skilleIngrid Alexandra bannerskille_slutt
Kongehuset
Her er du: NRK.no > Nyheter > Innenriks > Kongehuset Sist oppdatert 13:17
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 
Den lille familien mener de er priviligerte som kan bo på Skaugum. (Foto: Lise Åserud/Scanpix)
Den lille familien mener de er priviligerte som kan bo på Skaugum. (Foto: Lise Åserud/Scanpix)

En nesten vanlig familie på Skaugum

– Annika, gjentar toåringen Ingrid Alexandra høyt og tydelig flere ganger. Hun leser bok sammen med resten av familien og har lært et nytt ord.

Publisert 03.03.2006 13:21. Oppdatert 03.03.2006 13:36.
Storebror Marius hjelper til med å bla i billedboka om Annika, mens lillebror Sverre Magnus – eller bare Magnus, som familien kaller ham – sover avslappet på pappas fang.

Det er en «nesten vanlig» familie som har slått seg ned i sofaen i biblioteket på Skaugum med et par billedbøker til ære for fotografene. Men kronprinsparet legger ikke skjul på at de føler seg veldig privilegerte.

– Vi er utrolig heldige som får lov til å bo på Skaugum, sier kronprins Haakon til NTB.

I morgen skal kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit bære Sverre Magnus til dåpen. (Foto: Lise Åserud/Scanpix)
– Ja, bare se ut vinduet akkurat nå, så skjønner du hvorfor, legger kronprinsesse Mette-Marit til, og peker ut på det vakre vinterlandskapet utenfor.

Lørdag skal de døpe sin yngste sønn i Slottskapellet og har i den forbindelse invitert NTB hjem til Skaugum i Asker.

Følg dåpen direkte på nrk.no lørdag klokken 11.50Ligner på mor

Den tre måneder gamle prinsen våkner etter hvert av fotografenes skarpe lys, men skjønner lite av oppstusset rundt ham. Han smiler og pludrer med foreldre og søsken, og mor håper han oppfører seg like pent under barnedåpen lørdag.

Kronprinsessen omtaler sønnen som «veldig skjønn, snill og rolig». Hvem han ligner på, er det ingen tvil om.

– Søsteren er jo helt identisk med sin far, men Magnus ligner på min side av slekta, det vil jeg gjerne ha presisert, sier en smilende mamma.

Se bildegalleri av kronprinsfamilien


Etter sykdommen tidligere i vinter har den lille prinsen ifølge foreldrene utviklet seg veldig fint de siste ukene.

– Nå kommuniserer han med oss på en helt annen måte. Når vi pludrer med ham, svarer han tilbake med lyder og store smil, forteller mor.

Kronprins Haakon understreker at det aldri var dramatikk rundt sønnens sykdom.

– Han hadde en virusinfeksjon, og da han ikke ble bedre etter ti dager, mente legen at det var best å legge ham inn. Vi fant det veldig betryggende, og heldigvis ble han mye bedre etter kort tid, og da kunne vi dra hjem, sier kronprinsen.

Livet på gården

Kronprinsen er en av Askers største melkebønder, og barna er stadig ute for å hilse på kuene.

- Det er veldig koselig for barna å bo så tett på dyr, sier kronprinsessen, som leende forteller at familien også har skaffet seg kaniner – for barnas skyld.

Ellers bruker de eiendommen mye til fritidsaktiviteter.

– Vi kan ta på oss skiene utenfor og gå rett på tur herfra, forteller kronprinsparet som sammen med barna har brukt skiene flittig i vinter. Minstemann er for liten til å bli med ennå, men Ingrid Alexandra har så vidt lært å gå på ski, selv om hun fortsatt er svært fornøyd med at pappa drar henne i pulken.

– Hun synes det er veldig morsomt å gå på ski selv. Bare hun får lov til å bruke stavene, så greier hun seg helt flott, forteller en stolt mor.

– Å bruke naturen i nærområdet er en del av vår barneoppdragelse. Her kan vi ta dem med på aktiviteter som gir dem mestringsopplevelser og dermed trygghet, sier kronprinsessen.

Kronprinsesse Mette-Marit, som tidligere gjerne dro til Frognerseteren for å gå tur, har virkelig oppdaget de mange flotte turområdene i Asker.

Den lille sjarmerende prinsen ligner mest på sin mor, mener kronprinsparet. (Foto: Lise Åserud/Scanpix)
– Etter hvert som jeg er blitt mer kjent i Asker, er jeg blitt mye flinkere til å bruke naturen her ute, sier fruen til Skaugum, som tidligere så på seg selv som et typisk bymenneske.

Prioriterer barna

Da Ingrid Alexandra ble født for vel to år siden, var kong Harald syk. Det betydde at kronprinsen ikke kunne prioritere kone og barn i samme grad som han har kunnet denne gangen.

– Det er stor forskjell. Nå har jeg hatt mye større muligheter til å prioritere familien, og det er veldig hyggelig, sier pappa Haakon, som tilbringer mye tid sammen med barna.

Dermed kan han følge opp alle aktivitetene til Marius og daglig følge med i utviklingen til de to yngste på en annen måte.

Ifølge kronprinsparet har Marius fått mange venner etter at han flyttet til Skaugum, og en klassevenninne bor på gården. Niåringen beskrives som en veldig omsorgsfull og snill storebror. Nå har han også tatt opp kronprinsens interesse og har begynt å spille gitar.

– Ingrid lærer jo nye ord hver dag. Hun har en svært aktiv språkperiode som det er veldig morsomt å følge med på. Hun snakker som en foss og gjentar ordene hele tiden, forteller pappa.

Litt problemer er det å si bokstaven R, så Marius blir «Maius». Sverre Magnus kaller hun for baby eller lille bror.

Kronprinsfamiliens yngste medlemmer leker sammen til ære for fotografen på Skaugum. (Foto: Lise Åserud/Scanpix)

Spesiell posisjon

Norges fremtidige dronning har for lengst begynt i barnehagen, men foreløpig tar hun formiddagssøvnen hjemme.

Om den lille prinsessen skal begynne på Jansløkka skole som storebroren, gjenstår å se.

– Det har vi ikke tatt til stilling til ennå, sier kronprinsen.

At datteren er en i spesiell posisjon i forhold til sine brødre, ser ikke kronprinsparet som et problem.

– Vi tror det vil komme naturlig, men det er klart at hun vil få større oppmerksomhet enn sine søsken. En av de tingene som er annerledes for Ingrid, er at hun vil bli tatt med i litt andre sammenhenger enn de to andre, og da er det viktig at vi er åpne overfor alle tre og forklarer situasjonen som den er, sier kronprinsen. Både han og kronprinsessen tror at datteren allerede føler at hun er i en litt annen posisjon enn sine brødre, ikke minst når det kommer fotografer på besøk.

Besteforeldre og barnevakter

– Uten besteforeldre stopper Norge, sies det. Det passer ekstra godt for familien på Skaugum.

– Vi er så heldige at hver gang vi skal ut å reise, flytter mamma inn her. På den måten er vi privilegerte. Jeg tror ikke vi kunne reist så mye som vi tross alt har gjort i disse to årene hvis ikke min mor hadde vært her, sier kronprinsesse Mette-Marit.

Men familien har også to besteforeldre på den andre siden som er veldig engasjerte.

– Mine foreldre er veldig snille som bestemor og bestefar og liker å være sammen med barnebarna, forteller kronprinsen.

– Og bestemor er veldig gavmild når det gjelder barnebarna, legger kronprinsessen raskt til. Barnevakter er de gjerne.

Gode venner

Det kommer svært mange kongelige gjester til barnedåpen lørdag. Kronprinsparet understreker at de ikke er invitert fordi de er kongelige, men fordi de er gode, personlige venner.

– Vi er veldig glad for vennskapene vi har i de andre kongehusene, men de er ikke så veldig annerledes enn andre venner, sier kronprinsessen.

De unge kongelige ser hverandre med jevne mellomrom, og selv om de ikke gir hverandre konkrete råd, utveksler de erfaringer på mange områder.

– Vi snakker jo selvfølgelig om hvordan vi gjør ting i forhold til hvordan andre gjør det, men det blir på samme måte som vi snakker med andre venner, sier kronprinsesse Mette-Marit.

Lørdag møtes de alle i barnedåpen til prins Sverre Magnus.

(NTB)

LENKER

 
10 SISTE NYHETER
50 SISTE KONGEHUSET
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no