skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
kommentar_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Kommentar Sist oppdatert 16:09
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Journalistikkens tillitskrise

Er TV2s "Unnskyld!" og fem millioner nok til å gjenopprette folks tillit til den undersøkende journalistikken? Ting tyder på at medie-Norge tar for lett på det.

Av Bo Brekke. Publisert 05.12.2002 11:05.
"Vi har ingen bevis for at norske utøvere bruker doping, sa Gerhard Helskog ved åpningen og avslutningen av ’Rikets tilstand’. Hvorfor laget han da et slikt program," spurte sjefredaktør i Dagsavisen, Hilde Haugsgjerd.

Rikets tilstand-redaksjonen har makt. De har over flere år bygget en kontrakt med seerne om at de er troverdige og grundige. Foto: TV2
Svaret fra TV2 har så langt vært at de har gjort en stor, men banal faktafeil, og den har de bedt om unnskyldning for. Men allerede FØR Helskog visste han hadde gjort en fatal faktafeil, sa han at det var "ingen beviser" om doping. Likevel laget han altså programmet.

På et debattmøte blant Oslos journalister denne uka (der undertegnede for øvrig var debattleder), ble TV2s svar forsøkt utdypet med at jakten på medisindokumenter gjorde det rimelig å STILLE SPØRSMÅL. Men det er vitterlig journalistikkens oppgave også å finne svar. Alle kan spørre, men når journalisten stiller et spørsmål og lar det henge, har han svært ofte fortalt en halv historie som overbeviser oss seere om at vi allerede vet svaret.

Seerne gjennomskuer vår hypotese

Det var en ikkejournalist på journalistmøtet som satte skapet på plass da han påpekte at for seerne er det åpenbart at når Gerhard Helskog lager program om doping på Lillehammer så er det fordi Helskog TROR de norske idrettsheltene var dopet. Og når Brennpunkt lager programmet om Mehamn-ulykken så er det fordi de TROR det var de britiske jagerflyene som forårsaket ulykken – selv om Brennpunkt-redaktør Johansen aldri så mye forsikrer at det har de ikke forsøkt å bevise en gang.

Men, innvender journalistene; vi må da fortsette å stille spørsmål. Det er viktig at media stiller spørsmål ved makta og ved vedtatte sannheter i samfunnet. Det er viktig å la tvilen komme til orde. Alle de velkjente 4. statsmakt-argumentene rades opp i argumentrekka.

Problemet er at vi (journalister) her mister av synet mediene selv som maktutøvere. Et program som Rikets tilstand har makt. De har over flere år bygget en kontrakt med seerne om at de er troverdige, grundige, sannhetssøkende og på parti med de svake og MOT maktutøvere som ofte blir konfrontert i løpet av programmet.

Dette er Helskogs dramaturgi. Det er en formel som en rekke ganger har fått politikere og rikssynsere til å stille opp "i moralsk panikk" (for å sitere et innlegg på Mediekritikk.no!) i et mediestyrt korstog i etterkant av programmene. Og i denne medieskapte "moralske panikken" er det vi minst tenker på å la tvilen komme til orde eller stille spørsmål ved de vedtatte sannheter.

Ikke bare Rikets tilstand

Dette handler ikke bare om Rikets tilstand. Det handler om Brennpunkt og NRK. Det handler om avisene som ivrig spiller med og følger opp uten å drive egen kritisk journalistikk på saken. Og det handler om politikere og andre maktmennesker i samfunnet som kaster seg på medietoget der det raser av gårde uten å stille spørsmålstegn ved den medievedtatte sannhet.

Utfordringen ligger i å både stille spørsmål ved de vedtatte sannheter OG ha funnet nok svar til at vi slipper å insinuere noe vi ikke vet. Utfordringen ligger i en ydmykhet om at vi kan ta feil, og at våre feil rammer andre mennesker. Utfordringen ligger i en innrømmelse av egen makt, og betydningen av at de ulike redaksjoner og medier derfor er kritiske til hverandres maktutøvelse.

Siste saker:

 
Podkast. Ta med deg programmet
50 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no