Hopp til innhold
Leteaksjon etter Hercules-flyet Siv, i Kebnekaise-området, Nord-Sverige.
Foto: Christian Nørstebø / Forsvarets Forum

Kebnekaise-ulykken

Oppsummert

Flyulykken på fjellet Kebnekaise i nord i Sverige fant sted 15. mars 2012. Et militært fly av typen Lockheed Martin C-130 Hercules krasjet inn i den snødekte vestre fjellveggen. Fem norske offiserer omkom.

  • Vil ikke gjenoppta Kebnekaise-saken

    Politiet innrømmer at Kebnekaise-etterforskningen ikke var god nok. Likevel sier statsadvokaten i Nordland at saken ikke skal gjenopptas. Det går fram av et dokument undertegnet statsadvokat Geir Fornebo fredag ettermiddag, melder VG.

  • Skal avhøre varsler

    Statsadvokaten vurderer å gjenåpne politietterforskningen av Kebnekaise-ulykken. Dermed skal politiet nå avhøre varsleren som nylig sto frem i VG, skriver VG. Politiinspektør Bjarte Walla i Nordland politidistrikt sier til avisen at de gjør dette for å få et grunnlag til å kunne ta ei beslutning for Statsadvokatens forespørsel om saken skal gjenopptas eller ikke.

    Letemannskaper på Kebnekaise
    Foto: Carl-Johan Olofsson / Armèns jägarbataljon
  • Fant flere vrakdeler fra norsk fly

    Den svenske hæren har i sommer funnet ytterligere ett tonn vrakdeler fra det norske Hercules-flyet, som styrtet i fjellet Kebnekaise for over to år siden. En varm sommer har gjort det lettere å finne flere vrakdeler, melder Sveriges Radio.

– Det er selvsagt svært alvorlig når det norske Luftforsvaret og Luftfarsverket i Sverige har såpass graverende svakheter at vi får slike ulykker, sier leder av den norske havarikommisjonen brigader Per Egil Rygg til NRK.no
– Vi skal gjøre alt vi kan for at en slik ulykke ikke skal gjenta seg, slo generalløytnant Morten Haga Lunde i Luftforsvaret på pressekonferansen på Oslo Militære Samfund i etterkant av fremleggingen av sluttrapporten etter Hercules-ulykken i Stockholm i dag.
Pressekonferanse på Arlanda om Hercules-ulykken
Pressekonferanse om Hercules-ulykken fra Oslo Militære Samfund der hele forsvarsledelsen og den norske havarikommisjonaledelsen er samlet.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no