NRK Meny
GP0STQJ8X
Foto: Mitja Kobal / © Mitja Kobal / Greenpeace

Klimarettsak mot staten

Oppsummert

Greenpeace og Natur og Ungdom tapte klimasøksmålet mot staten, som de anla i fjor for å få stanset videre oljeutvinning i Barentshavet. Dommen falt i Oslo tingrett i dag.

 • Mener klimaanken må avvises

  Regjeringsadvokaten ser ingen grunn til at miljøorganisasjonenes klimasøksmål mot staten skal gå rett fra tingretten til Høyesterett. Anken direkte til Høyesterett må forkastes, konkluderer regjeringsadvokaten i tilsvaret til Høyesteretts ankeutvalg.

 • Anker klimasøksmål

  Greenpeace og Natur og Ungdom anker dommen i klimasøksmålet til Høyesterett. Miljøorganisasjonene, som ønsker å stanse videre oljeutvinning i Barentshavet, tapte mot staten i tingretten i fjor høst.

  Tapte klimarettsak
  Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
 • MDG vil endre loven etter nederlag

  Miljøpartiet De Grønne er skuffet over miljøorganisasjonenes nederlag i oljesøksmålet. Partiet vil endre lovverket dersom dommen blir stående. Organisasjonene som saksøkte staten, har ennå ikke bestemt seg for om de vil anke, skriver NTB.

 • Klimatap kostet 580 000 kroner

  Miljøorganisasjonenes tap i klimarettssaken mot staten koster dem over en halv million kroner. Greenpeace, Natur og Ungdom, og Besteforeldrenes klimaaksjon må betale statens saksomkostninger på 580.000 kroner. I tillegg kommer egne advokatutgifter.

 • Frp fornøyd med klimadom

  Frp er glade over at miljøorganisasjonene tapte klimarettssaken, sier partiets energipolitiske talsmann Terje Halleland. Tingretten avviste torsdag kravet fra tre miljøorganisasjoner om at oljeletingen i Barentshavet må stanses.

Greenpeace og Natur og Ungdom har saksøkt staten for brudd på grunnlovens miljøparagraf, fordi regjeringen har åpnet for oljeboring i Barentshavet.
Siste dag i Tingretten i klimarettssaken mot staten
Klimasending der du får svar på dine spørsmål.
Dag 2 av rettssaken

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no