Hopp til innhold

Iran og Syria

  • Iran antyder muligheten for å stenge Hormuzstredet

    Lederen for Revolusjonsgardens marinestyrker sier Iran kan komme til å stenge Hormuz-stredet, ifølge det iranske nyhetsbyrået Isna.

    Det trange havområdet forbinder Omanbukta med Persiabukta, og farvannet er viktig for internasjonal handel, ikke minst med råolje.

    Det ventes at Iran vil gjennomføre en hevnaksjon etter et luftangrep mot Syria der blant andre sju medlemmer av Irans mektige Revolusjonsgarde mistet livet. Det antas at Israel sto bak angrepet.

    CNN meldte før helgen at USA frykter et betydelig angrep, kanskje allerede i løpet av denne uken, mot amerikanske eller israelske interesser i regionen.

    (NTB)

    Hormuzstredet
  • Iran har åpnet nytt konsulat i Damaskus

    Irans utenriksminister Hossein Amirabdollahian åpnet mandag et nytt konsulat i Syrias hovedstad Damaskus, melder syriske medier, ifølge Reuters.

    Det nye konsulatet ligger i nærheten av det som ble ødelagt av et israelsk luftangrep i forrige uke.

  • Drept general satt i Hizbollahs øverste råd

    En av generalene som ble drept i angrepet på Irans ambassade i Syria, var medlem av Hizbollahs mektige øverste råd, sier en kilde i bevegelsen.

    Angrepet 1. april som Israel anklages for å stå bak, la konsulatdelen av den iranske ambassaden i Damaskus i grus og kostet sju medlemmer av Irans Revolusjonsgarde livet, inkludert to generaler.

    Iran har sverget hevn for angrepet i Damaskus, som kostet 16 mennesker livet, inkludert to sivile, skriver NTB.

  • Ni proiranske krigere drept i Syria

    Minst ni proiranske krigere er drept i et angrep ved Syrias grense til Irak, melder Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

    Ifølge SOHR var det amerikanske fly som gjennomførte angrepet natt til lørdag på proiranske stillinger ved landsbyen al-Bu Kamal og en kolonne på vei inn i Syria fra Irak.

    SOHR sier at tre syrere og seks utlendinger ble drept i angrepet, og at dødstallet trolig stiger fordi minst 27 andre ble såret, flere av dem svært alvorlig. Flere av de drepte var fra libanesiske Hizbollah, ifølge lokale militante.

    Angrepet fant sted noen timer etter at en irakisk milits kjent som Islamsk motstand angrep en amerikansk base i Nord-Irak.

    Proiranske militser har den siste tida trappet opp angrep på amerikanske militære baser i Syria og Irak som svar på Israels krig i Gaza.

    I forrige uke ga USAs president Joe Biden ordre om å angripe de proiranske gruppene etter at tre amerikanske soldater ble såret i et rakettangrep. (NTB)

  • Ledende iransk militær skal være drept i israelsk luftangrep

    En høytstående offiser i den iranske revolusjonsgarden skal være drept i et luftangrep utenfor den syriske hovedstaden Damaskus.

    Det opplyser to kilder i det syriske sikkerhetsapparatet til Reuters. Kildene sier at Israel sto bak angrepet. Det er ikke bekreftet.

    Ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) fant angrepet sted i Quneitra nær grensa til de israelskokkuperte Golanhøydene, rundt 70 kilometer sørvest for hovedstaden Damaskus.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no