NRK Meny
CHINA-APEC-SUMMIT-JAPAN-DIPLOMACY
Foto: KIM KYUNG-HOON / Afp

Kina og Japan

Oppsummert

Forholdet mellom Kina og Japan har vært spent de siste årene. Begge land gjør krav på en liten øygruppe i Øst-Kinahavet som ligger i et havområdet med antatt store naturressurser. Det har vært hyppige konfrontasjoner mellom japanske og kinesiske marinefartøy i området.

 • Kinesiske båter provoserer Japan

  230 kinesiske fiskebåter og seks kystvaktskip har seilt inn i farvannene rundt de omstridte Senkoku-øyene i havet mellom Kina og Japan. Japan har protestert kraftig overfor Kina. De i landene har lenge kranglet om øyene som kalles Diayou på kinesisk.

 • Slo på radar i Østkina-havet

  Japan satte i dag i drift en radarstasjon på øya Yonaguni i Østkina-havet, 150 kilometer fra de omstridte Senkaku-øyene. Radarstasjonen ventes å irritere kinesiske myndigheter, skriver nyhetsbyrået Reuters.

  Yonaguni-øya
  Foto: KYODO / Reuters
 • Sendte jagerfly mot kinesiske fly

  Japan opplyser at jagerfly ble sendt ut da to kinesiske militærfly nærmet seg japansk luftrom. Flyene var på et tidspunkt bare rundt 100 kilometer fra øya Kyushu sørvest i Japan søndag morgen, opplyser den japanske regjeringen mandag.

 • Kina og Japan enige om nye møter

  Japan og Kina er enige om å holde jevnlige utenriksministermøter mellom landene og nye økonomisamtaler på høyt nivå, melder Reuters. I tillegg skal landene også jobbe med å etablere et system for kommunikasjon mellom sine militærstyrker.

 • Toppmøte i Nordøst-Asia

  Sør-Korea, Kina og Japan har holdt sitt første toppmøte på over tre år. Møtet var startgropa for å sette til side konflikter, og rette fokus mot felles bekymringer for sikkerhet og handel, hvor de vil ha stor nytte av å samarbeide, skriver Al Jazeera.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no