Hopp til innhold
Selvtesting
Foto: Jørgen Finstad / NRK

Kjønnssykdommer

Oppsummert

Etter en nedgang i antall meldte tilfeller av kjønnssykdommer under pandemien, er tallene nå tilbake på nivået fra før pandemien, viser tall fra Folkehelseinstituttet.

  • Økning i kjønnssykdommer i Europa – Norden på klamydiatoppen

    En ny rapport viser en stigende trend i seksuelt overførbare sykdommer i EU/EØS-land. Norge og de nordiske landene leder an i klamydiasmitte.

    Rapporten fra Det europeiske smittevernbyrået (ECDC) tar for seg perioden mellom 2017 og 2021, og omfatter 27 EU/EØS-land. Totalt var det 184 542 bekreftede tilfeller av klamydia i de 27 landene i 2021, en økning på rundt 13 prosent fra året før.

    «Funnene om klamydia viser stigninger fra 2012 til 2019 med en nedgang i 2020, trolig på grunn av pandemien, etterfulgt av nok en oppgang i 2021», skriver byrået.

    ECDC kaller trenden «bekymringsfull» og frykter særlig for økt resistens blant bakteriene.

    Danmark er verst i klassen med 36 632 tilfeller av klamydia, etterfulgt av Sverige med 30 171. Norge føyer seg bak nabolandene med 23 447. Til sammen står de nordiske landene, inkludert Finland og Island, for 61 prosent av alle de registrerte klamydia-tilfellene i 2021.

    Til tross for en økning på kontinentalt nivå, er 2021-tallene de laveste i Norge siden 2017.

    Det har også vært en langvarig økning i tilfeller av gonoré og lymfogranuloma venereum (LGV) på kontinentet.

    I 2021 ble det registrert 46 728 tilfeller av gonoré-smitte i Europa, hvorav 555 var i Norge. Det er imidlertid bare 14 tilfeller av LGV innenfor landets grense.

    (NTB)

  • Gir fire millioner til kondomer

    Så langt i år har Folkehelseinstituttet registrert vel 2700 gonorétilfellene i Norge, det er 1000 flere sammenlignet med samme periode i fjor, skriver VG.

    – Når vi ser en økning antall tilfeller så er det klart at det er bekymringsfullt fordi det kan følge deg livet ut og det kan gjøre at du ikke kan få barn, selv om du skulle ønske det, sier helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) til avisen.

    Hun har en klar oppfordring og gir 4 millioner til Helsedirektoratet for å oppretholde tilbudet deres om gratis kondomer.

    – Kjære ungdommer, bruk kondom, sier Kjerkol

    Smitten er høyest i aldersgruppen 20–29 år. Statistikken viser at flere kvinner enn før får gonoré, og at gonorétilfeller blant kvinner har tidoblet seg i løpet av det siste tiåret, skriver avisen.

  • Gonoré-smitten fortsetter å øke

    På ett år har gonorétilfellene i Norge gjort et kraftig byks. FHI sier sykdommen ubehandlet kan gi store helseskader – spesielt hos kvinner.

    – Det har økt veldig siden august i fjor. Fortsetter det slik nivået er nå, ender vi på rundt 3000 ved årsslutt. Det er lenge siden vi har hatt slike tall. Dette er bekymringsfullt, sier seniorrådgiver Øivind Nilsen i FHI til NTB.

    I år er det allerede registrert 2000 tilfeller på landsbasis, mot totalt 1858 i 2022, viser FHIs MSIS-statistikk.

    Det er spesielt kvinner som nå preger statistikken. Tall fra FHI viser at det har vært en tidobling av gonorétilfeller for denne gruppen de siste ti årene.

    – Det bekymrer oss, fordi gonore er farligere for kvinner enn menn. Sykdommen kan gi bekkeninfeksjon om den ikke behandles og på sikt føre til infertilitet og andre helseproblemer, advarer Nilsen.

    Sykdommen gir også store plager for menn.

    – Mange gutter sier det føles som man pisser piggtråd, sier Nilsen.

    Nilsen ber unge skjerpe kondombruken.

    (NTB)

     kondomer
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Oslo på kjønnssykdom-toppen

    Antall meldte tilfeller av klamydia og gonoré økte betydelig i siste halvdel av 2022, melder Folkehelseinstituttet.

    Også hiv- og syfilistallene økte også fra 2021 til 2022.

    I dag slapp FHI en rapport med tall fra overvåkningen av seksuelt overførbare infeksjoner for 2022.

    Oslo ligger på smittetoppen med høyest forekomst av kjønnssykdommer. Den største økningen i Oslo er knyttet til klamydiatilfeller med 857 per 100.000 innbyggere.

    Dette er en økning på 37 prosent fra 2021 da tallet var 625 tilfeller per 100.000 innbyggere.

    – Økt kondombruk er avgjørende for å begrense smittespredningen av klamydia og gonoré, uttaler overlege Anne Olaug Olsen hos FHI i en pressemelding.

    Gruppen under 25 år utgjorde 67 prosent av alle klamydiatilfellene i Norge i 2022. Antall meldte tilfeller av klamydia økte i alle fylker med unntak av Agder.

    VIL LÆRE MER: Lars Skrindo (til venstre), Jo Sannes og Ola Stemshaug har ikke problemer med fraværet på skolen, men heller fraværet av seksualundervisning.
    Foto: Erlend Arnesen / NRK P3

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no