Hopp til innhold
En oppblåsbar globus skvises ved siden av et skilt der det står "1,5 grader for å overleve"
Foto: Peter Dejong / AP

Klimatoppmøtet i Sharm el-Sheikh

Oppsummert

COP27 foregår i Sharm el-Sheikh i Egypt 6.–18. november 2022. Forhandlere fra nesten alle verdens land deltar. De viktigste temaene er økonomisk støtte til utslippskutt og klimatilpasning i fattige land, og kravet om en ny ordning for kompensasjon.

  • Kina sier mye gjenstår tross avtale på klimatoppmøtet i Egypt

    Kina ønsker enigheten fra klimatoppmøtet i Egypt velkommen, men sier det først er «en lang vei å gå» for å få til globalt samarbeid mot klimaendringene.

    – Veikartet for en dobling av finansieringen av klimatilpasninger er uklart, noe som ikke er egnet til å skape gjensidig tillit mellom nord og sør, sier talsperson Mao Ning i Kinas utenriksdepartement og viser til penger som skal hjelpe fattige land som allerede er berørt av klimaendringene.

    – Den globale klimaledelsen har lang vei å gå, og de utviklede landene har fortsatt ikke oppfylt forpliktelsen om 100 milliarder dollar i årlig klimafinansiering til mindre utviklede land, legger hun til.

    Summen tilsvarer drøyt en billion kroner med dagens kurs.

    (NTB)

    En demonstrant holder en plakat med teksten "pay up clean up shut up".
    Foto: Peter Dejong / AP
  • Kerry ber Kina trappe opp samarbeidet om utslippskutt

    USAs klimautsending John Kerry ber Kina trappe opp samarbeidet om å redusere utslippene av drivhusgasser.

    «Klimakrisen er fundamentalt sett en global sak, ikke en bilateral sak. USA og Kina burde sammen kunne trappe opp framgangen, ikke bare for vår skyld, men for framtidige generasjoners skyld», sier Kerry i en uttalelse. (NTB)

  • MDG om klimaavtalen: - På ingen måte det verden trenger

    – Denne avtalen er på ingen måte det verden trenger. Det er en tapt mulighet siden verdens ledere ikke møter krisen vi står overfor slik vi burde. Hvor er besluttsomheten som verden viste i møte med COVID19?, spør Arild Hemstad i MDG.

    Han sier det er mulig å løse klimakrisen, men at det har blitt et mønster at verdens ledere svikter selv om klimaendringene rammer folk knallhardt. Han viser til flomofre i Pakistan, sultrammede på Afrikans horn og heterammede i Europa.

    – Nå er det viktigere enn noensinne at land som Norge går foran og viser at rask omstilling er mulig når så mange stritter mot. Vi har pengene, kompetansen og svært mange andre forutsetninger for å få til en reell omstilling om vi faktisk prioriterer det, sier Hemstad.

    – Selv om avtalen er skuffende, vil jeg rose regjeringen for å være en pådriver for en mer ambisiøs avtale. Likevel kommer vi ikke unna at Norge selv prioriterer mer leting etter olje og gass samtidig som det internasjonale klimasamarbeidet halter, legger Hemstad til.

  • SV om klimatoppmøtet: – Skuffende

    – Verden må ta langt større skritt i kampen mot klimakrisen enn enigheten fra Sharm el-Sheikh. Det er skuffende at det ikke ble enighet om å fase ut fossil energi, kun en enighet om å gjenta det man ble enige om i fjor, fase ut bruken av kull, sier SVs klimapolitisk talsperson Lars Haltbrekken på COP-avtalen som kom i natt.

    Han sier at vi nå er avhengige av at hvert enkelt land legger seg i selene og intensiverer sitt arbeid for å kutte utslippene.

    – Nå forventer vi stor innsats fra regjeringspartiene til å bli med på større utslippskutt i de pågående forhandlingene om neste års statsbudsjett.

  • Greenpeace om klimatoppmøtet: – Musesteg i riktig retning

    – Klimatoppmøtet innebærer musesteg i riktig retning, ikke syvmilsstegene verden trenger, sier Frode Pleym, leder i Greenpeace Norge.

    Han seier at de er glade for at det ble enighet om et fond og skade fra klimaendringene.

    – Men en stor del av jobben gjenstår: Å fylle fondet med penger. Det forventer vi at Norge og andre rike land går i bresjen for til neste års klimatoppmøte, sier Greenpeace-lederen.

    – Den store skuffelsen er at politikerne i Sharm el-Sheikh, i likhet med i Glasgow, sviktet på nedfasing av fossile brensler. Fokus er på kull, men ikke på olje og gass. FNs klimapanel og Det internasjonale energibyrået IEA er tydelig på at all fossil energi må fases ut for å nå 1.5 graders målet, legger Pleym til.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no