skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
kommentar_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Kommentar Sist oppdatert 16:09
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Første fase over

Utfordringen i Afghanistan nå blir hvilken rolle den EU-ledede FN-styrken får og gjenreisningen av det krigsherjede landet, skriver NRKs utenrikskommentator Jahn Otto Johansen.

Publisert 18.12.2001 10:40. Oppdatert 18.12.2001 10:44.
Av NRKs utenrikskommentator Jahn Otto Johansen.

Det er uenighet i Bush-administrasjonen om omfanget militæroperasjonene i Afghanistan skal ha fremover. (Foto: AP)
Det militære felttoget i Afghanistan er i det vesentlige over, selv om jakten på bin Laden og Talibanledere vil pågå inntil amerikanerne finner dem, døde eller levende. Om ikke lenge vil dette opphøre å fange de internasjonale medias oppmerksomhet. Media vil følge amerikanerne videre i deres jakt på Al Qaida-nettverket andre steder.

-Krigen ikke over

Det er ingen tilfeldighet at forsvarsminister Donald Rumsfeld og utenriksminister Colin Powell avslører i full offentlighet at de er uenige om hvorvidt krigen i Afganistan er over eller ikke. Powell sa denne uken at Taliban og Al Qaida er nedkjempet og at Afghanistan ikke lenger er et terroristreir.

For forsvarsminister Donald Rumsfeld er krigen i Afghanistan ikke over. (Foto: AP)
Rumsfeld distanserte seg fra denne uttalelse. For ham er krigen i Afghanistan ikke over. Denne uenighet avspeiler usikkerheten i Bush-administrasjonen over hva den militære seier i Afghanistan betyr for den videre kamp mot den internasjonale terrorisme. Vil de amerikanske fly og elitesoldater bli forflyttet til andre steder der det er grunn til å tro at bin Laden har sine terningsleire og der hans fremste folk skjuler seg?

Somalia og Sudan neste?

I så fall står både Somalia og Sudan på listen over de neste krigsmål. Amerikanske spionfly patruljerer allerede luftrommet over Somalia,og små elitestyrker skal være på plass for å forberede samarbeide med stammer og klaner amerikanerne tror de kan samarbeide med. De bitre erfaringer fra USA`s tidligere engasjement i dette anarkistiske landet på Afrikas Horn gjør at Washington må gå ytterst forsiktig frem.

Også i Sudan er situasjonen helt uoversiktlig. Regjeringen i Khartoum har ikke på noen måte kontroll over det vidstrakte landet.Det er nettopp slike tilstander som passer bin Ladens nettverk, hvis han ikke har et regime å samarbeide med slik som med Taliban.

Mer risikofylte operasjoner

Militæroperasjoner i Somalia og Sudan vil ikke bli så omfattende som det nå snart avsluttede felttog i Afghanistan, men de kan bli mer risikofylte. Og hvis det er en fast ledetråd i den amerikanske politikken, så er det at amerikanske liv helst ikke skal gå tapt. Washington vil ikke ha TV-bilder av amerikanere som bringes hjem i plastikkbagger. Vietnamsyndromet sitter dypt.

Jakten på bin Laden fortsetter, og ingen tør spå hvordan terrorismen vil utarte seg. (Foto: AP)

Tålmodighet på prøve

En sak er ihvertfall sikker,og det er Powell og Rumsfeld enige om. Det blir, som president Bush sa etter terrorangrepene 11.september, en langvarig kamp. Ingen kan si når krigen mot terrorismen vil ta slutt og hvordan den vil arte seg i de neste faser. Det stiller store krav til amerikanernes tålmodighet, og tålmodighet er ikke den mest utpregede egenskap ved demokratiet, aller minst det amerikanske.


 
Podkast. Ta med deg programmet
50 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no