skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
kommentar_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Kommentar Sist oppdatert 16:09
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Et hinder for fred

Jødiske bosettinger på Vestbredden og i Gaza er et avgjørende hinder for fred mellom israelerne og palestinerne. Det vedgåes nå av representanter for den israelske regjering, samtidig som noen bosettinger fjernes med makt av den israelske hær.

Publisert 01.07.2002 11:39.
Av utenrikskommentator Jahn Otto Johansen

Ingen ringere enn den israelske viseutenriksminister Michael Melchior slo dette fast under sitt besøk i Norge nylig. Melchior er en reflektert og ansvarlig politiker som med sitt lille religiøse parti som utgangspunkt arbeider for fred og forsoning mellom Israel og palestinerne.

Israels viseutenriksminister Michael Melchior mener Israel må avvikle bosettingene på Vestbredden og Gazastripen. (Scanpix-foto)
I klartekst sa Melchior at bosettinger hindrer fred. Fred er viktigere enn den rett som ytterliggående israelske grupper påberoper seg når de gjør krav på områder som tilhører palestinerne.

Familie i skuddlinje

Melchior taler ut fra personlig erfaring og innsikt. Flere medlemmer av hans familie bor i en bosetting på Gazastripen. De befinner seg så å si midt i skuddlinjen. Mange av dem er lemlestet etter palestinske terroraksjoner. Likevel mener Melchior at også denne bosetting bør nedlegges.

Melchior setter fingeren på et sentralt problem. Helt siden Israel slo araberne sønder og sammen i Seksdagerskrigen i 1967, har skiftende israelske regjeringer - også sosialdemokratiske - tillatt stadig flere bosettinger. Den nåværende utenriksminister, Shimon Peres, bærer et medansvar for dette.

Ben Gurions advarsler

En av dem som var mest kritisk til koloniseringspolitikken, var sionistveteranen David Ben Gurion. I en samtale jeg hadde med ham den gang, sa han rett ut at det var umulig å bevare Israel som en jødisk og en demokratiske stat og samtidig være okkupasjonsmakt for et par millioner palestinerne.

Ben Gurion mente at demografien gikk i Israels disfavør. Palestinerne fødte flere barn enn israelerne. Ikke engang jødisk immigrasjon kunne etter Ben Gurions mening veie opp for dette i lengden.

Melchior imot flere bosettinger

Da Michael Melchior sa ja til å bli med i Sharonregjeringen, satte han som betingelse at det ikke skulle etableres flere bosettinger. Men ifølge den israelske rganisasjonen Fred NÅ er det blitt opprettet 34 nye bosettinger på Vestbredden siden Sharon kom til makten ifjor.

Derfor er det viktig at et medlem av nettopp denne regjering sier at nok er nok. Og enda viktigere er det at den israelske hær nå fjerner noen av disse "provisoriske" bosettinger. For provisorier har lett for å bli permanente på Vestbredden,

Hæren skeptisk til kolonister

Den israelske etterretningstjenesten og hærledelseen har lenge gjort det klart overfor Sharon at det er ikke praktisk mulig å forsvare kolonistene mot palestinske terrorister dersom ikke noen av de mest isolerte bosettingene blir oppgitt.

Dette er et rent praktisk argument. Men i tillegg klommer altså det politiske som Melchior så klart gir uttrykk for: Uten at Israel stanser og etter hvert reverserer bosettingspolitikken, blir det ingen fred.

Dette betyr ikke at Melchior har noen illusjoner om at det kan bli en fredelig løsning så lenge palestinske terrorister angriper israelske sivile og myrder uskyldige mennesker - eldre, kvinner og barn.
Ïsrael opplever nærmest ukentlig terroraksjoner rettet mot sivile. (Reuters-Scanpix)
Intet samfunn ville rolig og passivt kunne se på at dets borgere ble drept på en slik brutal måte som skjer hver uke. Israelerne føler, ikke uten en viss rett, at europeerne ikke har reagert slik de burde på selvmordsaksjonistene.

Terroren en blindgate

Nå har flere palestinske politikere og kulturpersonligheter offentlig gitt uttrykk for at terroren er en blindgate. Aksjonene til Hamas, Jihad og Al Aqsa-brigadene skader palestinernes sak like meget som det rammer Israel, mener de. Det skader også Yasir Arafat at han ikke - på arabisk - har vært like klar i fordømmelsen terroren som en del fremtredende palestinere.

Denne selverkjennelse kommer sent, muligens for sent til at det kan endre den fastlåste situasjon i øyeblikket. Men uansett om man sympatiserer med israelerne eller med palestinerne, kan det ikke være noen tvil om perspektivet på lengre sikt:

Skal det noen gang bli fred i Midtøsten, må palestinerne stanse sine terrorhandlinger en gang for alle og israelerne må begynne å avvikle sine bosettinger.

Siste saker:
Siste saker:
Flere saker: ALT OM MIDTØSTEN

 
Podkast. Ta med deg programmet
50 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no