Pilotanlegget på Klemetsrud
Foto: Patrick da Silva Saether / NRK

Karbonfangst og -lagring

Oppsummert

Karbonfangst og -lagring (CCS) er teknologi som gjør det mulig å skille ut og lagre CO2 fra utslippene fra kull- og gasskraftverk og ulike industriprosesser. Formålet med slik CO2-håndtering er å unngå utslipp av klimagassen til atmosfæren.

 • Søker om mindre til karbonfangst

  Karbonfangsprosjektet på Klemetsrud i Oslo har bestemt seg for å søke om færre penger fra EU – og mener med det å ha styrket sine sjanser for å få støtte.

  Fortum, som eier og driver anlegget, søkte nemlig EUs innovasjonsfond om 290 millioner euro, men dette utgjorde nesten én tredjedel av totalpotten. Nå har forespørselen minket til 180 millioner euro.

  At de søker EU om mindre støtte betyr at andre må bidra med mer penger. Fortum er nå i dialog med staten, Oslo kommune og sine finske deleiere om dette.

  Søppelforbrenningsanlegget på Klemetsrud står for 14 prosent av Oslos klimautslipp.

  Klemetsrud søppelforbrenningsanlegg 2
  Foto: Patrick da Silva Saether / Patrick da Silva Saether
 • Solberg la ned grunnstein for CCS

  Statsminister Erna Solberg (H) la onsdag ned grunnsteinen for administrasjonsbygget til Equinors anlegg for mottak og mellomlagring av CO2 i Øygarden.

  Det nye mottaksanlegget inngår i det store Northern Lights-projektet, der CO2 som fanges ved industrianlegg, skal transporteres i skip til Øygarden og pumpes ned i geologiske reservoarer under Nordsjøen for permanent lagring.

 • Karbongfangst kan få EU-penger

  Prosjektet med karbonfangst på Klemetsrud i Oslo er fremdeles med i konkurransen om EU-midler, skriver Teknisk Ukeblad. Det var 311 prosjekter som konkurrerte fra start, nå er 70 igjen. Klemetsrud-anlegget står for 14 prosent av Oslos klimautslipp.

  Klemetsrud søppelforbrenningsanlegg
  Foto: Patrick da Silva Saether / NRK
 • Satser på karbonfangst

  Lyse og Forus Energigjenvinning har inngått avtale med Aker Carbon Capture for å vurdere et komplett CO₂ fangst- og lagringsanlegg på Forus. Anlegget kan gjøre Nord-Jæren til en ledende region i det grønne skiftet, ifølge Aker Carbon Capture.

  Forus Gjenvinninganlegg
  Foto: IVAR

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no