skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
Nyheter/Innenriks/valg/valg 2003 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Innenriks > Valg > Valg 2003 Sist oppdatert 14:48
Valg 2003
Alt om valg 2003.
Alt om valget i ditt distrikt:
 
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Hva kan du gjøre med listen?

På hver enkelt partiliste til kommunevalget er det ført opp navnene på de kandidatene det enkelte parti har nominert. Det er ikke lenger nødvendig med så mange navn som før. Det gjør det lettere for små partier å stille liste.

Publisert 04.06.2003 12:43.
Grimstad kommunestyre
Partiene har anledning til å gi et stemmetillegg til noen av kandidatene. Hvor mange som kan gis et slikt stemmetilleggg av partiene ved kommunevalget er avhengig av hvor mange representanter som skal velges inn i kommunestyret.

Jo flere representanter som skal velges inn, desto flere kandidater kan partiene gi stemmetillegg. Det fins regler for dette i valgloven.

Større innflytelse

Når partiene gir enkelte kandidater et tillegg, betyr det at de har større sjanser enn andre på listen til å komme inn. De forandringene som er gjort foran årets valg innebærer at partiene får mindre makt enn før med tanke på personvalget.

Når du stemmer kan du som velger gi personstemme til så mange kandidater du vil. Det betyr at du gir dine kandidater et tillegg som er med på å gi velgerne større innflytelse på hvem som kommer inn fra din liste.

Du kan gi personstemme til hvor mange kandidater du vil, men husk at du bare kan gi én personstemme til hver kandidat du vil gi slik ekstra støtte.

Partiene gir altså kandidater stemmetillegg mens vi som velgere gir kandidater personstemmer. Det er dette som før het å kumulere.

"Slengere"

Du har ikke lenger anledning til å stryke noen av kandidatene på listen. Du kan imidlertid føre opp kandidatnavn som står på andre partiers liste (såkalte slengere) på din liste.

Virkningen av det er at din stemme da teller med for den eller de kandidatene du har ført opp når det skal avgjøres hvem som kommer inn fra den listen du har hentet navnet. Du kan ikke føre opp navn som ikke står på noen liste.

Fylkestingsvalget

Også når det gjelder fylkestingsvalget har du anledning til å gi kandidater personstemmer, men her er regelen utformet slik at det skal mer til enn ved kommunevalget for at personstemmene skal få virkning.

Du kan stemme blankt dersom du ønsker det. Da teller du bare med når det måles hvor stort frammøtet har vært, mens stemmen havner i kategorien "ikke godkjente stemmer".

Siste saker:

Start fleskespillet Start valgtesten Ta valgskolen
Det store valgfleskspillet
 
LES OM VALGET I DIN KOMMUNE
10 SISTE NYHETER
Følg debattane i
Stortinget på
direkten.
Video Video  Lyd Lyd
30 SISTE VALGNYHETER FRA HELE LANDET
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no