Hopp til innhold
Fabrikkpiper på Gyproc i Fredrikstad
Foto: Heiko Junge / SCANPIX

Klimagass

Oppsummert

Utslipp av klimagasser i Norge falt 1,7 prosent i fjor. Klimaminister Ola Elvestuen mener det er godt nytt, men Naturvernforbundet er ikke fornøyd. Ifølge SSB lå samlet utslipp i fjor 2,4 prosent over nivået fra 1990.

  • No kjem elbussane til bygda

    Skyss har tildelt kontraktane for lokalbussrutene for Hardanger/Voss, Modalen/Vaksdal og i Nordfjord for dei neste ti åra. I alt fem selskap konkurrerte i det som er første anbodsrunda for buss i Vestland fylke.

    Tide Buss fekk rutene i Hardanger/Voss, medan Modalen/Eksingedalen Billag fekk rutene i Modalen/Vaksdal. Firda Billag skal køyre i Nordfjord.

    Kontraktane legg opp til betydelege reduksjonar i klimagassutsleppa. Reduserer selskapa desse med 90 prosent, kan kontraktane forlengast med tre år.

    – Elbussane tar endeleg steget frå byen til bygda, seier fylkesordførar Jon Askeland (Sp).

    Tide åleine har klar rundt 100 elbussar til Hardanger/Voss-ruta, opplyser dei til NRK.

    Elbuss
    Foto: Bent Lindsetmo
  • Tysklands klimagassutslipp ned 10 prosent i fjor

    Klimagassutslippene i Tyskland gikk ned rundt 10 prosent i fjor, viser foreløpige tall. Det er i tråd med regjeringens mål, opplyser landets klimamyndighet.

    – For første gang er vi i rute. Tiltakene virker, og utslippsmålet for 2030 er oppnåelig, sier Tysklands klimaminister Robert Habeck fredag.

    CO2-utslippene endte på 67 millioner tonn. Nedgangen er den største siden den tyske gjenforeningen i 1990, skriver NTB.

    Målet er å redusere utslippene med 65 prosent fra 1990-nivå innen 2030. Så langt er de på rundt 46 prosent. På litt lengre sikt har Tyskland ambisjoner om å oppnå klimanøytralitet innen 2045.

    Miljømyndighetene sier lavere produksjon i energikrevende industri samt vekst i fornybar energi bidro til utslippsreduksjonen. Transport- og byggsektorene klarte på sin side ikke å nå utslippsmålene, noe som gjør at 2030-målet står i fare dersom det ikke innføres ytterligere tiltak, sier departementet.

    Klimagassutslipp Tyskland
    Foto: AP
  • Globale vareleverandører mangler utslippsmål

    Svært mange av verdens vareleverandører mangler klimamål. Likevel har utslippene fra vareleverandører gått markant ned.

    Det viser en rapport basert på miljødata fra 11.400 vareleverandører i 2021. Studien er utført av CDP, en ideell organisasjon som jobber med å tilgjengeliggjøre informasjon om selskaper, investorer, byer og lands miljøavtrykk. Den viser at:

    56 prosent av alle selskapene hadde ingen klimamål i 2021.

    Bare 2,5 prosent hadde vitenskapsbaserte klimamål.

    Mindre enn 30 prosent har satt seg mål om å bidra til en fremtid med null utslipp.

    Bare 1 av 40 selskaper har vitenskapelig godkjente klima- og miljømål.

    71 prosent rapporterte samtidig at de har redusert sine utslipp.

    Totalt 1,8 milliarder tonn i reduserte utslipp, noe som tilsvarer utslipp fra 454 kullkraftverk i ett år.

  • Eidskog ble klimavinner

    Stengt grense og mindre svenskehandel i pandemiåret 2020 gjorde Eidskog kommune til en klimavinner. Klimagassutslippene i kommunen gikk ned med nesten 17 prosent sammenlignet med året før. Det viser Miljødirektoratets klimaregnskap. 26 av Innlandets 46 kommuner hadde nedgang i klimagassutslippene, men ingen hadde like stor nedgang som Eidskog. 18 kommuner økte klimagassutslippene. Lesja og Kongsvinger hadde de største økningene med henholdsvis 15,1 og 13,2 prosent.

  • Klimagassrekord i atmosfæren

    Konsentrasjonen av drivhusgasser i atmosfæren nådde et rekordnivå i 2020, og økte mer i fjor enn gjennomsnittet det forrige tiåret, ifølge en rapport fra Verdens meteorologiske organisasjon.

    Utslippene gikk ned med 5,6 i fjor som følge av mindre økonomisk aktivitet på grunn av koronapandemien, men det hadde ingen merkbar effekt på konsentrasjonen av klimagasser i atmosfæren. Det hadde heller ingen merkbar effekt på hvor raskt konsentrasjonen av drivhusgasser øker.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no