Hopp til innhold

Iransk fjernsyn bringer «tilståelser» fra to franskmenn

Statlig iransk fjernsyn viste torsdag angivelige tilståelser fra to franske statsborgere som ble arrestert for fem måneder siden.

I en videoklipp som ble sendt på den arabiskspråklige Al-Alam-kanalen, hører man stemmen til Cecile Kohler fra det franske lærerforbundet si at hun er «agent for DGSE», den franske etterretningstjenesten.

Hun «innrømmer» også at hun og kollegaen var i Iran for å forberede en revolusjon som skulle styrte det iranske, islamske regimet.

Den franske regjeringen tar på det sterkeste avstand fra videoen og de såkalte tilståelsene.

– Cecile Kohler og Jacques Paris har vært summarisk anholdt i Iran siden mai og er å regne som statsgisler. Dette opptrinnet med de såkalte tilståelsene er skammelig, frastøtende, uakseptabelt og i strid med folkeretten, heter det i en krass uttalelse fra det franske utenriksdepartementet.

Kohler og Paris har vært holdt innesperret i Iran siden 7. mai. De er tiltalt for å oppildne til aksjoner blant lærere som arrangerte en bølge av streiker tidligere i år.

Iranske myndigheter opplyste etter hvert at de hadde arrestert to franske statsborgere som hadde kommet inn i landet på turistvisum. En talsmann for påtalemyndigheten sa at de to var tiltalt for å ha sammensverget seg med de streikende for å undergrave landets sikkerhet.

(NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no