OVERSIKT NYHETER SPORT MUSIKK UNDERHOLDNING FILM LITTERATUR MAT BARN UPUNKT
NRK Danseskolen

Her er du: NRK > Nyheter > Innenriks > Kongehuset > Kronprinsbryllupet > Festen > Danseskolen

Oppdatert 14.08.2001 16:10

Bryllupet
 
 SEND DIN HILSEN KONKURRANSER DEBATT

Ti praktiske råd

Publisert 15.07.2001 16:46

Før du stuper uti dansen, kan det lønne seg å gå gjennom disse rådene.

1 Ta ikke for lange trinn

En dans er ikke en øvelse i lengdesprang. Husk det, og ta normale trinn. Et lite trinn er De alltid herre over. Et langt... ja det er en annen historie. Et langt trinn fører Dem langt avgårde, ødelegger momentant deres likevekt og risikerer å forstyrre hele dansens rytme.

2 Bruk hendene

De har også en rolle å spille. En viktig rolle. For De holder din dame med Dem. Hvis De holder henne galt, danser hun galt, og det er i virkeligheten Deres egen skyld.

I alle danser der partnerne skal være nær hverandre, må De holde rundt damen uten falsk bluferdighet. Høyre hånd fast om damens liv, ikke slapt et sted oppe på ryggen hennes. Og trykk henne bare inn til Dem. Det er helt nødvendig at damen føler seg ledet av kavaleren.

Hva damen angår, må hun ikke på en overdreven måte bøye seg vekk fra kavaleren fordi hun kanskje synes han er for påtrengende. Hvis hun ikke liker at han kommer nær henne, er det bedre at hun nekter å danse med ham enn at hun tvinger ham til å danse dårlig. Men først og fremst må hun la være å innbille seg at mannen som trykker henne fast i armene, har skumle hensikter. Han vil bare danse korrekt, det er det hele.

3 Dans med hoftene

Man danser med bena, det er så, men først og fremst danser man med hoftene. Dansen bør komme fra hoftene for å inspirere resten av kroppen. Bøy dem derfor fram, tekk magen inn og la de øverste lårmusklene arbeide. Selv om De på den mest fullkomne måte tripper med bena uten at kroppens midtparti er med i dansen, blir det ikke dans, bare trettende gestikulering. Eller ufullstending dans, om De vil. Det er bare bena som foretar seg noe, resten av kroppen følger. I virkeligheten må det være motsatt. Bevegelsene må komme fra hoftene og forplante seg videre til lemmer og kropp.

4 Pass på knærne

Slapp av alt De kan når De danser, hvis De ikke vil se ut som en gammel mann. Kroppens mykhet avhenger av i hvilken grad De er i stand til å slappe av.

Når De bøyer knærne, må De heller ikke gi folk inntrykk av at De plutselig segner om. Og husk at visse bøyebevegelser utføres med løftet hæl, at det altså dreier seg om en hevning, ikke en senkning.

5 Ikke hold hodet stivt

«Kinn mot kinn»-metoden er åpenbart meget sjarmerende, men bør bare benyttes hvis De har en partner De nærer ømme følelser for. Men det er en mellomting mellom dette og det stive hodet, og den passer i de fleste tilfellene: se rett fram og la halsen være avslappet. De må aldri se ned på føttene Deres!

6 Ikke gjør dansetrinnene mer innviklet enn de er

Gleden ved å danse behøver nødvendigvis ikke være vahengig av at De finner opp en hel del innviklete trinn. Den har som oftest sin årsak i forandringer i rytmen. De kan danse fort, langsomt, ta lange trinn, korte trinn, stanse et øyeblikk, trippe på stedet, snu. Alle disse nyansene får dem virkelig til å føle at De danser, og at det ikke dreier seg om utstanselig gjentatte, gymnastiske øvelser.

7 Glem aldri at det først og fremst gjelder å være myk

Lær Dem til å gå pent (det er ikke så lett som De kanskje tror), øv Dem på å bøye lemmene, slapp føttene slik av at De beveger Dem like lett på fotsålene som på tærne, la muskler i hofter og skuldre løsne, vift med armer og hen der. Det er nemlig hele kroppen som skal lære å danse.

8 Tenk aldri på at De danser når De gjør det

Da blir De stiv, og det som burde ha vært et behagelig tidsfordriv, blir en kjedelig legemsøvelse.

Hvis De ikke føler Dem helt sikker på Dem selv, bør De begynne med en enkel dans, for eksempel en one-step. Musklene varmes opp, De slapper av og i løpet av et øyeblikk føler De Dem i stand til å gi Dem i kast med en hvilken som helst dans.

9 Vær naturlig når De engasjerer en dame

Ingen blomstrende eller lange ord som De kanskje vil snuble i, og som Deres fremtidige partner iallefall ikke hører.

Bukk for henne og si:
- Får jeg lov å danse med Dem?

En formel som De kan bruke ved store og høytidelige tilstelninger:
- Vil de danse?

Dette spør De om ved alle andre anledninger, så sant det ikke er en dansemoro blant gode venner, for da kan De nøye Dem med ett:
- Danser du?

Eller De kan bare sende henne Deres mest sjarmerende smil og bare bukke.

10 Fortsette/avslutte en dans

Hvis De skulle ha lyst til å danse med samme dame når en dans er slutt, sier De det til henne. Hvis ikke risikerer De at hun går tilbake til plassen sin.

Hvis de derimot følger henne tilbake til plassen hennes, må De ikke glemme å takke henne.

Iallefall må De aldri la Deres dame bli stående igjen på dansegulvet. Da kunne folk tro at dere var uvenner!


Kilde: "La oss danse"


Konkurranse Gratulasjon Bakgrunn

Tegnekonkurranse

Kle deg ut

Vær med på hele Norges gratulasjon til Haakon og Mette-Marit. Send inn din hilsen i dag.

Oppdaterte nyheter

Brudeparet

Monarkiet


 
 
SØK

Kjøp bryllupsvideo/DVD
Danseskolen
DANSESKOLEN
Danseskolen er NRK.nos lille guide til bryllupsvalsen. Skolen er bygget på boka "Kom la oss danse" fra 1966, og har nok visse humoristiske tilsnitt sett med 2001-øyne...

VINN PREMIER!
Ta video eller stillbilder av deg og partneren din mens dere gjennomfører Danseskolen. Fine premier til alle modige!

10 SISTE DANSESKOLEN
15.07.2001 16:46
Ti praktiske råd
10.07.2001 19:27
Last ned
10.07.2001 18:59
Trinn for trinn
10.07.2001 18:50
Lær å danse brudevals

Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   03.01.2009 06:37