OVERSIKT NYHETER SPORT MUSIKK UNDERHOLDNING FILM LITTERATUR MAT BARN UPUNKT
NRK Toppbanner Festen

Her er du: NRK > Nyheter > Innenriks > Kongehuset > Kronprinsbryllupet > Festen

Oppdatert 03.09.2001 08:55

Bryllupet
Send inn din hilsen
Brudeparet
Monogram 100
 
 SEND DIN HILSEN KONKURRANSER DEBATT

Prinse-guiden: Her treffer du dem

Publisert 24.08.2001 02:35 - Oppdatert 25.08.2001 00:54

Er du på jakt etter et glimt av de kongelige, kan du ta oppstilling på disse stedene/tider. NRK.no gir deg de mest effektive innside-tipsene!

Torsdag 23. august

Still deg opp utenfor porten til Skaugum i Asker fra kl. 1630. Unge, kongelige fra de fleste europeiske kongehus skal på "house party" på Skaugum fra kl. 17.

I løpet av kvelden reiser de også derfra, og med godt nattsyn skulle det være mulig å se et glimt eller mer. Fotografering inn bilvinduene med blitz-lys kan kanskje gi interessante bilder.

Askers ordfører Morten Strand har påpekt at skolegården på Jansløkka skole som ligger like ved hovedporten til Skaugum er offentlig område og han oppfordrer folk til å stille seg opp langs alleen utenfor. Ta med flagg!

Fredag 24. august

Båttur

Det er invitert til båttur med Kongeskipet k/s "Norge" på Oslofjorden fredag formiddag.

Parallelt med båtturen ankommer de siste kongelige gjestene til Gardermoen mellom kl. 11 og 18.

Kongeskipet legger fra Hjortneskaien ved Frognerkilen ca. kl. 12.35. To pressebåter "Johanna" og "Helena" følger.

Så her er det nok en idé å alliere seg med en båteier, selv om politiet nok vil gjøre sitt beste for å holde fritidsbåtene på avstand.

Svøm med roser

Men hiver du deg i vannet med en rose mellom tennene og svømmer mot de kongeliges båt, kan det vel hende at en ugift prins eller prinsesse faller for din sjarme og pågangsmot? Husk våtdrakt - det er snart september...

Prins Charles falt for dette trikset da han som ungkar gjestet Australia ett år. Han kom helt utav programmet da en dyvåt skjønnhet dukket opp av bølgene med blomster.

Motto: Den som ikke prøver vinner ihvertfall ikke.

Ca kl. 15.30 skal gjestene bringes til land, noen med en mindre motorbåt. Etter planen skal de stige i land igjen på Hjortneskaien.

Akershus

Ca. kl. 18.30 begynner gjestene å ankomme Akershus slott. De skal bruke inngangen som heter Sortieport.

Ca. 19.10 kommer prinsesse Märtha Louise og unge kongelige.

Ca. 19.15 er det lagt opp til at statsoverhoder, dvs. konger, dronninger og presidenter, ankommer, også de via Sortieporten.

Ca 19.20 kommer dagens æresgjester, kronprins Haakon og frøken mette-Marit Tjessem Høiby, sammen med brudgommens foreldre kong Harald og dronning Sonja. Fortsatt er Sortieport stedet å være.

Alle de 300 gjestene blir hilst velkommen av kveldens vert, statsminister Jens Stoltenberg og fru Ingrid Schulerud, i Borggården på Akershus slott.

Men inn på brosteinene hit er det adskillig vanskeligere å komme seg, så vil du være helt oppdatert på kongelige gallarober og distinksjoner, bør du vurdere å ta en kort pause foran TV-skjermen.

NRK har en rekke kameraer plassert i de ulike salene i Akershus slott, og middagen, med underholdning og taler blir overført omtrent i sin helhet. Fredrik Skavlan er din garantist for at intet skal unnslippe sitt våkne øye.

Middelaldergjøglere

Klokka bør du være tilbake på Akershus. Det er beregnet avreisetidspunkt for kongefamilien, og det er planlagt en rekke utendørs-tablåer som underholdning idet de drar. Blant annet skal det være middelaldermarked med boder og gjøglere.

Kongefamilien forlater Akershus via hovedporten på fetsningen. Pressen har fått beskjed om å ta oppstilling innen kl. 22.30, så du bør nok være ute før den bølingen kommer.

Lørdag 25. august

Høvikodden

De kongelige skal lørdag formiddag se dronning Sonjas private kunstsamling på Høvikodden.

Start før kl. 9: Ta buss nummer 151 fra Universitetsplassen i Oslo sentrum til Sandviksveien, og spaser de få hundre metrene til Henie-Onstad Kunstsenter på Høvikodden. Glem bilen - du får IKKe parkering.

For sikkerhetsskyld bør du være ute i god tid før klokka 10 for å få plass i første rekke. Det mangehodede uhyret er bedt om å ta oppstilling innen kl. 10.

Ingeborg Heldal-trikset

Ta med flagg, still deg opp helt foran. Har du i tillegg alliert deg med naboen og fått ta med hennes vakre barn, stiller du allerede i elitedivisjonen. Både pressefolk og kongelige eeeelsker barn og blide fjes.

Hvis du i tillegg synger og har på deg bunad, blir du kanskje intervjuet av amerikansk eller japansk fjernsyn.

Satser du mer på å huke en ugift prins, må du benytte Ingeborg Heldal-metoden: Ta på deg noe riktig glamorøst, som f.eks. lilla strutsefjær, og et strålende smil. Det hjelper om du er slående vakker.

Husk å ha barn eller gammel dame i rullestol like ved så har prinsen det perfekte påskudd til å kommer bort til nettopp deg!

Kl. 10.45 er de kongelige gjestene varslet. De blir tatt imot utendørs av vertskapet, kong Harald, dronning Sonja og prinsesse Märtha Louise.

Picnic-pause

Kl.12.00 - 13.30 spiser de kongelige lunsj på den trendy gourmet-restauranten Bølgen og Moi. Der slipper ingen uvedkommende inn, så ta med et par kjeks i lomma om sulten skulle gnage.

Det er også veldig hyggelig å stelle til picnic i parken eller på stranda bak kunstsenteret. Og det kan vel hende at noen av de unge kongelige tar en liten luftetur underveis.

Får du ikke skyss med prinsen på den hvite hesten, så kan du hoppe på buss nr. 161 fra Sandvikveien tilbake til Universitetsplassen.

Brudefølge

Kl. 15.15 begynner de første gjestene å ankomme Domkirken i Oslo sentrum. Her blir trengselen stor, så det er muligens en ide å anskaffe seg et periskop eller sammenleggbar gardintrapp.

En høy kjæreste som kan ta ukas kroppsbyggings-økt med deg på skuldrene kan være en nødløsning. Det er litt sent å søke jobb som kirketjener nå dessverre.

Kl. 16.15 reise de første kongelige gjestene i prosesjon fra Slottet. De skal kjøre i kongehusets innleide Volvo liousiner.

Bilene skal kjøre i gangfart, men du skal følge godt med, skal du klare å skille de forskjellige kongelige fra hverandre i den lange rekka av identiske biler.

Lån et barn

Gatene skal være flankert av soldater og barn med flagg og festklær, plassert annehver langs ruta på 1,5 kilometer fra Slottet til Domkirken.

Kjenner du et barn som har fått oppgaven, stiller du raskt i fremste rekke, og det er nok en stor fordel. Kjenner du noen som har barn på Ila eller Uranienborg skoler i Oslo, er dette anlendingen til å fornye bekjentskapet!

Alle gjestene unntatt kongefamilien skal være på plass innen 16.45 når de siste del av kortesjen forlater slottet.

Mette-Marit og Haakon skal kjøre sammen et prakteksemplar av en åpen bil: kong Olavs nesten antikvariske Cadillac.

Hvis det blir regn velger de trolig en lukket bil, for rett nok bringer regn i sløret lykke, men det ser ikke bra ut.

Mens vielsen pågår kl. 17-18 kan du få med deg alle detaljer på tre storskjermer i oslo sentrum: På Rådhusplassen, på Slottsplassen og utenfor Domkirken.

Hyllest

Ca. kl. 18 er vielsen over, og kort etter kommer Haakon og Mette-Marit ut på kirketrappa for å motta hyllesten.

Kl. 18.05 stiger de inn i bilen som kjører langsom bort Kirkegata og opp Karl Johans gate tilbake til Slottet. Farten skal være enda lavere på returen enn på vei ned, og det blir nok masse vinking og blomsterkasting.

Fikser du noe riktig oppsiktsvekkende og sjarmerende kan det kanskje hende at brudeparet stanser underveis - men sannsynligheten for at de stopper nettopp ved deg er ikke den høyeste.

Brudeparet har det nemlig travelt, de skal tilbake til Slottet og offisiell fotografering før middagen.

Får vi se kysset?

Men først skal de ut på slottsbalkongen og nok en gang motta hyllesten. Kanskje det blir et kyss å se også? På slottsbalkongen er de ventet omtrent kl. 18.45. Ta oppstilling.

Resten av gjestene forlater domkirken fortløpende og skal ankomme Oslo Militære samfunn og Slottet fra kl. 18.30.

Kl. 19.45 starter middagen i Oslo Militære Samfunn, og på Slottet kl. 20.

Ser best fra sofaen

Ditt beste utkikkspunkt den neste halvannen timer er foran PC-en eller TV-en. NRK.no tar deg nemlig med INN på Slottet, der du får høre ballkjolene bruse og se prinser og prinsesser i hopetall.

Gjestene som spiser i Oslo Militære Samfunn forlater middagen kl. 21.45, og drar til Slottet for å innta kaffe og kaker, før slottsballet åpner. Er du interessert i noen av disse gjestene kan det hende du får et glimt i 22-tiden, men de kommer trolig i buss så det blir ikke allverden.

Men like etter går årets festfyrverkeri i lufta og bråket og lysglimtene bringer nok de kongelige gjestene til vinduene og ut på Slottsbalkongen for å beskue pyroteknikken.

Nachspiel

Når kaken er skåret oopp og brudevalsen er unnagjort, er det slutt på TV- og internett-overføringen fra Slottet, og da er det bare å kaste seg uti folkefesten i Oslo sentrum.

Slottsballet avsluttes ca kl. 02.00 og da blir det nok en del limousintrafikk igjen i hovedstaden.

Er du riktig, riktig heldig, kan det hende at du treffer en og annen prominent gjest ute i folkehavet også - på vei hjem til sitt leie på Grand Hotell f.eks., fulgt av fortvilte sikkerhetsvakter. Da er vedkommende prins eller prinsesse et mulig objekt for ditt lommekamera, autografblokk eller hete lepper ...

Kom deg på tv

Og skulle alle andre forsøk feile, kan du jo alltids prøve å komme deg på fjernsyn og bli kjent den veien. Kameraposisjoner under bryllupet

Lykke til!PS. Virket ingen av triksene, eller befinner du deg altfor langt unna bryllupsbyen? Fortvil ikke, vi streamer bryllupsnatten! Via pc-en din kan du følge folkefesten i sentrum fra vårt web kamera på Karl Johan!


LENKER
 • Kameraposisjoner under bryllupet  • Folkefesten
  Prinsesser på Karl Johan (25.08.2001)
  Kongelige gallakjoler (25.08.2001)
  Folkemengda uroar politiet (24.08.2001)
  9-årig musikant på Karl Johan (21.08.2001)
  Usikkert vær under bryllupet (20.08.2001)
  Flagg og bannere setter farge på byen (17.08.2001)
  Kake til folket (15.08.2001)
  Bryllupsopera i det fri (14.08.2001)
  Nabo pyntet til bryllup (11.08.2001)
  Time for time under bryllupet (10.08.2001)
  Nyhetsarkiv (09.07.2001)


  Konkurranse Gratulasjon Bakgrunn

  Tegnekonkurranse

  Kle deg ut

  Vær med på hele Norges gratulasjon til Haakon og Mette-Marit. Send inn din hilsen i dag.

  Oppdaterte nyheter

  Brudeparet

  Monarkiet


   
   
  SØK

  Kjøp bryllupsvideo/DVD
  Feiring i utlandet
  Danseskolen
  Diskuter kronprinsbryllupet
  Spør Anne
  Tegnekonkurransen
  10 SISTE FESTEN
  03.09.2001 08:55
  200 nordmenn i Brisbane
  26.08.2001 19:20
  Biskopens tale
  26.08.2001 15:33
  Folkefesten i bilder
  25.08.2001 22:14
  Kronprins Haakons tale
  25.08.2001 22:07
  Kong Haralds tale
  25.08.2001 21:44
  - Jeg elsker deg

  Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   03.01.2009 11:06