GP0STQJ8X
Foto: Mitja Kobal / © Mitja Kobal / Greenpeace

Klimarettsak mot staten

Oppsummert

Greenpeace og Natur og Ungdom tapte klimasøksmålet mot staten, som de anla i fjor for å få stanset videre oljeutvinning i Barentshavet. Dommen falt i Oslo tingrett i dag.

 • Mener klimaanken må avvises

  Regjeringsadvokaten ser ingen grunn til at miljøorganisasjonenes klimasøksmål mot staten skal gå rett fra tingretten til Høyesterett. Anken direkte til Høyesterett må forkastes, konkluderer regjeringsadvokaten i tilsvaret til Høyesteretts ankeutvalg.

 • Anker klimasøksmål

  Greenpeace og Natur og Ungdom anker dommen i klimasøksmålet til Høyesterett. Miljøorganisasjonene, som ønsker å stanse videre oljeutvinning i Barentshavet, tapte mot staten i tingretten i fjor høst.

  Tapte klimarettsak
  Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
 • MDG vil endre loven etter nederlag

  Miljøpartiet De Grønne er skuffet over miljøorganisasjonenes nederlag i oljesøksmålet. Partiet vil endre lovverket dersom dommen blir stående. Organisasjonene som saksøkte staten, har ennå ikke bestemt seg for om de vil anke, skriver NTB.

 • Klimatap kostet 580 000 kroner

  Miljøorganisasjonenes tap i klimarettssaken mot staten koster dem over en halv million kroner. Greenpeace, Natur og Ungdom, og Besteforeldrenes klimaaksjon må betale statens saksomkostninger på 580.000 kroner. I tillegg kommer egne advokatutgifter.

Greenpeace og Natur og Ungdom har saksøkt staten for brudd på grunnlovens miljøparagraf, fordi regjeringen har åpnet for oljeboring i Barentshavet.
Siste dag i Tingretten i klimarettssaken mot staten
Klimasending der du får svar på dine spørsmål.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no