Kina og Taiwan

Kina og Taiwan

Oppsummert

Taiwan, offisielt Republikken Kina, er en øy i Øst-Kina-havet som tidligere het Formosa. Taiwan ble opprettet i 1949 etter kommunistenes seier i borgerkrigen. Forholdet mellom Taiwan og Kina er anstrengt, siden Kina hevder å ha overherredømme.

 • Kina reduserer bånd med Litauen

  Kina har offisielt nedjustert sine diplomatiske forbindelser med Litauen i protest mot at Litauen har latt Taiwan få bruke navnet Taiwan på sitt nye representasjonskontor, melder NTB. Nedgraderingen er justert til «chargé d'affaires», ifølge Beijing.

 • Venter reaksjoner fra Kina

  Taiwan har åpnet et representasjonskontor i Litauen som bruker navnet Taiwan istedenfor «kinesisk Taipei». Det er ventet at Kina vil reagere kraftig, skriver NTB.

  Taiwan har en rekke representasjonskontorer i andre land, som i praksis fungerer som ambassader, selv om øya kun har formelle diplomatiske forbindelser med noen få land.

  Taiwan avviser at den selvstyrte øya er en del av «ett Kina». De har i praksis fullt selvstyre, men Kina truer med å invadere øya dersom myndighetene der erklærer selvstendighet, melder NTB.

 • USA advarer Kina om Taiwan-press

  USA advarer Kina mot å presse Taiwan foran de to presidentenes toppmøte tirsdag. I en samtale med Kinas utenriksminister Wang Yi lørdag uttrykte utenriksminister Antony Blinken bekymring for Kinas konstante militære, diplomatiske og økonomiske press mot Taiwan. (NTB)

 • Taiwans leder stoler på USAs støtte

  Taiwans president Tsai Ing-wen bekrefter at USA har styrker på Taiwan og sier hun stoler på amerikanerne vil hjelpe til om Kina skulle forsøke å invadere øya. Hun fremhever videre et «bredt samarbeid med USA med mål om å sikre vår defensive kapasitet» i et intervju med CNN, ifølge NTB.

  Taiwans president Tsai Ing-wen bekrefter at USA har styrker på Taiwan og sier hun stoler på amerikanerne vil hjelpe til om Kina forsøker å invadere øya.
  Foto: Chiang Ying-ying / AP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no