Greenpeace-demonstranter i gummibåt ved Goliat-plattformen
Foto: Mitja Kobal / Greenpeace

Klimarettsak mot staten

Oppsummert

Greenpeace og Natur og Ungdom tapte klimasøksmålet mot staten som de anla i fjor for å få stanset leteboring i Barentshavet. De mener staten bryter Grunnloven ved å åpne for oljeutvinning. Nå skal saken opp i lagmannsretten

 • Mener klimaanken må avvises

  Regjeringsadvokaten ser ingen grunn til at miljøorganisasjonenes klimasøksmål mot staten skal gå rett fra tingretten til Høyesterett. Anken direkte til Høyesterett må forkastes, konkluderer regjeringsadvokaten i tilsvaret til Høyesteretts ankeutvalg.

 • Anker dommen

  Miljøorganisasjonene som stevnet staten for oljeleting i Barentshavet, anker dommen fra Oslo tingrett der staten ble frifunnet. Det bekrefter Greenpeace, Natur og Ungdom (NU) og Besteforeldrenes klimaaksjon mandag.

 • Anker klimasøksmål

  Greenpeace og Natur og Ungdom anker dommen i klimasøksmålet til Høyesterett. Miljøorganisasjonene, som ønsker å stanse videre oljeutvinning i Barentshavet, tapte mot staten i tingretten i fjor høst.

  Tapte klimarettsak
  Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Greenpeace og Natur og Ungdom har saksøkt staten for brudd på grunnlovens miljøparagraf, fordi regjeringen har åpnet for oljeboring i Barentshavet.
Siste dag i Tingretten i klimarettssaken mot staten
Klimasending der du får svar på dine spørsmål.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no