skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
Nyheter/Innenriks/valg/valg 2003 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Innenriks > Valg > Valg 2003 Sist oppdatert 14:48
Valg 2003
Alt om valg 2003.
Alt om valget i ditt distrikt:
 
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 
Foto: NRK
Foto: NRK

- Mangler møkk under neglene

Erik Solheim mener politikerne mangler visjoner. Kåre Willoch mener vi er inne i en systemkrise som avler for mange løfter. Knut Haavik derimot - han mener landet mangler politikere med møkk under neglene.

Publisert 08.09.2003 21:58. Oppdatert 08.09.2003 23:12.
Av Laila Ø. Bakken

Forslagene var mange da det skulle debatteres i RedaksjonEn hvorfor valg og politikk ikke fenger lenger, og det som kalles tillitskrisen mellom politikere og velgere som Maktutredningen pekte på.

Tidligere SV-leder Erik Solheim mener manglende visjoner og drømmer er noe av svaret.

Ingen drømmer

- Det virker som om politikerne ikke vet hva de vil med Norge. De har nesten ingen visjoner, ingen retning, de aner ikke hva de vil Norge skal være om 5-10 år. Da blir det vanskelig å si "følg meg", sa Solheim.

Knut Haavik
Det er Se og Hør-redaktør Knut Haavik helt uenig i.

- Velgerne vil ha resultater, de vil ha løfter som er oppfylt, ikke visjoner. Folk er lei av at løftene som gis ved hvert valg er borte som dugg for solen, så snart valglokalene er stengt, fastslo han.

Også Dagbladets politiske redaktør Marie Simonsen, mener det hadde gjort seg med mer sunn realisme.

- Selv om viljen til løftene er der, er ikke handlekraften alltid til stede, men forsvinner i forhandlinger og kompromisser. Men det er jo hva politikk er, sa hun.

Systemkrise

Kåre Willoch mener også at det florerer for mange løfter, som de som fremsetter dem forstår - eller burde ha forstått - ikke er gjennomførbare.
Kåre Willoch


- Men løftebruddene er et resultat av systemkrise, med altfor mange partier. Det er ikke alltid den enkelte politikers feil, sa den tidligere statsmininsteren og gjentok forrige ukes politiske diskusjon om partifloraen og gjetteleken "hvem bør vekk?".

Alle var enige om at tydeligere skillelinjer mellom partiene hadde gjort saken bedre, det samme med en klar flertallsregjering som hadde annet å utføre enn å overleve fra dag til dag.

Møkkete fingre

I tillegg bedres ikke tilliten når lokalpolitikere til stadighet overkjøres av løfter og pålegg fra sentralt hold.

- Lokalpolitikerne blir, på grunn av at Stortinget ikke klarer å begrense seg, sittende som funksjonærer for staten, sa Willoch, med henvisning til tidligere og nåværende Storting.

Se og Hør-redaktøren etterlyste en ny-gammel politikertype, for å skape velgertillit og interesse.

- Nå er det teoretikere og broilere, som aldri har vært på et fabrikkgulv. De har aldri hatt møkk under neglene. De har aldri vært ute i virkeligheten, slik den oppfattes ute hos velgerne. De kjenner virkeligheten gjennom en masse dokumenter. Og det gjør noe med oppfatningen, mente sjefsredaktøren før han smalt av neste salve.

- Vi må ha noe som tiltrekker de lyse, de virkelige skarpe hodene og de sterke personlighetene til politikken. Det er jo merkelig at en folkevalgt tjener mindre enn en Se og Hør-journalist. Som jeg pleier å si; hvis du lønner folk med peanøtter, får du apekatter.

Akkurat den nøtten ville ingen andre knekke.

Siste saker:

Start fleskespillet Start valgtesten Ta valgskolen
Det store valgfleskspillet
 
LES OM VALGET I DIN KOMMUNE
10 SISTE NYHETER
Følg debattane i
Stortinget på
direkten.
Video Video  Lyd Lyd
30 SISTE VALGNYHETER FRA HELE LANDET
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no