Hopp til innhold
Illustrasjon av Co2-lagringsanlegget i Øygarden
Foto: Equinor

Karbonfangst og -lagring

Oppsummert

Karbonfangst og -lagring (CCS) er teknologi som gjør det mulig å skille ut og lagre CO2 fra utslippene fra kull- og gasskraftverk og ulike industriprosesser. Formålet med slik CO2-håndtering er å unngå utslipp av klimagassen til atmosfæren.

 • Karbonfangst vil halvere utslipp fra Norcem Brevik

  Den nye forurensningstillatelsen til sementprodusenten Norcem Brevik vil kutte CO₂-utslippene med 400.000 tonn, opplyser Miljødirektoratet.

  – Det er svært gledelig at Norcem skal etablere et fullskala CO₂-fangstanlegg ved deres sementproduksjon i Brevik. Dette er det første store anlegget for karbonfangst i Norge. Det vil gi en årlig reduksjon av klimagasser med 400.000 tonn, som er cirka halvparten av dagens utslipp, sier direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet.

  Søknaden fra Norcem Brevik om karbonfangst er en del av Norges Langskip-prosjekt, som går ut på fangst, transport og lagring av CO₂ fra industribedrifter i ulike sektorer.

  Prosjektet i Brevik vil bli verdens første fullskala karbonfangstanlegg på en sementfabrikk.

  (NTB)

 • Equinor og Wintershall Dea går sammen om karbonfangst og -lagring

  Equinor og det tyske selskapet Wintershall Dea går sammen om karbonfangst og -lagring i Nordsjøen.

  I en pressemelding opplyser Equinor at det norsk-tyske CCS-prosjektet (Karbonfangst- og lagring) har som ambisjon å gi et viktig bidrag til å redusere europeiske klimagassutslipp.

  Partnerskapet skal etter planen knytte sammen Tyskland, den største kilden til CO2-utslipp i Europa, og Norge, som har Europas største lagringspotensial for CO2.

  Selskapene ønsker å bygge en 900 kilometer lang rørledning med åpen tilgang, som skal knytte et oppsamlingssenter for CO2 i Nord-Tyskland sammen med lagringsanleggene i Norge før 2032.

  Rørledningen ventes å få en kapasitet på 20–40 millioner tonn CO2 i året, som tilsvarer om lag 20 prosent av alle industriutslipp i Tyskland per år. (NTB)

 • Schlumberger, Aker Solutions og Subsea 7 danner felles havbunnsselskap

  Aker Solutions, Subsea 7 og Schlumberger danner et felles havbunnsselskap. Det melder selskapene i en børsmelding.

  I en børsmelding tirsdag heter det at målet med fellesvirksomheten er å hjelpe kunder med å låse opp reserver, kutte utviklingskostnader og samtidig hjelpe selskapene med å redusere karbonavtrykket.

  Opprettelsen av selskapet skal skje ved at Aker Solutions og Schlumberger vil legge inn sine subseaavdelinger i det nye selskapet, mens Subsea 7 kjøper seg inn, skriver E24.

  Schlumberger skal eie 70 prosent av det nye selskapet, mens Aker Solutions (20 prosent) og Subsea 7 (10 prosent) eier resten. (NTB)

 • Yara signerer kjempeavtale med norsk klimaprosjekt

  Yara signerer kjempeavtale med norsk klimaprosjekt. Selskapet vil kjøpe lagringsplass i Norge for store mengder klimagasser fra Nederland. Avtalen beskrives som unik. Det er første gang at selskaper i to forskjellige land inngår ein kommersiell avtale, utan statleg støtte, om at et selskap skal lagre det andres klimagassutslepp.

 • Oljegigant satsar på norsk karbonfangst

  Det amerikanske oljeselskapet Chevron investerer 100 millionar kroner i norske Ocean Geoloop. Det skriv E24, som siterer ei børsmelding.

  Aksjen til Ocean Geoloop stig kraftig på Oslo Børs etter nyheita.

  Ocean Geoloop driv med karbonfangst- og lagring. Drifta går ut på å fange CO₂ og løyse det opp i sjøvatn som blir pumpa ned i havet.

  I tillegg til investeringa inngår dei to selskapa ei intensjonsavtale for å finne potensial for teknisk og kommersielt samarbeid.

  – Vi ser fram til å samarbeide med Ocean Geoloop. Vi jobbar med å mogleggjere lågkarbonløysingar i marknaden, seier visedirektør for karbonfangst, utnytting og lagring i Chevron New Energies, Chris Power.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no