skilleIngrid Alexandra bannerskille_slutt
Kongehuset
Her er du: NRK.no > Nyheter > Innenriks > Kongehuset Sist oppdatert 13:17
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Til Sverige på seiltur

Denne helgen innledet kongefamilien sin sommerferie. Kong Harald er reist til Stockholm for å seile, mens den øvrige familien samles for å feire dronningens fødselsdag på Mågerø i begynnelsen av juli.

Publisert 26.06.2005 13:26.
Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit har allerede hatt noen feriedager i Hellas i forbindelse med barnedåp i den greske ekskongefamilien.

Kong Harald elsker å seile, her under regattaen i Miami i USA i fjor. (Foto: Jarl Fr. Erichsen/Scanpix)
Kong Harald og hans mannskap på «Fram XV» skal delta i INS-klassen i EM i seiling i Stockholms skjærgård fra 27. juni til 7. juli. Kings Cup-seilasene på Mallorca, som kongen har deltatt i sammen med den spanske kongefamilien de siste årene, er droppet i år i påvente av ny seilbåt neste år.

Tre fødselsdager

I løpet av sommeren er det tre fødselsdager i kongefamilien. Dronning Sonja fyller 68 år mandag 4. juli, kronprins Haakon fyller 32 år 20. juli og kronprinsesse Mette-Marit blir like gammel den 19. august.

Hvis den kongelige tradisjonen følges, blir det trolig familiesammenkomster på Mågerø den 4. og 20. juli, der også prinsesse Märtha Louise med mann og barn sikkert tar turen over fjorden fra sitt sommersted på Hankø.

I løpet av sommeren blir det trolig også noen kongelige ferieutflukter til utlandet, men hvem som reiser hvor vil Slottet ikke opplyse noe om.

– Det har jeg ikke oversikt over, det er privat, sier informasjonsrådgiver Sven Gj. Gjeruldsen til NTB.

Ferie med avbrekk

Kongefamilien har ferie det meste av juli og et stykke ut i august. Men noen avbrekk blir det i løpet av sommeren.

Dronning Sonja skal blant annet til Åndalsnes. Bildet er fra turen til Bergen tidligere i juni. (Foto: Erlend Aas/Scanpix)
Den 16. juli vil dronning Sonja være til stede på Åndalsnes, der hun skal motta prisen Årets fjellgeit som Den Norske Turistforening (DNT) og Norsk Fjellfestival står bak. Kanskje benytter hun også anledningen til noen dagers vandring i fjellene i distriktet hun kjenner så godt fra før.

I slutten av juli drar kongeparet til Trøndelag. Lørdag 30. juli vil de overvære «Spelet om Heilag Olav» på Stiklestad, og dagen etter er de til stede ved åpningen Festuka i forbindelse med Olavsfestdagene i Trondheim. Festuka er en del av hundreårsmarkeringen for unionsoppløsningen.

Tilbake på jobb

Kong Harald er på plass på Slottet for å lede statsråd 5. august, og 12. august skal kronprins Haakon til Moss for å delta i et fredsseminar.

Kongeparet har sin første utenlandsrepresentasjon etter ferien den 1. september, når de innleder offisielt besøk hos kong Carl Gustaf og dronning Silvia i forbindelse med 100-årsmarkeringen for unionsoppløsningen. Etter planen skal også kronprinsparet delta i dette besøket, der kongeskipet blir base under oppholdet.

Senere på høsten står offisielle besøk i England og Danmark på den kongelige reiseplanen.

(NTB)

Siste saker:

 
10 SISTE NYHETER
50 SISTE KONGEHUSET
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no