja, 41 stemte imot og 100 Labour-representanter holdt seg vekk. De anså det for hensiktsløst å markere sin uvilje mot Blair.

Da Storbritannia gikk til krig, stemte 396 for og 217 mot. Da deltok Labour-opprørerne i avstemningen.

Alvorlige meningsmålinger

Men mer alvorlig enn debatten og avstemningen i Underhuset er meningsmålingene.

Den siste viser at 55 prosent av britene tror Blair løy, mens 37 mener han fortalte sannheten. Det er en dramatisk tilbakegang for Blair siden i fjor sommer da 49 prosent syntes han var ærlig.

Da Blair ble statsminister i 1997 anså bare 21 prosent av britene ham som arrogant. Nå gjør 52 prosent det.

Hele 64 prosent av velgerne sier Blair ikke har oppfylt sitt valgløfte om å gjøre samfunnet mer rettferdig. Det er kanskje det mest alvorlige for et parti som skulle ta seg av samfunnets tapere og sørge for solidaritet og rettferdighet.

Dette skaper tvil om Blair vil vinne valget neste år og få en tredje omgang som statsminister, som han så gjerne vil.

Når han nå drar på ferie håper han å ha lagt Irak-debatten bak seg. Men det kan han ikke regne med.

De medier som ikke er kontrollert av Murdoch og sinte medarbeidere i etterretningstjenesten og utenrikstjenesten vil sørge for at det kommer nye avsløringer.

(NRK)

Siste saker:

 
Podkast. Ta med deg programmet
50 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no