Hopp til innhold

Iran avviser fangeutveksling med Sverige

Irans rettsvesen sier det er uaktuelt å slippe en svensk-iransk akademiker fri i bytte mot en tidligere iransk tjenestemann som anklages for krigsforbrytelser.

Svensk-iranske Ahmadreza Djalali ble dømt til døden i 2017 etter å ha blitt kjent skyldig i å ha spionert for Israel. I forrige uke ble det kunngjort at dommen er endelig og at henrettelsen skal skje 21. mai.

Samtidig er Hamid Noury, en tidligere tjenestemann i det iranske fengselsvesenet, tiltalt for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i Sverige. Dommen er ventet i juli. Han anklages for å ha drept så mange som 5.000 fanger i 2008 mens det var krig mellom Iran og Irak.

– De to sakene har ingenting å gjøre med hverandre, derfor er det utelukket med en utveksling, sa en talsmann for det iranske rettsvesenet, Zabihollah Khodayian, på en pressekonferanse i Teheran tirsdag.

Sveriges utenriksdepartement opplyste fredag at iranske myndigheter har pågrepet enda en svensk statsborger. Tidligere har departementet advart mot ikke-nødvendige reiser til Iran. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no