NRK Meny
Trønderbanen
Foto: Eyvind Aabakken / NRK

Jernbanereformen

Oppsummert

Regjeringen oppretter et direktorat som skal stå for drift, vedlikehold og utbygging av jernbanen. Regjeringspartiene, KrF og Venstre er enige om hovedtrekkene i jernbanereformen som blant annet innebærer økt konkurranse. Målet er et bedre togtilbud.

 • SJ vil trafikkere Sørlandsbanen

  Statens Järnväger planlegger å legge inn anbud på togtrafikken på Sørlandsbanen. Crister Fritzon i SJ sier til nyhetsbyrået TT at de må jobbe i et større marked enn kun det svenske. Totalt seks togstrekninger i Norge er planlagt konkurranseutsatt.

 • Regjeringen utsetter togkonkurranse

  Regjeringen utsetter konkurranseutsetting av persontransport med tog til juni 2019. Begrunnelsen er blant annet å sikre tilstrekkelig tid for tilbydere. Det opplyser Samferdselsdepartementet tirsdag.

 • NSB må spare 1 milliard

  NSB skal spare 1 milliard kroner i året for å ruste seg til konkurranse. No vert togtrafikken lagt ut på anbod, og 300 stillingar skal kuttast. Konsernsjef Geir Isaksen seier at alternativet er at dei taper, og då har de ingen jobbar å tilby.

 • Stater vil kjøre norske tog

  Åtte selskaper er kvalifisert som kjøpere når togstrekningene Sørlandsbanen, Jærbanen og Arendalsbanen legges ut på anbud til våren, skriver Klassekampen. Seks av selskapene, blant dem NSB, Flytoget og Statens Jernvägar, har statlige majoritetseiere.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (FrP) presenterer ny jernbanereform.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no