skilleIngrid Alexandra bannerskille_slutt
Kongehuset
Her er du: NRK.no > Nyheter > Innenriks > Kongehuset Sist oppdatert 13:17
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Bad om respekt og kjærlighet

- Hun må få være ungdommen som utforsker og feirer, sa biskop Gunnar Stålsett. Foto: NRK
- Hun må få være ungdommen som utforsker og feirer, sa biskop Gunnar Stålsett. Foto: NRK
- På livets store gavebord er barndommen den viktigste gave. Prinsesse Ingrid Alexandra må som andre barn få eie barndommens gleder og sorger, sa biskop Gunnar Stålsett i sin tale ved prinsessens dåp.

Publisert 17.04.2004 12:35. Oppdatert 17.04.2004 12:42.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
SE BILDER: DÅPEN I SLOTTSKAPELLET
SE BILDER: GJESTENE ANKOMMER
SE BILDER: DÅPSLUNSJ PÅ SLOTTET
SE BILDER: OFFISIELLE DÅPSBILDER

Med et aldri så lite spark til pressen ba biskopen om at den lille prinsessen må få være tenåringen som opplever gryende forelskelser og begynnende frigjøring.

- Hun må få være ungdommen som utforsker og feirer overgangen til det voksne liv. Bare ved fullt og helt å få være den hun er, kan hun en gang få oppleve at det er en gave å gå inn i den gjerning som venter, sa biskopen og la til:

Det er bibelsk visdom i uttrykket: Om Gud vil. I et moderne demokrati hører det også med: Om folket vil. For et selvstendig og myndig menneske i det 21. århundre må vi si: Om hun vil.Varme følelser

- En barnedåp vekker varme følelser. Harde skall kan bli myke når vi samles for å feire barnet midt iblant oss. Hvis vi lar seremonien og symbolene tale. Hvis vi åpner oss for underfulle ord om våre barn som Guds barn. Da blir dåpen en stjernestund, sa Stålsett og nevnte ord som rotfestet og grunnfestet i kjærlighet.

Hva mer kan vi ønske for et barn? Hva mer kan vi be om for en tronarving? Mors og fars kjærlighet. Folkets kjærlighet. Guds kjærlighet Guds kjærlighet som overgår all forstand, og som ruster oss til å møte all uforstand.

Dåp dreier seg om følelser. Dåp handler om også vilje. Om et forpliktende ja. Dåpshandlingen som drama løfter barnet for et øyeblikk ut av det intime rom ved mors bryst og på fars arm, inn i det store allrom som en dag skal være hennes, sa biskopen blant annet.

Et lite mirakel

Ingen hører ordet mirakel så ofte som en jordmor. Når en mor og en far tar imot sitt nyfødte barn kan de oppleve gleden over skaperverkets store under.
At dette barnet er vårt barn gjør ikke underet mindre. Jeg
tror det er ærbødighet som fyller foreldre i en slik stund. Guds skapergjerning ved og i våre liv det gir en følelse av ydmykhet og stolthet på samme tid.

Der og da virker Bibelens ord høyst forståelig: Du gjorde henne lite ringere enn Gud, du kronet henne med ære og herlighet, sa biskop Gunnar Stålsett, som avsluttet med en personlig henvendelse direkte til dåpsbarnet:

Derfor vil jeg også si deg, prinsesse Ingrid Alexandra: Du er omgitt av din mors og fars vernende kjærlighet. Du er satt inn i en spesiell familie som elsker deg. Du er omgitt av folk som venter på deg. Du hører hjemme i troens fellesskap. Du er kjent og elsket av Jesus Kristus. Du skal åpent få møte din fremtid rotfestet og grunnfestet i kjærlighet. Amen.

(NTB)

LENKER
Siste saker:

 
10 SISTE NYHETER
50 SISTE KONGEHUSET
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no