Hopp til innhold
Isbjørnen "Frost" «Isbjørn N23992» med barn.
Foto: Asgeir Helgestad

Isbjørn

 • Isbjørn drepte kvinne og barn i Alaska

  En isbjørn angrep og drepte to mennesker i en fjerntliggende bosetning vest i Alaska tirsdag, ifølge lokale myndigheter.

  Politiet fikk melding om angrepet klokka 14.30 lokal tid i Wales, som ligger på vestkysten av Seward-halvøya vest i Alaska, melder TV-stasjonen KTUU.

  – Foreløpige meldinger tydet på at en isbjørn hadde tatt seg inn i bosetningen og jaget flere innbyggere. Bjørnen gikk til angrep på og drepte en voksen kvinne og en mindreårig gutt, melder politiet.

  Bjørnen ble skutt av en lokal innbygger mens den angrep de to, heter det videre. De er ikke blitt identifisert, og politiet jobber med å informere familien.

  Wales er en liten landsby med rundt 150 innbyggere, primært Iñupiatfolk. Den ligger drøyt 16 mil nordvest for Nome. Dødelige isbjørnangrep er sjeldne i Alaska.

  En mann ble drept i landsbyen Point Lay, lenger nord for Wales, i 1990 av en isbjørn. Senere sa biologer at isbjørnen kunne se ut til å lide av sult.

  Forskere slo i 2019 fast at endringer i isbjørnenes ishabitat på vannet sammenfalt med beviser på at bjørnene i større grad oppholdt seg på land. Dermed øker sjansen for møter mellom mennesker og isbjørner, ifølge forskerne.

  (©NTB)

  En bløt isbjørn går på iskanten langs havet i Alaska
  Foto: Brian Battaile / AP
 • Isbjørner tilbake i hytteområde på Svalbard

  To isbjørner er tilbake i et hytteområde på Hiorthhamn på Svalbard etter at de forlot området fredag.

  Isbjørnbinna og ungen ble først observert i Hiorthhamn onsdag.

  – Hun har dessverre gått tilbake igjen til hyttene. Derfor ber vi folk om å være oppmerksomme og forsiktige. Ikke oppsøk området og meld fra om man ser bjørnen, sier sysselmesterførstebetjent Kjell Arne Lundin til Svalbardposten.

  Mannskaper skal dra til området for å holde oppsyn med isbjørnene.

  Hiorthhamn er en tidligere gruveby og hytteområde på motsatt side av Adventfjorden fra Longyearbyen.

 • Færre isbjørner i Canda

  Isbjørnene forsvinner i hurtig tempo fra den vestlige delen av Hudson Bay i Canada, ifølge en ny studie. Særlig antallet binner og bjørneunger har gått ned.

  Regjeringen har hvert femte år sendt ut forskere til å fly over regionen, som blant annet omfatter landsbyen Churchill, et turistmål beskrevet som «verdens isbjørnhovedstad», for å telle antall bjørner og slik holde oversikt med utviklingen i populasjonen.

  Det ble sett 194 bjørner i den siste tellingen i august og september 2021. Basert på dette estimerer forskerne at den totale populasjonen er på 618 bjørner, ned fra 842 fem år tidligere.

  – Sammenligning med estimater fra studiene i 2011 og 2016 antyder at populasjonen muligens minker kraftig, heter det i studien.

 • Isbjørnene har gjort nytt innbrudd

  Lørdag kveld fikk Sysselmesteren beskjed om at isbjørnene som for tiden sirkulerer rundt et hyttefelt utenfor Longyearbyen, har gått tilbake til Green Dog-hytta og begått et nytt innbrudd der.

  - Eieren er rimelig fortvilet, sier sysselmesterførstebetjent Magnar Silseth til Svalbardposten.

  De har patruljer i området for å unngå at mennesker skal komme for nær bjørnene. Tidligere i dag måtte de sende ut varselsskudd for å stoppe et turfølge som gikk rett mot isbjørnene.

  Isbjørner på Svalbard.
  Foto: Steinar Rorgemoen
 • Har skutt varselsskudd på Svalbard

  Sysselmesteren har avfyrt knallskudd mot noen personer som gikk tur i hytteområdet ved Gruve 7-fjellet der også isbjørnen rusler rundt. – De gikk i retning av bjørnen og dermed avfyrte vi knallskudd for å få oppmerksomheten til de to personene, sier sysselmesterførstebetjent Magnar Silseth til Svalbardposten. Det er en patrulje fra Sysselmesteren som overvåker situasjonen.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no