skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
kommentar_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Kommentar Sist oppdatert 16:09
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Den arabiske TV-krigen

Bush' sikkerhetsrådigver Condoleezza Rize blir intervjuet på al-Jazeera
Bush' sikkerhetsrådigver Condoleezza Rize blir intervjuet på al-Jazeera
Ved siden av den egentlige krigen mellom Irak og USA-ledede styrker pågår det en voldsom mediekrig i den arabiske TV-verdenen. Aldri før har arabisktalende TV-seere fått så omfattende dekning av en krig i deres egen region som nå. Kampen om å vinne flest mulig seere i den arabiske TV-verdenen tilspisser seg i takt med det økende antall satellittkanaler.

Publisert 28.03.2003 15:03.
Av Atta Ansari

Arabiske TV-kanaler konkurrerer om å få tak i de mest dramatiske bildene fra krigens grusomheter. Det er de som har levert de "beste" bildene fra bombingen av Bagdad og videresendt bilder av amerikanske og britiske krigsfanger. De er først ute med å filme de sivile ofrene også.

Det mest sjokkerende for de vestlige mediene hittil har vært de arabiske TV-kanalenes svært sterke fokusering på konsekvensene av krigen - og det i form av nærbilder av sår på menneskekropper samt bilder av drepte sivile og soldater.

Balanse

Allerede etter en uke med krig begynner det å tegne seg et bilde av arbeidsfordelingen mellom de vestlige og de arabiske journalistene. Mens omlag 600 vestlige journalister følger de britiske og amerikanske styrkene på deres vei til Bagdad, arbeider en håndfull arabiske journalister der den verste delen av krigen faktisk pågår. De begynte å sende nyheter og bilder fra Basra, Bagdad, Najaf, Umm Qasr og flere andre steder i Irak flere dager i forveien av krigen.

De har også vært første ute med bildene fra mange steder i Irak selv etter at krigen hadde kommet i gang. TV-kanaler som CNN, BBC, Euronews og Sky har vært helt avhengige av å bruke bilder og kilder fra de arabiske TV-kanalene. Dette har vært helt nødvendig for å kunne balansere sin skeive og massive dekning fra krigsfronten og pressebriefinger i Qatar og Pentagon. Flere arabiske journalister og fotografer er savnet som følge av den arabiske TV-krigen.

Usensurerte al-Jazeeraz

Jazeera sendte de siste opptakene av talene til Osama bin Ladin
Under Golfkrigen i 1991 var det CNN folk rundt omkring i verden slo på for å se de siste nyhetene og bildene. Det var også første gang at store deler av verden kunne se deler av en krig live på TV-skjermen i stua. Men siden den gang har flere arabiske stater og selskaper gjort store investeringer i nye satellittkanaler. Den mest kjent av disse er al-Jazeera som på folkemunne omtales som jazeera. Denne første arabiske nyhetskanelen markedsførte seg sterkt på at de ikke var underlagt statlig kontroll og sensur slik de aller fleste TV-kanalene i den arabiske verden er.

Jazeera ble først kjent i Europa og USA gjennom sin dekning av Afghanistan-krigen. Men allerede lenge før det var jazeera blitt er begrep i den arabiske mediejungelen og utfordret de statskontrollerte mediene i mange land. Jazeera sendte de siste opptakene av talene til Osama bin Ladin og var den eneste TV-kanalen som sendte live nyheter og bilder fra innsiden av Afghanistan i det bombingen av Kabul pågikk.

Også den gang var de fleste vestlige journalistene enten i Nord Afghanistan eller i nabolandene og ventet på at Kabul skulle falle. Jazeera er i dag den eneste ikke-irakiske kanalen som har journalister og fotografer inne i Basra.

De mest dramatiske bildene

Men CNN skulle få enda mer konkurranse etter å ha erobret TV-seere over hele verden med sin massive dekning av Golfkrigen. Inkludert BBC var så å si samtlige TV-kanaler helt hjelpeløse og kunne ikke gjøre annet enn å legge ut bilder fra CNNs sendinger. Men heldigvis er det ikke slik lenger. Mange TV-kanaler i verden har siden bygget ut strukturer og nettverk og står i dag mye sterkere og mer på egne ben enn før.

Arabiske "nyhetsjunkier" verden over zapper for tiden mellom flere satellittkanaler og kan se krigen på sitt eget språk formidlet av sine egne journalister og fotografer. Noen av de mest dramatiske bildene fra bombingen av Bagdad er hittil blitt kringkastet av den statsseide Abu Dhabi Televisjon som har sin base i De Arabiske Emiratene.

Nye kanaler

Den Saudiarabisk sponsede TV-kanalen al-Arabiyya ble framkynnet på grunn av krigen i Irak.
For noen uker siden kom en helt ny satellittkanal på lufta. Lanseringen av den Saudiarabisk sponsede al-Arabiyya, som har sin base i Dubai, ble framkynnet på grunn av krigen i Irak.

En annen arabisk TV-kanal som uventet har klart seg bra hittil er den libanesiske hizbollahkanalen al-Manar. Denne svært islamskorienterte kanalen har imponert mange TV-kjennere i den arabiske verden med sine godt produserte nyhetssendinger. I tillegg er flere av mannlige programlederne glattbarberte og uten tradisjonelt skjegg. Til gjengjeld er kvinnene tildekket og mennene bruker ikke slips.

Stor påvirkningskraft

Forhåpentligvis vil den nye TV-virkelighet i den arabiske verden tvinge de statskontrollerte TV-kanalene til å legge press på sine myndigheter for å oppnå mer journalistisk frihet. Men det motsatte kan også skje. Myndighetene kan som et mottrekk opptrappe sin propaganda gjennom de statlige kanalene og prøve å legge restriksjoner på satellittkanalene.

Den massive kritikken av al-Jazeera fra britisk og amerikansk hold kan gi myndighetene i de arabiske landene et påskudd til å legge sterke føringer på TV-utviklingen. Både USA, England og flere arabiske stater ser i alle fall ut til å være helt enige om at satellittkanalene har fått en stor påvirkningskraft bare i løpet av noen få år. Arabiske TV-seere er i alle fall svært takknemlige for at de ikke lenger er avhengige av CNN og BBC.


 
Podkast. Ta med deg programmet
50 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no