Hopp til innhold
Luftforurensning i Beijing
Foto: KIM KYUNG-HOON / Reuters

Kinas økonomi

Oppsummert

Den økonomiske veksten har bremset opp i Kina, og veksten var i fjor på det laveste nivået siden 1990. Også aktiviteten i Kinas industrisektor synker. Analytikere peker på svekket global vekst og økende proteksjonisme som årsaker.

 • Kinas eksport faller for første gang siden 2020

  Kinas handel krympet i oktober idet global etterspørsel svekket seg. Nedgangen er den første siden midten av 2020.

  Kinas eksport falt 0,3 prosent i oktober fra ett år tidligere. En måned tidligere kunne landet vise til en tolvmånedersvekst på 5,7 prosent.

  Importen fra oktober i fjor til samme måned i år falt 0,7 prosent, sammenlignet med en vekst på 0,3 prosent for forrige tolvmånedersperiode i september.

  Det viser tall fra det kinesiske tollvesenet mandag.

  (NTB/AP/AFP)

 • Apple og Foxconn varsler redusert produksjon etter koronautbrudd

  Teknologigiganten Apple og selskapets underleverandør Foxconn varsler redusert produksjon av mobiltelefoner som følge av koronasmitte på Foxconns anlegg.

  – Selskapets utsikter for fjerde kvartal var opprinnelig forsiktig optimistisk, men som følge av pandemien som berører driften vår i Zhengzhou, kommer selskapet til å nedjustere utsiktene for fjerde kvartal, opplyser Foxconn.

  Lokale myndigheter stengte ned området rundt fabrikken onsdag i forrige uke. Det skjedde først etter at ansatte varslet om mangel på medisinsk hjelp.

  Kina er den siste store økonomien i verden som fortsatt har som strategi å slå ned koronautbrudd idet de oppstår, ved å innføre raske nedstenginger, gjennomføre massetesting og langvarig karantene, til tross for konsekvensene det medfører for næringsliv og internasjonale forsyningsledd.

  Kinesiske myndigheter varslet senest lørdag at Beijing vil fortsette den stramme linjen for å holde koronasmitten unna.

  (NTB/AFP)

 • Matprisene stiger i Kina

  Prisene på mat og energi driver inflasjonen opp i Kina. Inflasjonen var på 2,8 prosent i september, mot 2,5 prosent i august.

  Det viser den kinesiske konsumprisindeksen som ble lagt fram fredag. Veksten er den høyeste siden april 2020, men likevel langt under nivåene i mange andre land.

  – Økningen i årstallet for inflasjonen kommer av prisøkning på mat, noe som sannsynligvis vil vise seg å være midlertidig, sier økonomen Zichun Huang i Capital Economics.

  Prisen på matvarer steg 8,8 prosent, særlig drevet av en prisøkning på svinekjøtt. Når mat og energi ikke regnes inn, var den såkalte kjerneinflasjonen bare 0,6 prosent – den laveste veksten på 18 måneder.

  (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no