Hopp til innhold

Klimaaktivist frifunnet i Høyesterett

En klimaaktivist i Extinction Rebellion er frifunnet i Høyesterett og slipper å betale boten som vedkommende fikk etter en demonstrasjon.

Aktivisten var én av om lag ti personer som hadde gått inn i Helse- og omsorgsdepartementets resepsjon og satte seg ned på gulvet i forbindelse med en fredelig demonstrasjon mot norsk natur- og klimapolitikk i august 2021.

Etter å ha nektet å etterkomme pålegg fra politiet om å forlate departementets eiendom, ble aktivisten arrestert og bøtelagt. Sakens kjerne har vært om inngrepet var i strid med Den europeiske menneskerettskonvensjon (EMK) artikkel 11, som beskytter retten til å delta i fredelige forsamlinger.

– Høyesterett tok utgangspunkt i at det må skje en samlet vurdering av myndighetenes tiltak og om disse er nødvendige og forholdsmessige. Ved den konkrete vurderingen kom Høyesterett til at pågripelse, tilbakehold i politiarrest i mer enn seks timer og påfølgende bøtelegging var et uforholdsmessig inngrep i forsamlingsfriheten, heter det i begrunnelsen fra Høyesterett.

(NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no