skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
Valg 05 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Innenriks > Valg > Valg 2005 Sist oppdatert 14:40
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Rentedebatt ble skoledebatt

SVs Kristin Halvorsen ville ikke snakke så veldig mye om renta i debatt med Høyres Per Kristian Foss. Han snakket imidlertid gjerne om skolepolitikk.

Publisert 22.08.2005 21:41.
Av Jan-Anders Dam-Nielsen

RENTE OG SKOLE: Kristin Halvorsen ville snakke om skole, ikke renter, da hun møtte Per Kristian Foss til debatt i dag. (Foto: NRK)
Finansdebatten mellom Høyres Per Kristian Foss og SV-lederen Kristin Halvorsen i dagens Redaksjon EN startet med det folk flest er mest interessert i. Hva skjer med renta?

Per Kristian Foss fikk første ord, og sa klart fra at han ser det som uheldig for norsk økonomi dersom det rødgrønne alternativet kommer til makta etter valget.

- Renta øker med SV

- Det er betydelig fare for at rentepresset øker. Det igjen kan slå ut på kronekursen, som svekker eksportindustrien vår. Dette skjer fordi summen av SV, Sp og Arbeiderpartiet øker utgiftene kollosalt, respekterer ikke handlingsregelen fullt ut. I sum resulterer alt i et rentepress som er en fare for bedriftene våre, sa Per Kristian Foss.

Før Kristin Halvorsen begynte sitt svar til Foss, rettet hun, uvanlig nok i en valgkamp, ros til Høyre for forslaget deres om å gi gratis leksehjelp til elever i skolen.

- Det har vært så mye kjefting i valgkampen nå, så jeg vil starte med litt skryt, og det er ærlig skryt. Jeg ser på Høyres forslag om gratis leksehjelp som et første steg i retning av SVs visjon for skolen, at vi må ha flere timer, flere lærer og et tettere samarbeid med det frivillige Norge, sa hun.

Renta ble skole

Men renta ville ikke Kristin Halvorsen prate om. Ikke før debattmotstander Per Kristian Foss påpekte at hun pratet rundt grøten, og skjøv debatten over på skolepolitikk.

- Vi skal holde en ansvarlig økonomisk politikk, og vi har lagt oss i selen for å vise hva slags valg vi har når vi legger frem våre forslag. Derfor er det vi satser så mye på å ruste opp Kunnskapsnorge, sa Halvorsen.

- Jeg skjønner at det er helt umulig å få deg til å snakke økonomisk politikk, parerte Foss, som deretter gikk med på å snakke skolepolitikk.

- Det blir iallefall ikke bedre elever og et bedre kunnskapssamfunn i en global konkurranse ved å sende elevene gjennom en skole uten karakterer og eksamen, uten standardiserte prøver, og med slappere krav til kunnskaper. Dette står i SVs program, og jeg mener dette er en bjørnetjeneste mot elevene. Ikke minst forslaget om å ikke ha opptakskrav for lærerskolen, sa han.

- Ulike menneskesyn

SV-lederen påpekte at det er i dette argumentet de to partienes menneskesyn skiller lag.

- Jeg tror det er muklig for alle mennesker å få en ny sjans, selv om man kan skje har vært en sløving på videregående, så mener jeg at det går an å lære noe i de årene man går på lærerhøgskolen. Men så er det viktig å ha krav når man går ut av lærerskolen, slik at man stryker de elevene som ikke holder mål, sa hun.

For SV er kunnskap den viktigste ingrediensen i norsk industri i fremtiden, påpekte Kristin Halvorsen, som lovet at med SV ved roret ville det bli brukt ni milliarder mer på å løfte norsk kunnskap høyere opp.

Per Kristian Foss mente SV med sine milliardløfter har plassert et sugerør i statskassa, og at partiet i valgkampen lover mer enn de kan holde. Et argument SV-lederen også brukte tilbake på sin motstander.

- Jeg tror jeg har bedre oversikt over mitt budsjett enn det du har, svarte Foss.

- Nei, det har du ikke, parerte Kristin Halvorsen.

Mot slutten av programmet, ble SVs leder igjen spurt om renta. Og denne gangen svarte hun.

- Jeg garanterer at vi kommer til å følge en ansvarlig økonomisk politikk og at det skremmebildet som Høyre tegner av oss ikke stemmer. Det er meningsløst å diskutere dette som om det finnes en fasit, og at Høyre sitter med den. Vi har valg i norsk økonomisk politikk, sa hun.

Siste saker:
Siste saker:

 
VALG 2005 - SISTE SAKER
 
 

Stoltenbergs mannskap

Erfaring er stikkordet for Stoltenbergs nye regjering, som presenterte seg for folket på Slottsplassen i Oslo i ettermiddag.

- Alle skal bli vinnere

- I motsetning til tidligere regjeringsforhandlinger, vet vi at vår plattform vil bli norsk politikk. Vi har flertall på Stortinget, sa Jens Stoltenberg.

Rødgrønn åpning i dag

Regjeringskameratene møtes i dag for første gang for å diskutere seg frem til det de har lovet skal bli en ny kurs for Norge.

 
Valg 2005

Hovedside for Valg 05

Valgresultatene

Test din stemme

Sammenlign partiene

Spør partilederne!

Næringspolitisk utspørring

Geir Helljesens valgskole

Partihistorie

Valg-Sudoku

Helljesens vanskelige valg-quiz

Valgfleskspillet

På radio og TV

 

Geir Helljesens valgskole

NRKs valgveteran gir deg et lynkurs i valgkunnskap. Noe du lurer på? Valgskolen finner du her.

Ungdommens drømmeregjering

NRK.no/nyheter har invitert ungdomspartiene til å presentere sin drømmeregjering. Resultatet finner du her!
Fylke for fylke

NRKs valgdekning

Valgkampen på TV, radio og nrk.no.

Partienes historie

Vi leder deg gjennom våre ni største partiers historie.
10 SISTE VALGSAKER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no