skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
kommentar_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Kommentar Sist oppdatert 16:09
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 
Kommentar

India - verdens fremste IT-nasjon

India er en av verdens ledende eksportører av IT-teknologi, og lokomotivet i USAs IT-revolusjon preges av indere. At vi fortsatt tenker på landet som hjelpeløsheten selv, er vårt problem, mener Per Olav Reinton.

Publisert 09.07.2001 11:14.
Nå er det fire hundre millioner mennesker i verden som bruker internett daglig. Mange av dem, omkring fem millioner, bor i India. De regner med at det vil være ett hundre millioner internett-brukere i India om fem år.

ISDN-land

Den viktigste begrensningen er at bare tre prosent av befolkningen har telefon. Men nesten hver eneste landsby har nå en kiosk med ISDN-linjer. Her lå India blant de første.

Siden India var det første landet vi ville u-hjelpe, tenker vi på det som fattigdommen og hjelpeløsheten selv. Det er vårt problem.

Eksporterer intelligens og teknologi

Indias problem er at deres store IT-ekspertise i byen Bangalore for det meste er eksportindustri som eksporterer til markeder i Europa og USA. På slutten av 1700-tallet ble håndverksnasjonen India tvunget av engelskmennene til å bli råvareprodusenter av bomull.

Et senter for IT-tjenester

På slutten av 1900-tallet dyrket de nok fortsatt bomull, for verden endrer seg ikke så brått. Men da var de også eksportører av intelligens og teknologi, av software og IT-folk, til de samme markedene.

Og Silicon Valley i California, lokomotivet i USAs IT-revolusjon, er nå preget av indere – 130 000 av dem. India er i ferd med å bli et av verdens sentra for IT-tjenester.

IT og religion

I januar ble verdens største religiøse festival holdt i Allahabad, Maha Kumbh Mela. Denne festivalen går 2500 år tilbake. Nå sto festivalen i IT-tjenestenes tegn. Du kunne følge festivalen på deres egen web-side, hvis du ikke hadde anledning til å delta denne gangen.

Deltakerne, på sin side, kunne bruke web-siden til å få førstehjelp, informasjon om transport og innkvartering. Pluss den elementære astrologiske kunnskap som skulle til for å skjønne betydningen av de enkelte begivenhetene.

Kjøp og salg

Men det interessante var at disse sidene også var fulle av kjøp og salg. Det var fullt av reklame der. Og avisene, på sin side, med sin sans for kontraster og konflikter, fråtset i en yogi på spikermatte med mobiltelefon.

Nordmenn forbauses

Europeere, og nordmenn ikke minst, blir forbauset over å møte India. Som ikke bare er forskjellig, men som, når det gjelder det aller siste og mest moderne, ligger i aller første rekke.

Det er en skikkelig utfordring for våre holdninger og oppfatninger, det, at de kan hjelpe oss med noe vi ikke rår med. Seks prosent av jordas seks milliarder bruker nå internett. Nesten halvparten av dem som ikke bruker internett, sier at de ikke trenger det, viser en undersøkelse gjort i 30 land nylig.

Den tredje industrielle revolusjon

Inderne har alltid vært flinke med teknologi. Deres håndverk sto langt over europeernes på 1800-tallet. Det var derfor engelskmennene forbød industri i landet, "og skjelettene av Indias mange vevere lyste fra alle hauger", som Nehru sier i sin historiebok om India som han skrev mens han satt fengslet av engelskmenn.

Siden kom de store demningers teknologi, og jordbruket vekslet mellom flom og tørke - og atomkraften. "Vi mistet den første industrielle revolusjon, vi vil ikke miste den andre," sa inderne da. Nå har de grepet på den tredje, IT-teknologien – og endelig har de følelsen av at de tar rotta på både finner og amerikanere. Selv kommunikasjonssatellittene er blitt en gevinst for inderne. De utnytter tidsforskjellen. Når det er natt i USA og Europa, arbeider India.

Hvem er dummest?

Og vi – vi bidro med fiskebåter, vi, til kysten utenfor Kerala. To tusen år etter Kristus og fem hundre år etter Vasco da Gama. Folket samlet inn penger, og vi sendte fiskere som eksperter. De skulle bruke trålere, som vi, ut fra den tro at de var for dumme til å klare det selv. Det er noen år siden, det. Jeg er ikke i tvil om hvem som var dummest da.


Per Olav Reinton
Lørdagskommentaren, NRK P2, 3. juli 2001
earbeidet for nett av Tori Skrede

Siste saker:

 
Podkast. Ta med deg programmet
50 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no