NRK Meny
Har vi egentlig lov til å hente opp mer olje? Dette er den historiske klimarettssaken som skal avgjøre det.

Klimasøksmål mot staten

Oppsummert

Greenpeace Norden og Natur og ungdom har gått til søksmål mot den norske staten. De mener tildelingene av oljelisenser i Barentshavet er strid med grunnlovens miljøparagraf 112 og krever at oljelisensene i Barentshavet kjennes ugyldig.

 • Se egen sending om klima

  Toppmøtet i Bonn og rettssaken i Oslo setter klimaproblemene på dagsorden denne uken. På NRK.no kan du nå følge en egen sending om klima, og sende inn dine egne spørsmål til våre eksperter.

  Klimasending der du får svar på dine spørsmål.
 • Klimaforskere vitner mot staten

  Klimaforskerne Eystein Jansen og Bjørn Samset vitnet i retten mot staten under klimasøksmålet. Hovedbudskapet er at verden må over på en annen energiforsyning enn fossilt brensel så snart som mulig, dersom vi skal oppnå de internasjonale klimamålene.

 • –Karbonbudsjettet oppbrukt om 20 år

  Forskningleder ved norsk senter for klimaforskning Cicero Bjørn Samset sier vi har brukt opp karbonbudsjettet om 20 år. – Det er oljebransjens egen vurdering, selv med hensyn til fornybar energi, sa Samset da han vitnet i retten.

 • Klimaforsker: Vi har dårlig tid

  Klimaforsker Eysten Jansen vitnet mot staten under klimasøksmålet. – Norge har et ekstra ansvar for den situasjonen verden står i. Norske løfter krever ytterligere reduksjon for å nå de internasjonale forpliktelsene, sa han.

Klimasending der du får svar på dine spørsmål.
Dag 2 av rettssaken
Foreningen Greenpeace Norden og Natur og Ungdom som saksøker Staten ved Olje- og energidepartementet, og krever vedtaket om konsesjon til petroleumsutvinning i Barentshavet ugyldig.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no