skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
Valg 05 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Innenriks > Valg > Valg 2005 Sist oppdatert 14:40
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

KrF blankpusser partiprofilen

Kristelig Folkeparti blankpusser partiprofilen, markerer avstand til Høyre og Frp og framstår som et mer tydelig nei til EU-parti etter landsmøtet i Tønsberg.

Publisert 24.04.2005 16:05.
SE OGSÅ:
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Av Hilde Bruvik

Det mest oppsiktsvekkende vedtaket skjedde tidlig søndag morgen, da landsmøtet påførte partiledelsen et nederlag og sa nei to folkeavstemninger om EU.

Dette er en modell som både statsminister Kjell Magne Bondevik og partileder Dagfinn Høybråten har argumentert sterkt for, fordi de mener folkeflertallet bør stå bak en EU-søknad, ikke bare stortingsflertallet.

Statsminister Kjell Magne Bondevik og partileder Dagfinn Høybråten avsluttet landsmøtet i Tønsberg med gudstjeneste i Tønsberg domkirke dag. (Foto: Morten Holm/Scanpix)
KrFs partileder Dagfinn Høybråten sier han ikke tolker vedtaket om én folkeavstemning om EU som noe nederlag for partiledelsen.

- Jeg lever meget godt med dette. Jeg har ikke noen imot at KrF får en tydeligere nei-profil, sier han til NTB.

Avstemningen på landsmøtet viste at 11 ville ha én folkeavstemning, og 85 ville ha to. SV, AP og Venstre mener dagens vedtak i KrF gjør partiet til et klarere nei til EU-parti.

Nei til mer skattelette

På tross av den politiske retorikken mot Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet har Kristelig Folkeparti på flere punkter nærmet seg venstresiden i forhold til samarbeidsregjeringens politikk. KrF sier nei til mer skattelette og uttrykker skepsis til Høyres skolepolitikk.

Avstanden til Fremskrittspartiet blir tydelig markert, og KrF vil ikke binde seg til å støtte noe regjeringsalternativ før valgresultatet er vurdert.

Rutsjebane

Men landsmøtet ville ha samme spilleregler som ved de to tidligere folkeavstemningene. Nei-folkets bekymring er at hvis folket først har sagt ja til å sende en søknad om EU-medlemskap, vil mange føle seg forpliktet til å stemme ja også til forhandlingsresultatet.

– Det kan bli en rutsjebane inn i EU, sa stortingsrepresentant Ingebrigt Sørfonn.

Nettopp dette er Senterpartiets argument, og noen av delegatene mente det var viktig å frata Sp muligheten til å profilere seg som det tydeligste nei-partiet.

Dagfinn Høybråten og Kjell Magne Bondevik kan ikke annet enn å respektere landsmøtevedtaket og skifte argumentasjon i EU-saken. Nå er det bare Venstre som vil ha to folkeavstemninger om EU.

Mot Høyre-siden

I sin retorikk markerte både Dagfinn Høybråten og Kjell Magne Bondevik en sterk avstand til det rød-grønne regjeringsalternativet av Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet. Stortingsvalget blir framstilt som et verdivalg:

– Mye står på spill for frivilligheten, familien, respekten for det ufødte liv, kirke, trossamfunn og verdiformidling, sa Bondevik i sin tale.

KrF-medlemmene er dypt skeptiske til Ap- og SV-forslagene om å utvide grensen for selvbestemt abort, innføre en kjønnsnøytral ekteskapslov og avskaffe kontantstøtten.

SVs snuoperasjon i synet på gen- og bioteknologi har også skuffet. Dette er hjertesaker for Kristelig Folkeparti, og her har avstanden økt, selv om KrF-landsmøtet avviste et forslag om å «framheve det monogame ekteskapet mellom mann og kvinne som den beste samlivsform».

Men i den økonomiske politikken markerer KrF avstand til Høyres skattelettelser.

Landsmøtet vedtok at KrF vil prioritere velferd og styrket kommuneøkonomi og ikke ønsker å prioritere lettelser i skatte- og avgiftsnivå utover det som allerede er vedtatt i skattereformen. Flere delegater framhevet det som et tydelig signal til Høyre.

Skolepolitikk

Skolepolitikken ble en annen markeringssak, hvor skeptikerne til regjeringssamarbeidet fikk utløp for sine holdninger.

I partiprogrammet presiserer KrF at partiet vil sikre retten til å starte friskoler basert på alternativ pedagogikk eller livssyn som et alternativ til offentlig skole. Dette kan se ut til å være i strid med regjeringens mer liberale friskolepolitikk, men statsminister Kjell Magne Bondevik tok selv ordet og sa at vedtaket ligger innenfor dagens lov.

Uansett må det betraktes som et tydelig signal til Høyre om at KrF-medlemmer ikke er begeistret for veksten i antall private skoler.

– Det er et signal til Høyre om at KrF vil være synlig i skolepolitikken. Vi vil ha mer av Lilletun-skolen, og det gode skoleprogrammet vårt forplikter, sier stortingsrepresentant Bjørg Tørresdal til NTB.

(NTB/NRK)

Siste saker:

 
VALG 2005 - SISTE SAKER
 
 

Stoltenbergs mannskap

Erfaring er stikkordet for Stoltenbergs nye regjering, som presenterte seg for folket på Slottsplassen i Oslo i ettermiddag.

- Alle skal bli vinnere

- I motsetning til tidligere regjeringsforhandlinger, vet vi at vår plattform vil bli norsk politikk. Vi har flertall på Stortinget, sa Jens Stoltenberg.

Rødgrønn åpning i dag

Regjeringskameratene møtes i dag for første gang for å diskutere seg frem til det de har lovet skal bli en ny kurs for Norge.

 
Valg 2005

Hovedside for Valg 05

Valgresultatene

Test din stemme

Sammenlign partiene

Spør partilederne!

Næringspolitisk utspørring

Geir Helljesens valgskole

Partihistorie

Valg-Sudoku

Helljesens vanskelige valg-quiz

Valgfleskspillet

På radio og TV

 

Geir Helljesens valgskole

NRKs valgveteran gir deg et lynkurs i valgkunnskap. Noe du lurer på? Valgskolen finner du her.

Ungdommens drømmeregjering

NRK.no/nyheter har invitert ungdomspartiene til å presentere sin drømmeregjering. Resultatet finner du her!
Fylke for fylke

NRKs valgdekning

Valgkampen på TV, radio og nrk.no.

Partienes historie

Vi leder deg gjennom våre ni største partiers historie.
10 SISTE VALGSAKER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no