skilleIngrid Alexandra bannerskille_slutt
Toppbanner 2_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Innenriks > Kongehuset > Prinsessebryllupet Sist oppdatert 11:17
Ansvarlige for bryllupssidene:
Tor Berre og Erik Bolstad
Telefon:
23 04 26 43 (Oslo)
73 88 12 00 (Tyholt)
Les gjerne gjennom
før du sender inn spørsmål!

 

Talen er i boks

Fredag skal biskop Finn Wagle vie prinsesse Martha Louise og Ari Behn i Nidarosdomen. Tre dager før vielsen røper biskopen at talen så å si er i boks.

Publisert 21.05.2002 17:29.
Wagle kommenterer også hvordan han oppfatter denne begivenheten, for paret som skal gifte seg og i kirkelig og nasjonal sammenheng.

- Alt liv handler om samliv. Det vi skal oppleve fredag, det er kjærlighetens fest. Det er viktig for kirken gjennom ekteskapet å tale kjærlighetens sak. Der mener vi å ha en veldig god sak. Er det noe vi er enige om som biskoper, så er det at ekteskapet er en god sak, sier Wagle.

Livslangt prosjekt

Finn Wagle mener at mange bærer på en drøm om det livslange samliv, men har opplevd så mange samlivsbrudd at de ikke våger å gi seg kjærligheten i vold.

Biskop Finn Wagle
Så snakker han direkte om prinsesse Martha Louise og Ari Behn:

- De har tro på kjærligheten som et livslangt prosjekt. De går dette prosjektet i møte med stor tro og tillit. Jeg håper mange får mot til å følge dem, sier biskopen.

Wagles bakgrunn for å komme med slike uttalelser om det kommende brudepar er at han den siste tiden har vært mye sammen med de to, i det han kaller samlivsforberedende arbeid.

- Jeg skulle ønske at prester til vanlig kunne bruke så mye tid sammen med brudeparene som jeg med prinsessen og Ari Behn, sier Wagle.

Det inntrykk han selv har fått av de to, beskriver han med
følgende ord: sjenerøsitet, spontanitet, åpenhet og varme.

- De har gjort stort inntrykk, sier Wagle.

Nasjonal begivenhet

Finn Wagle har i nær et halvt år arbeidet med talen han skal holde på fredag.
Finn Wagle ser på prinsessebryllupet som en nasjonal begivenhet ikke i noen konstitusjonell sammenheng, men som en kjærlighetens fest.

- Både talen og vielsen vil bære preg av at det er landets prinsesse som gifter seg, sier han.

Men han har ikke har reflektert over hennes plass som nummer to i den kongelige arverekkefølgen.

- Det er ingen konstitusjonelle forhold knyttet til at vielsen finner sted i Nidarosdomen. Jeg forholder meg til henne som den hun er, som menneske og som prinsesse, sier Wagle.

Nidarosdomen

Nidarosdomen har vært ramme for en rekke kongelige begivenheter.
Finn Wagle avviser de kritiske merknader som er kommet fra enkelte hold mot at Martha Louise og Ari Behn skal gifte seg i Nidarosdomen Norges nasjonalhelligdom.

Han minner om at Domkirken også er en menighetskirke, og at kongefamilien, blant annet på grunn av signingen av kong Harald og dronning Sonja i 1991, har et nært forhold til Nidarosdomen.

- Da ville det være galt om prinsessen, av alle, ikke skulle få gifte seg i denne kirken, sier Wagle.

Pilegrimstanken

Han framhever også Nidarosdomens status som pilegrimskirke, og den vekt Martha Louise og Ari Behn har lagt på pilegrimstanken i sin planlegging av bryllupet.

Hit kommer flere og flere mennesker som selv definerer seg som pilegrimer. Det er viktig å ta dem imot som nettopp det, sier Wagle.

Han avviser at våre dagers pilegrimsvandring bare er et annet ord for turisme.

- Det er en grunnleggende forskjell mellom turister og pilegrimer. Turisten nipper til det som dukker opp langs hans vei. Pilegrimen søker det hellige. Dette er en mye mer målrettet måte å ferdes på. Pilegrimsvandring er også en søken etter identitet.

(NTB)

Siste saker:

 
Vær med på hele Norges gratulasjon til Märtha og Ari
10 SISTE KONGEHUSET
10 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no