skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
Valg 05 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Innenriks > Valg > Valg 2005 Sist oppdatert 14:40
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Rød-grønne Nord-Trøndelag

Med Per Sandberg Frps valg av Sør-Trøndelag som nytt hjemfylke, og Senterpartiets Marit Arnstads farvel til politikken, står Bjarne Håkon Hanssen Ap og Inge Ryan SV fram som de to markante rikspolitikerne fra Nord-Trøndelag foran neste stortingsperiode.

Publisert 23.06.2005 11:21.
Arild Bye

En viss usikkerhet kan det faktisk knyttes til om Ryan blir gjenvalgt, mens Hanssens mandat fra førsteplassen på Ap-lista er gitt.

Det tradisjonelt nokså rød-grønne Nord-Trøndelag ser ut til å beholde disse fargene også i neste stortingsperiode. Men ny valgordning med bare fem distriktsmandater og et nytt utjevningsmandat som det sjette fra fylket, gjør at valgutfallet til en viss grad kan bli avgjort av valgvinden som blåser over andre deler av landet.

I dag er det 4-2 til et rødgrønt regjeringsalternativ, 2 fra Ap, 1 fra SV, 1 fra Sp, mens Frp og KrF har de to borgerlige mandatene fra Nord-Trøndelag. Etter valget kan dette bli forsterket til 5-1.

Ap kjemper om tre mandater

Arbeiderpartiet har tradisjonelt hatt tre av de seks mandatene i Nord-Trøndelag, men sist måtte partiet greie seg med to. Aud Gaundal som har fylt ”kvinne”plassen som nummer to etter Bjarne Håkon Hanssen, trekker seg etter 12 år og dermed var det duket for et lenge erklært politisk talent i Ap i hennes sted, Verdalsordføreren Gerd Janne Kristoffersen.

Ingen stilte så mye som ett spørsmål ved hennes kandidatur under nominasjonen, og hun surfet rett inn på sikker plass. Som kampkandidat på 3. plass har Ap plassert Arild Grande, ungdomskandidaten i partiet, som uansett kan komme til å få fast Stortingsplass, dersom Bjarne Håkon Hanssen skulle havne i regjering.

Arnstad slutter

Sp har aldri hatt problemer med å ha tyngde på toppen av Sp-lista i nordfylket. Når Marit Arnstad trakk seg, var det i realiteten aldri noen tvil om at der skulle partiets sentrale kyst- og rikspolitiker Lars Peder Brekk fra Vikna stå, selv om særlig landbrukets folk på Innherred nesten forsøkte seg på et slags nominasjonskupp ved å lansere tidligere bondelagsleder Kirsten Ingjerd Værdal. Partiet slo imidlertid ned det lille ”opprøret” svært raskt og Brekk vil etter alle solemerker seile inn på tinget, selv om meningsmålingene langt fra har vært oppmuntrende for det grønne kløverpartiet.

Også SVs Inge Ryan, kanskje den sterkeste talsmann for Namdalen på tinget, som har jobbet iherdig for distriktssaker og vært realpolitiker på Løvebakken, bør være sikret gjenvalg, men også her spøker det i meningsmålingene.

KrF håper på under

KrFs mandat i nordfylket ser tre måneder før valget ut til å gå fløyten, etter to gode valg som har gitt Arne Lyngstad fra Verdal åtte år på Stortinget for partiet. Nå må det et under til – men dem tror KrF på, -om Lyngstad skal få sin tredje strake stortingsperiode.

Også en annen verdaling står foran en spennende valgkamp. Det er Robert Ericsson, kommune- og fylkespolitiker fra Frp som nå skal etterfølge politisk erfarne og høyt profilerte Per Sandberg. Ericsson har lokalt mye politisk erfaring og er samtidig ung, men mangler nok Sandbergs geniune politiske talent.

Høyre har små sjanser til å få et direktemandat i fylket, men partiet kan komme inn på utjevningsmandatet. I såfall er det duket for nok en ytternamdaling, Joar Grøtting fra Nærøy.

Venstre stiller med fylkesleder André Skjelstad fra Verran om toppkandidat, men er nok levnet små sjanser til stortingsplass også denne gangen, om ikke utjevning skulle slå inn.

Namdal og Verdal vinner

Geografisk vil valgutfallet trolig innebære at det blir en sterk konsentrasjon rundt Ytre Namdal og Verdal. Det ligger an til tre eller fire namdalinger på tinget. Verdal ser ut til å få to, og har muligheter for tre representanter, dersom undrenes tid ikke er forbi for KrF. Lyngstad kan nemlig også komme inn på utjevning.

Valget kan samtidig ende med at verken Steinkjer, Stjørdal eller Levanger, de tre største byene i fylket, får inn en eneste representant denne gangen.


Siste saker:

 
VALG 2005 - SISTE SAKER
 
 

Stoltenbergs mannskap

Erfaring er stikkordet for Stoltenbergs nye regjering, som presenterte seg for folket på Slottsplassen i Oslo i ettermiddag.

- Alle skal bli vinnere

- I motsetning til tidligere regjeringsforhandlinger, vet vi at vår plattform vil bli norsk politikk. Vi har flertall på Stortinget, sa Jens Stoltenberg.

Rødgrønn åpning i dag

Regjeringskameratene møtes i dag for første gang for å diskutere seg frem til det de har lovet skal bli en ny kurs for Norge.

 
Valg 2005

Hovedside for Valg 05

Valgresultatene

Test din stemme

Sammenlign partiene

Spør partilederne!

Næringspolitisk utspørring

Geir Helljesens valgskole

Partihistorie

Valg-Sudoku

Helljesens vanskelige valg-quiz

Valgfleskspillet

På radio og TV

 

Geir Helljesens valgskole

NRKs valgveteran gir deg et lynkurs i valgkunnskap. Noe du lurer på? Valgskolen finner du her.

Ungdommens drømmeregjering

NRK.no/nyheter har invitert ungdomspartiene til å presentere sin drømmeregjering. Resultatet finner du her!
Fylke for fylke

NRKs valgdekning

Valgkampen på TV, radio og nrk.no.

Partienes historie

Vi leder deg gjennom våre ni største partiers historie.
10 SISTE VALGSAKER
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no