skilleIngrid Alexandra bannerskille_slutt
Toppbanner 2_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Innenriks > Kongehuset > Prinsessebryllupet Sist oppdatert 11:17
Ansvarlige for bryllupssidene:
Tor Berre og Erik Bolstad
Telefon:
23 04 26 43 (Oslo)
73 88 12 00 (Tyholt)
Les gjerne gjennom
før du sender inn spørsmål!

 

Brudeparet har sagt ja

For Guds ansikt og i vitners nærvær, som det heter i vielsesritualet, sa prinsesse Märtha Louise og Ari Behn ja til hverandre i Nidarosdomen.

Se bildene fra Nidarosdomen

Publisert 24.05.2002 16:03. Oppdatert 12.08.2004 11:17.
SE OGSÅ:
ALT OM:
Av Agnes Svalastog

Begge var sterkt grepet av stundens høytid, og de svarte et tydelig ja på biskopens spørsmål.

Da hadde biskop Finn Wagle ønsket dem velkommen og talt til dem ikke bare som brudepar, men som pilegrimmer til Nidaros.

De første gjestene kom to timer før vielsen begynte kl 16 i ettermiddag. De offisielle gjestene begynte å ankomme én time før vielsen, de mest prominente i prosesjon inne i kirken, ledet av en prest.

Prinsessen under vielsen. (Foto: NRK)
Klokken 16 kom far og datter frem til kirkedøren med hesteskyss etter å ha blitt jublet frem fra Stiftsgården. Et forheng gikk til side, og de begynte gangen opp til høyalteret. Fem kor og 400 sangere var med på bryllupsmarsjen "Eg er glad" av Svein Møller.

Märthaliljer

Den vakre katedralen var pyntet med märthaliljer og fyllt av festkledde og feststemte gjester, presteskap, musikere og sangere.

Nidarosdomens Oratoriekor sang i Vestskipet, Nidaros Domkor i Østskipet, fra Sølvkorsalteret til Nordskipet stod Nidarosdomens Jentekor, i Nordskipet Trondheim Symfoniorkester. Ved orgelet og triforiet på nordsiden stod det blåsere.

Kirken var pyntet med märthaliljer. (Foto: NRK)
Schola Sanctae Sunnivae sang Lux illuxit laetatabunda (Lyset stråler frem i skjønnhet), musikk fra lignende seremonier på 1100-tallet, før biskop Finn Wagle ønsket brudeparet velkommen som pilegrimer til Nidaros.

- Her skal deres vandring flettes sammen når dere for Herrens alter gir hverandre deres ja, lød biskopens inngangsord.

Broren var tekstleser

Sissel Kyrkjebø i Luster-bunad sang en folketone fra Åseral i Vest-Agder, "Lær meg å kjenne dine veie". Deretter steg kronprins Haakon frem på kirkegulvet og leste Salme 23, "Herren er min hyrde".

Biskop Wagle holdt fast ved pilegrimstanken i sin tale til brudeparet.

Biskop Wagle velsigner brudeparet. (Foto: NRK)
- Det er på pilegrimers vis at dere nå gjør en siste stans før dere vandrer skrittene opp til alteret. Når målet er godt innen rekkevidde, da er det tid, ikke for å komme raskest mulig frem, men for å hengi seg til selve ankomsten og dvele ved det som skjer, sa han.

Den andre tekstleseren var brudgommens søster Anja Bjørsholt som leste fra Høysangen, "Som en lilje blant tornebusker, slik er min elskede blant piker".

Klokkene slo 3 x 3 slag, og brudeparet gikk nedover kirkegulvet mens orgelet spilte Toccata i F-dur av Charles-Marie Widor.

Prinsesse Mártha Louise og Ari Behn er gift.

LENKER
Siste saker:
Siste saker:
Siste saker:
Flere saker: ALT OM BRYLLUPSDAGEN

 
Vær med på hele Norges gratulasjon til Märtha og Ari
10 SISTE KONGEHUSET
10 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no