Hopp til innhold
Klimatoppmøte i Dubai
Foto: AFP

Klima og miljø

Oppsummert

11.000 forskere fra 153 land slår fast at verden er på vei inn i en klimakrise som kan føre til store lidelser, hvis ikke noe gjøres raskt. Norges mål er å kutte utslippene av klimagasser med minst 50 prosent innen 2030.

  • Saudi-Arabias oljetopp avviser utfasing av olje og gass

    – Verden bør forlate fantasien om å fase ut olje og gass, sier toppsjef Amin Nasser i den statlige saudiarabiske oljegiganten Aramco.

    Energiomstillingen er i ferd med å mislykkes, sa Nasser på en energikonferanse i Houston i Texas mandag, melder NTB.

    Ifølge det Paris-baserte Internasjonale energibyrået (IEA) kommer etterspørselen etter olje, gass og kull til å nå toppen i 2030. Nasser kritiserer prognosen og mener at IEA har for stort fokus på etterspørselen i USA og Europa. IEA bør fokusere mer på utviklingslandene, mener Nasser.

  • E24: Et av Norges største gartnerier er konkurs

    Fjorårets ekstremvær rammet Elstøen Gartneri hardt og påførte store milliontap.

    Gartneriet på Røyse i Ringerike kommune, som er en av landets største produsenter av salat og grønnsaker, er konkurs med en gjeld på 87,8 millioner kroner.

    Det fremgår i en kjennelse fra Ringerike, Asker og Bærum tingrett.

    Verdien på selskapets eiendeler er antatt å være 59 millioner kroner.

    «Selskapet antas derfor å være ute av stand til å dekke forpliktelsene sine etter hvert som de forfaller. Betalingsvanskene er ikke av forbigående art, slik at selskapet er illikvid», opplyses det i kjennelsen.

    Elstøen gartneri
    Foto: NTB
  • FN: Klimademonstranter får det stadig vanskeligere

    Klimaaktivister blir møtt med en stadig mer fiendtlig holdning i Europa, ifølge FN, som advarer om at retten til å protestere står i fare i land som normalt er fyrtårn for demokrati.

    Det er bekymringsfull at land som Frankrike, Østerrike, Tyskland og Storbritannia slår hardere ned på klimaaktivister, sier Michel Forst, FNs spesialrapportør for miljøforkjempere, til AFP.

    Han hevder ministre i flere regjeringer har kalt ikkevoldelige aktivister for «økoterrorister» og «den grønne Taliban», og at enkelte medier har bidratt til en stadig mer fiendtlig offentlig holdning mot klimaforkjempere.

    Demonstranter ved Heathrow
    Foto: STEPHEN HIRD / REUTERS
  • Statlig veiselskap har bygd ned over 6000 dekar med skog

    Veiselskapet Nye Veier har bygd ned skog tilsvarende 900 fotballbaner de siste årene. Det har også gått med en del dyrket mark og myr for å bygge vei.

    De største inngrepene har kommet under byggingen av E18 mellom Tvedestrand og Arendal, som la beslag på 2024 dekar skog og 109 dekar myr.

    Kommunikasjonsdirektør Christian Altmann i Nye Veier skriver i en e-post til NTB at de som første transportvirksomhet har innført et helhetlig arealregnskap. De har også investert i nye metoder for å ta bedre hensyn til natur og miljø.

    – I dag tar vi hensyn til dette på an annen og bedre måte enn før når vi planlegger.

    – Jeg tror ikke vi skal spekulere i helt konkrete tall for hvor mye mer eller mindre areal som hadde blitt påvirket dersom disse prosjektene ble planlagt i dag. Vi kan nok likevel anta at arealbeslaget hadde vært noe lavere, i og med at klima, natur og miljø i dag har større oppmerksomhet, både i Nye Veier og i sektoren ellers, enn det hadde for noen år siden, sier han.

    Statlig veiselskap har bygd ned over 6000 dekar med skog
    Foto: NTB
  • Extinction Rebellion stenger ned Rafnes petroleumsanlegg

    Miljøbevegelsen Extinction Rebellion (XR) startet lørdag klokken 12 en storaksjon mot Rafnes petroleumsanlegg i Bamble.

    XR-aktivister er nå på vei inn sikkerhetssonen rundt anlegget med en båt, og flere titalls aktivister sperrer hovedinngangen på land, skriver de i en pressemelding.

    Under kampanjen North Sea Fossil Free (NSFF) krever aktivistene «ingen ny fossil infrastruktur» i Nordsjøen, og en «rettferdig grønn omstilling» gjennom store aksjoner i Norge, Storbritannia, Skottland, Sverige, Danmark, Tyskland og Nederland.

    Aksjonens bakteppe er en nylig publisert rapport av Oil Change International, som konkluderer med at Norge er det eneste landet i Nordsjøen som skal øke - ikke redusere - produksjon av petroleum i årene framover.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no