Pilotanlegget på Klemetsrud
Foto: Patrick da Silva Saether / NRK

Karbonfangst og -lagring

Oppsummert

Karbonfangst og -lagring (CCS), eller CO2-håndtering, er et tiltak for å skille ut karbondioksid (CO2) fra en gasstrøm med etterfølgende oppbevaring av karbondioksidet på en permanent måte. Dette er nødvendig for å nå de globale klimamålene.

  • Vil investera i CO₂-lagring

    Equinor, Shell og Total vil investera i CO₂-lagring. Dei tre selskapa har bestemt seg for å investere i det såkalla Northern Lights-prosjektet, som går ut på å lagra CO₂ under havbotnen på norsk sokkel.

  • Fortsatt håp for karbonfangst

    Direktør Per Brevik i Norcem tror karbonfangstprosjektet får penger i krisepakke 3 eller i statsbudsjettet for 2021. NHO Vestfold og Telemark, og Industri Energi, forventet at regjeringen ville foreslå penger til revidert nasjonalbudsjett i går.

Søppelforbrenningsanlegget på Klemetsrud kan ha et fullskala karbonrenseanlegg ferdig i 2020. Det betyr at de kan fange like mye CO2 som alle personbiler i Oslo slipper ut i løpet av et år. Likevel utsatte nylig regjeringen igangsettelsen fra 2020 til 2022 og sier at de industrielle aktørene trenger mer tid. 
Klemetsrud konkurrerer nemlig med Yara i Porsgrunn og Norcem i Brevik om å bli første norske anlegg for CO2-fangst og lagring. 
Men Klemetsrud er allerede klare:
Intervju med Pål Mikkelsen ved Klemetsrudanlegget og olje- og energiminister Tord Lien.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no