skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
Nyheter/Innenriks/valg/valg 2003 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Innenriks > Valg > Valg 2003 Sist oppdatert 14:48
Valg 2003
Alt om valg 2003.
Alt om valget i ditt distrikt:
 
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Sex skremte KrF-velgere

Opinions siste partibarometer for NRK og Aftenposten viser velgerflukt fra Kristelig Folkeparti. Den viktigste enkeltforklaringen er skandalesakene i Rogaland KrF.

Publisert 22.08.2003 10:28.
Av NRKs politiske kommentator Magnus Takvam

I forhold til stortingsvalget for to år siden opplever KrF en tillitskrise av stor skala i forhold til egne velgere.

Hjemmesittere

Bare 36 prosent av dem sier de vil stemme på partiet nå. En tredel av de tapte velgerne setter seg på gjerdet og blir hjemmesittere, mens resten fordeler seg på de andre partiene. Flest går faktisk til SV og Høyre.

Valgerd Svarstad Hauglands KrF mister velgere.
Skandalesakene i Rogaland KrF er utvilsomt hovedgrunnen til tilbakegangen ved denne målingen. Velgersvikten framstår ekstra stor fordi KrF hadde en framgang ved siste måling, men nå er partiet litt under det nivået partiet hadde før Medhaug-saken eksploderte.

Det viser at KrF uavhengig av de siste sakene er i en vanskelig posisjon. Grunnen er regjeringsslitasje, det tette forholdet til Høyre og mangel på egne profilsaker.

Håper for KrF er selvsagt at de kan mobilisere sine egne hjemmesittere tilbake til partiet i en skikkelig langspurt.

Fløypartiene vinner

Målingen viser ellers at de nye partiene på hver sin fløy, SV og Frp, kan gjøre rekordgode valg, mens de tradisjonelle partiene sliter.

SVs Kristin Halvorsen
Dersom dette resultatet skulle holde seg vil sammensetningen i mange kommunestyrer bli snudd opp ned. Foreløpig ser det ikke ut til at SV har tapt vesentlig på håndteringen av skolesaken, der Kristin Halvorsen måtte innrømme for sterk påvirking av "Møllers tran" i sin iver etter å sette dagsorden.

Frp holder også et meget høyt nivå fremdeles. Det spennende er om vi får en reprise på andre valg, der Frp har mistet oppslutning i løpet av valgkampen. Frp taper tradisjonelt på lav valgdeltakelse, og det meste tyder på at valgdeltakelsen 15. september vil bli lavere enn svarprosenten i dagens måling på rundt 70 prosent.

Krisetall for Ap og SP

Arbeiderpartiet er fremdeles det største partiet, men det er en fattig trøst når nivået er så lavt - 23,5 prosent.

Siste kommunevalg ga partiet 28,6 prosent og var det dårligste for partiet siden 1920-tallet. Blir det endelige resultatet som nå vil det være et krisevalg for partiet, som både har skiftet partileder og som er i opposisjon i en periode med høy arbeidsløshet.

Også Senterpartiet - selve ordførerpartiet - har oppsiktsvekkende svake tall. Partiet ligger ikke høyere i kommunevalget enn ved stortingsvalg, og det er uvanlig for partiet.

Skulle dette resultatet holde seg vil det også gjøre situasjonen for den pressede mindretallsregjeringen ytterligere vanskelig.

Et offensivt Frp med sterk valgvind i ryggen vil ikke bli lettere å ha med å gjøre. Et kriserammet Arbeiderparti vil heller ikke ha mye lyst til å inngå forlik med en høyredominert regjering.

Økt press

Vi vil derfor oppleve en valgkamp der mange partier har mye å hente inn og mange har mye å tape.

Det kan øke intensiteten i valgkampen. For KrF virker situasjonen likevel ekstra krevende fordi sakene hittil befinner seg på andres hjemmebane.

Siste saker:
Siste saker:

Start fleskespillet Start valgtesten Ta valgskolen
Det store valgfleskspillet
 
LES OM VALGET I DIN KOMMUNE
10 SISTE NYHETER
Følg debattane i
Stortinget på
direkten.
Video Video  Lyd Lyd
30 SISTE VALGNYHETER FRA HELE LANDET
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no