Hopp til innhold
Guttebein på Mysebu ankomsttransitt
Foto: Randi Elise Midtskog / NRK

Innvandring til Norge

Oppsummert

Ved inngangen til 2020 var det registrert 25.400 flere innvandrere enn året før, viser tall fra SSB. Det bor nå nær 800 000 innvandrere i Norge, noe som tilsvarer 14,7 prosent av befolkningen.

  • Færre innvandrerkvinner bruker psykiatrisk tilbud

    Innvandrere bruker i mindre grad distriktspsykiatriske sentre enn flertallet av befolkningen. Det viser et forskningsprosjekt gjennomført av Folkehelseinstituttet.

    Dette gjelder særlig innvandrerkvinner, skriver FHI i en pressemelding.

    – I tidligere studier har innvandrere rapportert dårligere psykisk helse enn flertallet av befolkningen. Derfor er det vanskelig å tro at innvandrere bruker distrikspsykiatriske sentre mindre kun fordi de har mindre behov for sentrenes tjenester, sier forsker Melanie Straiton.

    Straiton tror forskjellene kan skyldes at innvandrerkvinner både opplever større barrierer for å søke hjelp, og for å få tilgang til distriktspsykiatriske sentre (DPS) ved behov.

  • 47 millioner til norskopplæring for innvandrere

    Mottakerne er godkjente private og offentlige tilbydere av norskopplæring, opplyser regjeringen i en pressemelding.

    – For at flere innvandrere skal komme ut i jobb eller få stabil tilknytning til arbeid, er det avgjørende at de lærer seg norsk. Derfor støtter vi opp om fleksibel norskopplæring, som gjør at flere lærer norsk på kortere tid. Ordningen fungerer svært bra, og derfor vil vi fortsette det viktige arbeidet, sier arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap).

    Tilskuddet skal dekke 80–100 timer gratis opplæring per deltaker.

    (NTB)

  • Flere innvandrere i jobb eller utdanning etter introduksjonsprogram

    65 prosent av nyankomne innvandrere som gikk ut av introduksjonsprogrammet i 2021, var i jobb eller utdanning innen november året etter, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

    Det er den nest høyeste andelen som er målt siden starten av introduksjonsprogrammet i 2004.

    Programmet har som mål å gi nyankomne innvandrere grunnleggende ferdigheter i norsk, samt innsikt i det norske samfunnet. (NTB)

  • Økning i ukrainske flyktninger bidro til voksende norsk befolkning

    Det ble 19.500 flere mennesker i Norge i tredje kvartal i år. Nesten halvparten av dem var ukrainske flyktninger. Den norske befolkningen teller nå 5.533.600.

    Nye befolkningstall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at innvandringen fra Ukraina tar seg opp i forhold til de to forrige kvartalene.

    Med 8200 nye ukrainske statsborgere som flyttet til Norge, var dette en økning på 500–2200 mot tidligere i år, men færre enn både andre og tredje kvartal i 2022.

    Ved utgangen av september bodde det 55.600 ukrainske statsborgere i Norge. 51.500 av disse har flyttet hit i løpet av 2022 eller 2023, 400 ble født i Norge i samme perioden.

    En annen bidragsyter til det økte folketallet var at det ble født flere enn på samme tid i fjor. I løpet av tredje kvartal ble det født 300 flere enn på samme tid i fjor, samtidig døde 600 færre. Det ga et fødselsoverskudd på 3900.

    (NTB)

  • Regjeringen ber kommunene bosette 37.000 flyktninger i 2024

    Det er det høyeste tallet noensinne. – Når vi nå planlegger å bosette rekordmange flyktninger for tredje år på rad, krever det enda mer av felleskapet, sier arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) i en pressemelding.

    – Samtlige norske kommuner blir anmodet om å bosette til sammen 37 000 flyktninger i 2024. Vi håper kommunene fortsetter det svært gode arbeidet også til neste år, sier direktør i IMDi Libe Rieber-Mohn.

    Prognosen på 37 000 gjelder for hele året og vil kunne påvirkes av ankomstene framover.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no