Nepal, jordskjelv
Foto: Niranjan Shrestha / Ap

Jordskjelv i Nepal

Oppsummert

Over 8500 mennesker er omkommet og skadene er store i Nepal etter det kraftigste jordskjelvet på 80 år. Skjelvet inntraff lørdag 25.04.2015 og hadde en styrke på på 7,9. Noen dager senere rammet nok et jordskjelv.

 • Moderat jordskjelv i Nepal

  Nepal ble rammet av et moderat jordskjelv mandag. Ifølge seismologene var dette et etterskjelv etter katastrofeskjelvet i fjor, som etterlot 9.000 døde og 22.000 skadde. Episenteret var nær Mount Everest, rundt 150 kilometer nordøst for Katmandu.

 • Forsinket gjenoppbygging i Nepal

  På ettårsdagen for jordskjelvet i Nepal har gjenoppbyggingen knapt startet. Milliardene som ble samlet inn står fortsatt på konto, og jordskjelvofrene er i hovedsak overlatt til seg selv.

 • Gjenoppbygging i Nepal tar tid

  Titusenvis av jordskjelvofre i Nepal må bo i midlertidige tilflutksrom i minst to år mens hjemmene deres gjenoppbygges, sier myndighetene. Nesten 9 000 mennesker mistet livet på grunn av skjelvet, og over en halv million hjem ble skadd eller ødelagt.

 • 50.000 skal gjenoppbygge Nepal

  50.000 personer i Nepal skal utdannes til murere, snekkere, elektrikere og rørleggere for å bidra til å gjenoppbygge landet etter jordskjelvene i april og mai. Totalt omkom over 8000 personer i skjelvene, og over 20.000 ble skadet.

 • 4,4 mrd dollar til jordskjelv-hjelp

  Nepal har fått inn 4,4 milliardar dollar i jordskjelv-bistand frå utanlandske donorar og organisasjonar etter ein dagskonferanse i Katmandu, melder Ap. Pengane dekkjer to tredelar av det styresmaktene har uttalt at dei treng for å byggja opp att landet. India er den største bidragsytaren.

Dugnad for Nepal-video. Laget av Vivian Paulsen, delegat for Røde Kors – choutara / foto: Arild Blomkvist.

Fekk inn 17 millionar kroner på 1,5 time

Utenriksminister Børge Brende mener det heretter må være slik at FNs nødhjelpsorganisasjon OCHA overtar kommandoen over et lands flyplass etter store katastrofer. Han vil ha slutt på kaoset som oppstod i Nepal.
I dag kom redningsmannskaper hjem fra Nepal å kunne fortelle hvordan de med redningshund reddet en kvinne i ruinene 30. april

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no