NRK Meny
CHINA-US-DIPLOMACY
Foto: GREG BAKER / Afp

Klimakutt fra Kina og USA

Oppsummert

Kina og USA har forpliktet seg til kraftige reduksjoner i CO2-utslipp. De to landene produserer nærmere 45 prosent av verdens CO2.

 • USA og Kina minst klima-urolige

  USA og Kina er verdens største forurensere, men innbyggerne der er blant dem som er minst bekymret for endringene, ifølge en måling. Mens 45 % av i USA mener at klimaendringer er et veldig alvorlig problem, mener kun 18 % det samme i Kina. (NTB)

 • Kina innfører klimakvoter

  Kina presenterer fredag et program for handel med klimakvoter fra 2017. Kina skal pålegge bedrifter et tak for hvor mye CO2 de kan slippe ut årlig. Kinas president Xi Jinping vil presentere nyheten sammen med USAs president Barack Obama fredag.

 • Lover å stanse utslippsvekst

  Elleve kinesiske byer og provinser går sammen om et løfte om å stanse veksten i utslipp av klimagasser allerede før 2030. Kina har allerede varslet at landets nasjonale mål er at utslippene av CO2 skal nå toppen «rundt 2030».

 • Vil motarbeide klimaavtale

  Republikanerne sier avtalen Obama gjorde med Kina om kutt i CO2-utslippene, vil møte innbitt motstand i Kongressen. Årsaken er at de frykter det vil skade amerikanske arbeidsplasser. USA og Kina ble i går enige etter lange forhandlinger om å kutte i CO2-utslipp om 10–15 år.

 • Hauge: Tidenes viktigaste avtale

  Dei nye utsleppsmåla til USA og Kina er truleg dei viktigaste som nokon gong har skjedd i kampen mot klimaendingane, meiner Bellona-leiar Frederic Hauge. – Truleg er dette større enn Kyoto-avtalen, men det får tida vise, seier Hauge til NTB.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no