skilleIngrid Alexandra bannerskille_slutt
Toppbanner 2_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Innenriks > Kongehuset > Prinsessebryllupet Sist oppdatert 11:17
Ansvarlige for bryllupssidene:
Tor Berre og Erik Bolstad
Telefon:
23 04 26 43 (Oslo)
73 88 12 00 (Tyholt)
Les gjerne gjennom
før du sender inn spørsmål!

 

Märtha Louise ikke kongelig høyhet

Kongen har bestemt at prinsesse Märtha Louise mister tittelen Hennes Kongelige Høyhet fra 1. februar. Samtidig oppretter prinsessen sitt eget firma.

Publisert 18.01.2002 08:10. Oppdatert 18.01.2002 16:06.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
- Det er en fristilling, slik at jeg kan gå ut i arbeidslivet og tjene mine egne penger. Det er best for alle parter, sier prinsesse Märtha Louise til Aftenposten.

Prinsessen skal heretter kanalisere sine inntekter gjennom selskapet Prinsesse Märtha Louises Kulturformidling. De første skattbare inntektene kommer fra NRK og Riksteatret, og prinsessen gleder seg til å ta fatt på yrkeslivet.

- Det er resultat av en lang modningsprosess som begynte da jeg ble myndig. Det er ikke nytt at kongelige har et yrke. Det er mange prinser og prinsesser som er ute i arbeidslivet, blant annet prins Constantijn av Nederland og prinsesse Christina i Sverige har sitt eget arbeide.

- Jeg er veldig godt fornøyd med hvordan løsningen er blitt, hensikten har vært å fristille meg på best mulig måte, sier prinsessen, som er nummer to i arverekkefølgen.

Etternavn

Foreløpig er det ikke avklart hva prinsessen skal hete til etternavn, eller om hun tar navnet til sin forlovede Ari Behn. Om hun synes det er trist å miste tittelen som kongelig høyhet, ønsker hun ikke å gå spesielt inn på.

- Dette er en tradisjon. Prinsesse Astrid og prinsesse Ragnhild mistet tittelen da de giftet seg. Vi synes det er naturlig at det knyttes til at jeg går ut i arbeidslivet, at det markerer et skille i stedet for når jeg gifter meg, sier Märtha Louise.

Samarbeid

Prinsessen er for øvrig glad for at Kongen nylig kom med en avklaring om Ari Behns virke som forfatter i forhold til kongehuset. Hun avviser ikke et mulig yrkesmessig samarbeid mellom seg selv og sin kommende ektemann.

- Ja, det får vi se på. Mitt motto er veien blir til mens vi går, sier prinsessen. At prinsessen fra nyttår ble fratatt den kongelige apanasjen, synes hun er helt naturlig. - Vi synes ikke at det er riktig at jeg både får apanasje som jeg ikke skatter av, og tjener penger som jeg skal betale skatt av. Derfor ble dette løsningen, sier prinsessen.

Siste saker:

 
Vær med på hele Norges gratulasjon til Märtha og Ari
10 SISTE KONGEHUSET
10 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no