Hopp til innhold
Kvinne i fengsel i Ouagadougou.
Foto: ISSOUF SANOGO / AFP

Kjønnslemlestelse

Oppsummert

Stadig færre jenter blir kjønnslemlestet, viser en ny studie. I Øst-Afrika har tallet på jenter under 14 år som blir utsatt for kjønnslemlestelse, falt fra 71 prosent for 20 år siden, til åtte prosent i dag.

  • Gambia vil oppheve forbud mot kjønnslemlestelse

    Et klart flertall av representantene i Gambias nasjonalforsamling har stemt for å oppheve en lov fra 2015 som forbyr kjønnslemlestelse av kvinner.

    Forslaget om lovendring har vært gjenstand for hissig debatt og splittet det vestafrikanske landet i flere måneder, og under den første avstemningen i nasjonalforsamlingen mandag demonstrerte flere hundre utenfor.

    – Den nye loven skal sikre religiøs lojalitet og kulturelle normer og verdier, sa Almameh Gibba under debatten. Det var han som fremmet forslaget om lovendring.

    Menneskerettighetsorganisasjoner og aktivister er helt uenige og mener en oppheving av forbudet mot kjønnslemlestelse på dramatisk vis vil være en reversering av kvinners rettigheter i Gambia.

    Nye anslag viser at på verdensbasis lever over 230 millioner jenter og kvinner med kjønnslemlestelse. Dette er 30 millioner flere, 15 prosent økning, siden anslaget i 2016.

    Jaha Dukureh, grunnleggeren av Safe Hands for Girls, streiker utenfor parlamentet i Serrekunda, Gambia, mandag 18. mars 2024.
    Foto: AP
  • Dramatisk økning i omskjæring av jenter og kvinner

    Antall jenter og kvinner som har gjennomgått kjønnslemlestelse har økt med 15 prosent de siste åtte årene, ifølge nye tall.

    Tall frigitt av FNs barnebyrå Unicef ​​viser at mer enn 230 millioner jenter og kvinner har gjennomgått kjønnslemlestelse, sammenlignet med 200 millioner i 2016.

    – Vi ser en bekymringsfull trend at flere jenter blir utsatt for praksisen i yngre aldre, mange før de fyller fem år. Det reduserer vinduet til å gripe inn ytterligere. Vi må styrke innsatsen for å få slutt på denne skadelige praksisen, sa Unicefs administrerende direktør Catherine Russell.

    Omtrent 60 prosent av tilfellene av kjønnslemlestelse – 144 millioner – skjer i Afrika, etterfulgt av 80 millioner i Asia og 6 millioner i Midtøsten.

    Kjønnslemlestelse
    Foto: AFP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no