Hopp til innhold

Klimagassutslippene har aldri vært høyere

Verdens totale klimagassutslipp har aldri vært høyere enn de er nå. Dette gjør at den globale oppvarmingen stiger i et tempo vi ikke har sett maken til.

Det kommer frem i en ny stor studie utført av 50 ledende klimaforskere. Fra Norge har to forskere ved Cicero senter for klimaforskning bidratt, Robbie Andrew og Glen Peters.

– Til tross for rekordsatsing på solkraft, vind og elektriske biler og masse ny klimapolitikk og lovnader om netto nullutslipp, så fortsetter utslippene å stige og de vil mest sannsynlig stige mer i 2023, sier Glen Peters i en pressemelding.

En av de andre forskerne kaller funnet en vekker før det store klimamøtet COP28 om at tiltakene som er innført hittil har vært utilstrekkelige og at det må større skyts til for å unngå å gå over 1,5 gradersmålet innen 2050. Om verden går over 1,5-gradersmålet, vil det få alvorlige konsekvenser for millioner av dyr og mennesker på kloden.

Arbeidet til forskerne er ledet fra Universitetet i Leeds i Storbritannia. De har utviklet en nettside som skal samle informasjon fra hele verden og skal oppdateres årlig med fersk informasjon om hvordan det står til med klimaendringene. Dette har de gjort fordi de mener det er et stort problem at beslutningstakere i dag ikke har god nok informasjon om verdens klimastatus når de fatter vedtak og innfører klimatiltak.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no