Kvinne i fengsel i Ouagadougou.
Foto: ISSOUF SANOGO / AFP

Kjønnslemlestelse

Oppsummert

Stadig færre jenter blir kjønnslemlestet, viser en ny studie. I Øst-Afrika har tallet på jenter under 14 år som blir utsatt for kjønnslemlestelse, falt fra 71 prosent for 20 år siden, til åtte prosent i dag.

 • Dobling i kjønnslemlestingar

  I fjor blei det registrert 16 gjennomførte kjønnslemlestingar i Noreg. Det er dobbelt så mange som året før, ifølge Integrerings- og mangfaldsdirektoratet. Ein viktig faktor, skriv dei, er at fleire minoritetsrådgjevarar blei tilsette i 2018 og 2019.

 • Baby døde etter omskjæring

  Et fem måneder gammelt barn døde etter en mislykket omskjæring hjemme i Italia. Gutten begynte å blø kraftig, og han ble erklært død på sykehus i Bologna. Foreldrene som opprinnelig er fra Ghana, etterforskes for uaktsomt drap, ifølge lokale medier.

 • Kraftig nedgang i kjønnslemlestelse

  En ny studie viser kraftig nedgang i kjønnslemlestelse av jenter. I Øst-Afrika har tallet på jenter under 14 år som blir utsatt for kjønnslemlestelse, falt fra 71 for 20 år siden, til åtte prosent i dag.

 • – Unødvendig mange barn undersøkes

  Unødvendig mange barn blir undersøkt for kjønnslemlestelse, mener overlege Claus Møller ved Haukeland Sykehus. Minst 150 jenter er blitt undersøkt for dette de siste ti årene. Ingen av dem er kjønnslemlestet etter at de kom til Norge, ifølge sykehusene.

Mellom 3000 og nesten 8000 barn er i risiko for å bli kjønnslemlestet

Opptil 8000 barn i risiko for å bli kjønnslemlestet

Rapport om kjønnslemlestelse
Musse om undersøkelsene
Oppleves som maktovergrep

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no