skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
kommentar_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Kommentar Sist oppdatert 16:09
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Terrorkrigens nye fase

Internasjonal presse er stort sett enige om en ting: Den første fasen i krigen mot terrorisme nærmer seg slutten, og den vil bli avløst av kampen mot internasjonal terrorisme.

Publisert 28.11.2001 10:35. Oppdatert 28.11.2001 13:51.
Av utenrikskommentator Jahn Otto Johansen.

Nordalliansens innsats gjør at første fase i terrorkrigen snart er over. (Foto: Scanpix)
Den nye fasen vil dreie seg om kampen mot det internasjonale terroristnettverket som florerer i mange land i og utenfor Midt-Østen, og denne kampen kan bli langt mer komplsert enn den forrige.

Etter endel nøling, som har skapt tvil i mange land om hensiktsmessigheten med den massive amerikanske bombingen av Afghanistan, har den militære utviklingen på slagmarken skapt en ny situasjon. Kritikken mot USAs luftkrigen har avtatt, også blant venstreradikale, som for eksempel De grønne i Tyskland.

De fleste internasjonale kommentarer går ut på at første fase i krigen mot terrorisme nærmer seg slutten, på grunn av Nordalliansens videre fremrykking og betydelige amerikanske spesialstyrkers i aksjon omkring Talibans og bin Ladens siste støttepunkter i Kandharregionen.

Terrorkrigens fremste mål, Osama bin Laden.

Hvor er bin Laden?

Det altoverskyggende spørsmålet nå er om amerikanerne og deres forbundsfeller klarer å få tak i bin Laden og hans nærmeste medarbeidere. Dette er USA`s topprioritet.

En mer langsiktig problemstilling er behovet for å unngå kaos, tilfeldigheter og rå seiersjustis i Afganistan.

Konferansen i Bonn

Afghanistankonferansen i Bonn har hatt en relativt vellykket start, men den virkelige makten er ikke representert rundt forhandlingsbordet. Den er hos krigsherrene i Afghanistan og i Washington.

Det er usikkert hvor mye amerikanerne i denne situasjonen vil satse på å skape ro og orden i det krigsherjede landet, og hvorvidt USA vil være med på å bygge opp et demokrati i Afghanistan, som hittil har vært et helt ukjent fenomen i denne delen av verden.

Neste fase vanskeligere

Konferansen i Bonn om Afghanistan har hatt en vellykket start, men makten befinner seg andre steder.
Det aller viktigste i den neste fasen i krigen mot terrorisme er hva USA og Storbritannia, mer eller mindre motvillig støttet av andre land, vil gjøre i Irak, Sudan, Jemen og andre steder der det antas at bin Laden har treningsleire og hemmelige celler. De sistnevnte finnes antagelig også i Europa.

I denne kompliserte kampen er militære midler alene ikke tilstrekkelig. Det blir en kamp der demokratienes tålmodighet vil bli satt på prøve. Tålmodighet er ikke den sterkeste siden ved de demokratiske samfunn.

En assymstrisk krig

Krigen mot terrorisme er en assymetrisk kamp som ikke ligner på de militære konflikter vi hittil har sett. Det er ikke en krig mellom suverene stater. Det finnes ingen klare frontlinjer. Det er heller ingen klare definerte mål som kan bindes til konkrete slag.
Dette er en konflikt hvor det blir vanskelig å utrope seiersherrer og tapere i.

Siste saker:

 
Podkast. Ta med deg programmet
50 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no