Hopp til innhold
Guri Melby
Foto: Lise Åserud

Æresvold og sosial kontroll

Oppsummert

Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby foreslår 33 nye tiltak mot negativ sosial kontroll i en ny handlingsplan, «Frihet fra negativ sosial kontroll og æresrelatert vold (2021-2024)».

  • Høyre vil ha full granskning av æreskriminalitet

    Høyre ber regjeringen sette ned en offentlig æreskriminalitetskommisjon som skal gå gjennom. Arbeiderpartiet er positive.

    – Ofrene for æresrelatert kriminalitet skal vite at vi er på deres side. Nok er nok. Høyre vil be regjeringen om full gransking, sier innvandringspolitisk talsperson Mari Holm Lønseth (H) i en pressemelding.

    Høyre mener kommisjonen blant annet må utarbeide anbefalinger som kan bidra til at fremtidige tilfeller forebygges og forhindres.

    – Vi må gjøre mer for å knuse det brutale kontrollregimet mange, særlig kvinner og barn med minoritetsbakgrunn, lever under i dag, sier Lønseth.

    NRK publiserte denne uken en dokumentarserie om æreskriminalitet.

    «Nora» er redd foreldra har spora henne opp, og må rømme frå Oslo. På Stovner blir tvangsekteskapssaka avgjord.
  • Økning i saker om æresrelatert vold og negativ sosial kontroll

    Kompetanseteamet mot tvangsekteskap, kjønnslemlestelse og negativ sosial kontroll har aldri gitt mer veiledning eller annen bistand enn i 2022. Det kommer frem i en rapport fra Bufdir.

    Teamet ga bistand i hele 891 saker i 2022. Politiet henvendte seg mest, deretter barnevernstjenesten, opplyser Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).

    I de fleste sakene var trusler og vold den største bekymringen til dem som tok kontakt med teamet. Dette gjaldt 41 prosent, som utgjør 368 saker.

    – I disse sakene kan volden spenne fra mindre alvorlige til svært alvorlige voldshandlinger. I de fleste sakene er volden motivert av behovet for å beskytte familiens ære, sier koordinator Janne Waagbø.

  • 21 års fengsel for dobbeltdrap

    Ein 43-åring er dømt til 21 års fengsel for dobbeltdrap på Storhaug i juni 2020, melder TV 2. Mannen stod tiltalt for å ha drept sin ekskone og hennes nye kjæreste på Storhaug, øst i Stavanger, i juni i fjor. Sør-Rogaland tingrett mener at mannen drepte de to for å gjenopprette ære. Dommen er i tråd med påtalemyndighetens påstand.

    Mannen nekter straffskyld, og mener en annen stod bak drapene.

  • Æresvold-anke avvist i Høyesterett

    Høyesterett har avvist anken fra en mor i Møre og Romsdal som er dømt til fengsel i 2,5 år for æresvold mot de tre barna sine. I rettssaken i tingretten i vår kom det fram at mora blant annet forsøkte å drukne en av døtrene sine i et badekar, at hun har truet med å drepe dem og sende dem ut av landet. Anken ble avvist i lagmannsretten, og nå har også Høyesterett konkludert med det samme. De tre barna har fått nye navn og bor på hemmelig adresse.

«Nora» er redd foreldra har spora henne opp, og må rømme frå Oslo. På Stovner blir tvangsekteskapssaka avgjord.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no