Hopp til innhold
Melkebonde.
Foto: Synnøve Sundby Fallmyr / NRK

Jordbruksoppgjøret 2021

Oppsummert

Staten har lagt frem et forslag til jordbruksoppgjør for 2021 som ligger på rundt halvparten av det bøndene selv krever.

  • Bøndene fikk innfridd sitt krav

    Jordbruket kompenseres med 754 millioner kroner for økte kostnader etter at partene kom til enighet i tilleggsforhandlingene.

    Bondeorganisasjonene og staten har i høst forhandlet om kompensasjon til bøndene på grunn av en kraftig prisøkning på kunstgjødsel og andre varer.

    Torsdag ble partene enige om en foreløpig kompensasjon på 754 millioner kroner over budsjett. Beløpet tilsvarer jordbrukets krav.

    – Vi har en kraftig kostnadsvekst som svekker bondens økonomi, som også påvirker vår evne til å produsere mat. Uten denne kompensasjonen ville inntekten til bonden sakket enda mer akterut, sier Bjørn Gimming, leder i Norges Bondelag.

    Bondeorganisasjonene fikk derimot ikke gjennom sitt krav om at kompensasjonen også måtte ta høyde for høyere strømpriser. Partene har blitt enige om at dette skal vurderes særskilt i neste års jordbruksoppgjør.

    (NTB)

  • Jordbruksoppgjøret skyves

    Landsbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) opplyser fredag ettermiddag at årets landbruksoppgjør må sluttføres på en senere tidspunkt.

    – Regjeringen startet tilleggsforhandlinger med sikte på å bli enige med jordbruket om en kompensasjon for økte kostnader. I lys av det kommende regjeringsskiftet, mener jeg det er ryddigst at forhandlingene sluttføres på et senere tidspunkt i et så viktig spørsmål som bondens inntektsmuligheter, sier Bollestad.

    Beslutningen om å utsette forhandlingene er blitt meddelt partene i jordbruksoppgjøret. I begrunnelsen vises det til at det stor usikkerhet knyttet til kostnadsutviklingen framover og den politiske situasjonen.

  • Møtes til tilleggsforhandlinger

    Onsdag møtes staten og jordbrukets organisasjoner til første møte i tilleggsforhandlingene, melder Nationen. Kostnadsvekst på strøm, byggevarer, gjødsel og kraftfôr er blant årsakene til at jordbruket har bedt om tilleggsforhandlinger.

  • Sier ja til tilleggsforhandlinger

    Staten har sagt ja til å gå i tilleggsforhandlinger med jordbruket om kompensasjon for ekstraordinær kostnadsvekst. Det melder Landbruks- og matdepartementet torsdag kveld.

    Jordbruket har fremmet krav om tilleggsforhandlinger fordi høye priser på gjødsel og andre varer spiser opp bøndenes forventede inntektsvekst.

  • Vil ha kompensasjon

    Grunnet kraftig prisøkning på kunstgjødsel og andre varer krever Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag tilleggsforhandlinger med staten. Leder i bondelaget i Innlandet, Elisabeth Gjems, ønsker kompensasjon til bøndene.

    Elisabeth Gjems, leder i bondelaget
    Foto: Erlend Arnesen

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no